15 februar 2015

Tabla

Ne vem, ali je to želja vsakega otroka, ampak vsekakor sva si to želela midva kot otroka in več kot jasno so si to želeli tudi najini tamali - tablo, čisto svojo veliko "šolsko" tablo za risat... Ne tiste male reči, tako konkretno! No, in ker imamo zdaj prostor in prijaznega dedija, ki nam je častil vezano ploščo... sem se lotila dela:)
 Table ni težko naredit. Rabite:
- vezano ploščo željenih dimenzij
* po želji vbodno žago (že želite tak fensi valovit rob zgoraj, recimo;) - spodaj mora bit ravna, če mislite kdaj dat tja poličko)
- brusni papir ali še boljše kar kako brusilko, rotacijska je zakon, vibracijska dela, ampak ni tak fajn
* belo akrilno barvo na vodni osnovi za grundiranje (lahko pa pač toliko večkrat prebarvate z barvo za table)
- barva za table - prodajajo črno in zeleno v večjih pakungah (cca pol l, tonaj bi bilo dovolj za 5 kvadratov) v raznih babuba štacunah, v ustvarjalnih boste dobili pa večji izbor mičkenih, ala 50 ml, na vodni osnovi (ampak za tako veliko tablo tisto ne bo dovolj in pride malo dražje potem...)
 Kako? Ploščo odžagate na želeno obliko, če ne želite samih pravih kotov, potem jo dobro pobrusite po tisti strani, kjer bo pobarvana in po robovih, po želji premažete najprej z akrilno barvo in potem z barvo za table (vmes naj se vsakič res dobro posuši), sama sem dala 2 nanosa akrila in 2 ali 3 črne barve za table. Čeprav je akril na vodni osnovi, barva za table pa na nitro osnovi, to ni noben problem, če je seveda podlaga prej suha. Preden prvič uporabite tablo, jo celo pobarvajte s kredo in zdrgnite kredo spet dol - to naj bi zapolnilo male luknjice in da potem boljše dela.
 Takole smo jo mi prvič uporabili. Narisala sem seveda - Eskima. Otroci pa igluje.
 En kup iglujev v bistvu... Vendar se je potem mali spomnil, da v iglujih kurijo in je porisal celo tablo z ognjem, tako da je naš Eskim v svojem kožuhu verjetno zgorel, saj je bil res ves v plamenih (žal nimam slikice:D) in mu gotovo ni bilo hladno:D.
Dokler nismo očija nahecali, da jo je privil na steno (na prvi slikici), pa smo si pomagali kar s pručko:). Če nimate nobene stene prazne, kamor bi lahko montirali tablo, pa jo lahko date za/pod posteljo in po potrebi potegnete ven...

2 komentarja:

with passion by kras pravi ...

Dobra stvar, ta tabla. In veliko zanimivega ustvarjanja vidim.
Hvala za te ideje, jaz sem sicer nona štiriletnika, vendar vedno radovedna, da se naučim kaj novega, kar bi mi pomagalo pri ustvarjanju, mojem in otroškem.

veri pravi ...

None so dobrodošle tukaj:) Imamo tudi mi radi babice in dedke :). Sicer niso ravno na ustvarjanje, imajo pa druga fina zanimanja:).

Tabla je pa fajn, ja, tako za tamale kot za tavlelike - človek lahko brez slabe vesti in čisto sproščeno ustvarja, ker se da tako vse pobrisat in živ bog ne vidi, kake čičkečake rišeš:). Edini problem pri tabli za otroke in odrasle, je višina - če jo daš visoko, je otrok ne doseže, če je nizko, moraš bit pa na kolenih... Lahko pa daš otroku stol;), samo moji se že tako preveč po stolih vesijo (in nekateri dol padajo;) in sem jo dala rajši nizko. Ampak za babice bi bila to boljša ideja, saj tako niso ves čas tam in babicam je navadno malo težje bit na kolenih...
* Mogoče kakega dedija nahecate, da odžaga zgornji rob, sicer je pa lahko tudi pravokoten, ne bo verjetno nikogar motilo;).