24 april 2020

Frčalo

 Čisto prvi dan te karantene je bilo prekrasno vreme in otroci veseli, da ni treba v šolo, bila sem bolna in ni bilo še vseh zoomov, predstavitev in obilice nalog, zato sem lahko bluzila po pinterestu in našla tole frčalo. Pa smo ga na hitro naredili. In ker je bilo tako zelo popularno, smo jih morali naredit še nekajkrat in takrat sem še pofotkala proces (na pinterestu je bil en izredno hiter video in se mi je zdelo, da bi večini prav prišel navodilček;). Poleg tega ni šans, da ga spet najdem med morjem svojih pinov;) - vem, kaj boste rekli: zakaj pa pinaš, če potem itak ne najdeš oz. niti ne iščeš? Vsako tele ima svoje veselje, ok?;) Zakaj se pa 95% žensk liči, čeprav moški sploh ne opazijo razlike, druge ženske so pa čisto vesele, če kakšna druga grša od njih?;) Skratka - pinanje je moj zen, hehe. In včasih celo kaj naredim od tam - konec dober, vse dobro;).
Torej: vzamemo kvadraten kos papirja (če ni kvadraten, ga pa v to prisilite s škarjami, še vsak se je udal;). Potem ga po diagonali prepognite na polovico in razpognite nazaj. Nato do polovice zapognite enega od vogalov - meni je lažje, če si prej označim sredino, da ni preveč vegasto. Potem prepogibate spodnji del navzor dokler ne dobite ene dolge, debele "štrajfne" na dnu.
 Če karkoli ni jasno, povejte; če je prekomplicirano, pa bi enako dobro delal tudi trikotnik iz papirja, ki bi mu na spodnjem delu prilepili trak iz kartona, da bi ga utrdili. Kakorkoli ste že prišli do enakostraničnega trikotnika z utrjenim spodnjim robom, ga potem zvijte v tulec. Če ste zadevo zgibali, potem lahko konca zataknete enega v drugega.
 Potem iz papirja odrežete trak, približno v debelini tega odebeljenega dela in ga pritrdite na stik obeh konic trikotnika
 Sama to najrajši naredim s spenjačem - je hitro, čisto in dobro drži - najboljša kombinacija:) Lahko bi pa tudi lepili, samo je treba čakat, da se lepilo posuši...
 Kar se tega trakca tiče... Smo zadevo zelo znanstveno zastavili - poskušali s kartonastim in papirnatim trakom, debelim in ozkim in kup kombinacij... No, na koncu je najboljše delal navaden papirnat trak, približno v debelini tega zapogibanega dela - torej nekje 1 do 2 cm.
 Mali je seveda moral naredit malo drugačno frčalo - morskega psa. Zato mu je naredil zobe, narisal oči in notranjost pobarval rdeče, zunanjost pa modro. Zaradi dizajna mu je tudi trakec dal na drugo stran, ampak smo ugotovili, da to pa je važno, ta ne leti tako dobro - dajte trakec papirja na stran, kjer se konici trikotnika stikata - torej na ožji del vašega tulca.
To je to: zdaj zadevo samo še preizkusite. Če živite v kaki stolpnici, bo sploh super za gledat! Če ste kje nižje, pa boste morali malo bolj trenirat, kako zadevo metat, da lepo zaplava po zraku. Mali so ga metali po stopnicah iz enega nadstropja v drugega, pa je bilo tudi ok. Čeprav najlepše je bilo skozi okno, ker je višje, pa če veter zapiha, je sploh super!

Ni komentarjev: