15 april 2020

Kartice - sličice za učenje tujih jezikov

 Prejšnji teden sem vas oz. vaše otroke naterala rezat krogce (ali kvadratke) različnih barv, da bi se mali lažje/rajši učili barve v tujih jezikih (ali v slovenščini, če imate še take male, predšolske ali pa če mora kakšen prvošolček to še malo ponoviti:)). No, zdaj, ko ste že not in se ne morete več izmaknit, pa malo težja reč: naredite jim kartice za učenje besed! Vem, stara ideja - ampak še vedno aktualna, sploh zdaj, ko smo doma in otroci nimajo na voljo vseh učnih pripomočkov, ki jih imajo v šoli...
Ne se sekirat, ni jih treba narisat, lahko jih natisnete, izrežete in nalepite na recikliran karton (od škatele od kosmičev, riža, testenin... da ne boste imeli izgovora, da nimate lepega kartona doma, hehe;). Mi nimamo tiskalnika, zato sem jih pač morala narisat in pobarvat, ni druge;) (ok, to bi lahko naredili tudi tamali, ampak imam veselje s svojimi vodenkami, tako da me ni bilo treba prav dosti prosit;).
Če boste delali take kartice, priporočam dokaj debel karton - te so narisane na 300 gramski akvarelni papir (Canson XL, precej poceni za akvarelni papir). Če boste barvali z barvicami, bi šel skozi tudi kak šeleshamer. Če tudi vi nimate tiskalnika, se ne sekirajte - prerišete lahko zadevo iz zaslona, izrežete slike iz revij ali starih razcefranih knjig in otroci tako in tako niso preveč zbirčni;)
Če vaše veliko dete pri tujem jeziku že piše, naj na drugo stran kartice napiše besedo (priporočam, da najprej s svinčnikom in vi preverite, če je napisana prav - kdor ne zna dotičnega tujega jezika - google translate je zakon, če znate angleško, sicer pa ima Pons kar veliko slovarjev na netu). 
Tele so mi bile seveda najljubše - kot pravemu frutivoru:
In nato besede napiše še s kakim vodoodpornim pisalom (ker, saj veste... "učni materiali" so vedno pod velikim stresom;) Poleg tega, bo tako otrok vse besede 2x napisal;) Zvita mami, a?;) 
Mimogrede, meso mi res ne gre... se vidi, da sem skoraj vegi:D. Ampak tamala ve, kaj je kaj, to je glavno! Res pa je, da ji nisem naredila kartic za divjačino, teletino, svinjino, itd... Vem, lahko bi narisala srnico, telička, pujska... ampak to ni isto! Tisto so živali (ki se jih tudi učijo;), tako da ne bi mešala male glavice;).
Potem se lahko začne zabava: otrok naj iz kupčka potegne kartico in poimenuje, kar je na njej. Če hočete "napredno" obliko, mora dat to besedo v stavek. Če hočete še težje, naj to besedo da v vprašalnico, ali pa jo mora uporabit z določenim glagolom (če ste res "žleht" volje, zberete nepravilne glagole;), itd...
Lepo se učite, naj vam bo učenje z malimi čim prijetnejše!

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Spet cel kup odličnih idej, super! Pa ravno tele slišice s hrano so pri nas zdaj hudo aktualne. Ker ne znamo tako lepo risat, si jih strižemo iz raznoraznih reklam :) Če mogoče še komu prav pride: pri nas gre trenutno učenje angleških besed najlažje s tombolo, ki sta jo punci sami naredili. Eno popoldne sta imeli delo z iskanjem in lepljenjem slik (midva pa mir za delo), zdaj se pa radi igrata, tako da upam, da bo tudi pedagoški učinek :)
Bom vesela tudi naslednjih idej (pa vse pohvale Lejli za krasno hišo iz enega od prejšnjih prispevkov!)

veri pravi ...

Ja, reklame so zelo uporabne za rezat, trgat in podobno, hehe;). Bom prenesla mali pohvale, sicer bo pa verjetno sama prebrala, imata strašno veselje z branjem bloga, tako da ga zdaj v bistvu za njiju pišem:D.
Hvala, super, da prav pride! Sem razmišljala, da bi nekak poskenirala tele kartice, pa če mi jih rata v kak pdf spravit, da bi si jih lahko kar dol potegnili in natisnili... Ni ravno v prvem planu, ampak če bo zanimanje, se potrudim;).

Anja pravi ...

Za tole s slikami v pdf se zelo dobro sliši. 😉 Se priporočam.

Itak za vse kar naredi učenje bolj zabavno!

Hvala za vse ideje pa da spet pišeš, tak imamo tudi starši 5 min zabave pa še kaj zabavnega/uporabnega beremo. 😉