12 december 2015

Telefonček

Še en poskus, ki so ga pred leti prinesli škratki v adventni tovornjaček: telefonček. Ideja, stara kot svet, verjetno smo v tej ali drugačni obliki to vsi počeli... Ko sem bila mala, smo imeli v OŠ nogometno igrišče ograjeno z veliko kovinsko ograjo, ki je bila v bistvu samo stojalo iz votlih železnih cevi. Verjetno so mislili kdaj to končati, pa je zmanjkalo denarja ali volje, ampak meni je bilo super, da so pustili zadevo tako kot je. Ker je bilo šolsko dvorišče večje od samega tega igrišča, smo lahko letali okoli te "kao" ograje in bilo je super! Najboljša so bila drevesa na koncu igrišča, ampak drugo najboljše je bila ta ograja. Vsak odmor sem prepričevala sošolke in sošolce, da je šel eden od nas na drugi konec igrišča in smo se pogovarjali skozi te železne cevi:). Tista šola je še vedno taka, celo ravnatelj je še isti in enako osovražen od vseh mogočih, pa precej manj od učencev;), samo punci žal ne hodita tja, tako da tam ni telefončkov. Bodo pa baje na njihovem igrišču zasadili drevesa, to je glavno:).

Ampak ko sta dobili tole, sta bili še v vrtcu nasproti "tiste moje" šole, hehe. Ta poskus izgleda sicer težji, vendar je preverjeno primeren za predšolske otroke:)

Škratki so v predalček adventenega tovornjačka prinesli:
-  dolgo vrvico
- elastiki
- pisarniši sponki
- navodilo
* od doma potrebujete še dva papirnata tulca od wc papirja ali papirnatih brisačk
* malo peki papirja in 
* iglo in škarje

Navodilo: peki papir raztegni čez en konec tulca in zapri z elastiko. Na sredo naredi luknjico in s šivanko potegni skozi vrvico. To na drugi strani priveži na pisarniško sponko (samo vozel bi predrl peki papir, sponka ima večjo površino in je zato bolj nežna, ker je sila na posamičen del manjša). Enako naredi še z drugo rolico, drugim kosom peki papirja, sponko in drugim koncem vrvice. Nato se otroka postavita vsak na svoj konec sobe (ali čez 2 ali 3 sobe, če je stanovanje bolj malo;), tako da je vrvica čisto napeta. Na znak začne en od njiju govoriti v tulec, drugi pa da svoj tulec k ušesu in poizkuša razumeti,kaj prvi govori. Potem zamenjata vlogi, vmes si še 10x tečeta povedat, kaj sta rekli in se režita ko pečena mačka;).

Ni komentarjev: