12 avgust 2015

Kroženje sonca za spretne rokice

Ko sta punci krožili ena okoli druge in se vrteli okoli svoje osi kot Sonce in Zemlja, sem naredila še nekaj za malega - zelo enostavna reč, pa je prinesla veliko veselja:)
 V star pekač sem s kroglico plastelina na sredino pritrdila rumeno žogico (ta je od balinčkov), ki predstavlja Sonce. Za Zemljo sem dala zraven modro frnikolo in mali je potem krožil z zemljo okoli sonca (fino je, da se je pri tem tudi zemlja vrtela okoli svoje osi, če slučajno bere to kak zagrizen astronom;).
 No, maladva sta takoj pogruntala, da bi bilo fajn zraven umetnit še Luno in dala not eno školjkico. Ja, ta luna potem ni pravilno krožila okoli Zemlje, ampak ne bit preveč pikolovski, ok?;) So pa sami od sebe naredili sončni mrk in ugotavljali, kje mora bit kdo, da je Sončni in kje, da je Lunin mrk (smo potem pogledali v tisti knijgici iz knjižnice).
Meni je vsakič znova fascinantno, kako si zapomnijo take reči! Maladva sta si zapomnila,kako smo spomladi gledali sončni mrk! In da mora bit Luna nekje vmes! Nikoli si ne bi mislila! Face male:).

Ni komentarjev: