05 avgust 2015

Kuhanje s soncem

Da nam Sonce daje svetlobo in toploto, že vsi otroci vejo. Ampak ali vejo tudi, da lahko Sonce kuha? To poletje je idealno za take kulinarične poskuse! Kaj vse lahko naredimo samo na žgočem soncu, brez kakršnegakoli drugega vira toplote?
- SKUHAMO ČAJ - v hladno vodo damo vrečko s čajem in vse skupaj na sonce - naredi se čisto dober čaj (če imate edino vodo deževnico, potem jo prej prekuhajte, seveda;)
- NAREDIMO JOGURT: liter mleka dajte na sonce, da se segreje na 35+ stopinj C. Potem vanj vmešajte malo jogurta (od 2 žlici do celega lončka, jaz dam navadno 2-3 žlice) in nalijte v male lepe skodelice za jogurt (dobre so katerekoli skodelice, ki se jih da zapret - naše so ene original od aparata za jogurt, ki pride prav, kadar ni tako toplo, druge so od bogvekatere paste ali kaj vem kaj, so kupili tam not, tretja je od namaza - šalčka s pokrovom skratka) - vse skupaj postavite na sonce in to je to. Če imate aparat ali kako drugo škatlo s pokrovom, še bojlše, da ne bo pihalo in bo še hitreje narejen - ampak to pri teh temperaturah ni nujno - kot vidite velik lonček ni šel v aparat, pa se je naredil ravno tako dober jogurt;)
- SPEČEMO HRENOVKE: zanje je že fajn imet neke vrste solarno pečico. Mi smo jo improvizirali kar iz aparata za jogurt, ker je že lepo izoliran in ker ima prozoren pokrov, da sonce lepo sije not:). Najprej smo vse skup dali na sonce, da se je segrelo. potem so obložili dno z alufolijo, da je odbijala žarke proti hrenavkam. In pustite dovolj časa, da so na otip vroče (kar se zgodi:).
- POPEČEMO S'MORESE: ok, napol uspel poskus - čokolada se je fantastično stopila, sami marshmeloowsi (pence) pa se niso stopile ali zapekle, za to bi bil potreben res ogenj ali pečica (bomo delali, ko pride oči in bomo žarili, meni sami se s tremi froci ne da kurit žara... mogoče, če bi bila samohranilka, tako pa... si vzamem na izi in delamo samo poskuse, žar pa čaka na mojega žarokurca:)
Ko sem pobirala ponev, ki se je razgrela na soncu, sem pomislila, da bi te vroče dni mogoče lahko ocvrli celo jajce! In smo poskusili: najprej smo dali jajce ven, da se je segrelo na naših 35 °C, potem sta ga modrookca razžvrkljala - najprej ona:
potem še on - ker pač ne sme manjkat:
in ga je zlatolaska vlila v na soncu razžarjeno (in ja, zelo spraskano) ponev:
Ampak ne, ni delalo. Jajce bi se sicer posušilo, če bi ga dovolj dolgo pustila, vendar se ni želelo takoj speči - zakrkniti in ker je to pač jajce, nisem tvegala - boljše, da je res prepečeno... Mogoče poskusimo še kdaj, ko bomo malo bolj izpopolnili sistem;). Ampak saj v tem je smisel poskusov - da ne uspejo vedno! Prej ko se to naučijo, lažje jim bo;).

Ni komentarjev: