27 oktober 2011

Vlečeno testo

Že dolgo nismo nič kuhali, ne?;) Slike so kot vidite stare (Lejla ima še dolge lase - zdaj jih ima SPET!), ampak smo zadnjič tudi delale vlečeno testo, pa sem se spomnila, da bi lahko tole objavila (imam probleme s picasso trenutno, pa ne morem novih slik direktno blogat, vse gor nalagat vsako posebej je pa pain in the...)
Torej, vlečeno testo naredimo iz moke (z belo, mehko je najlažje) in mlačne vode, da je mehkejše in bolj voljno, mu lahko dodamo še žlico olja in žličko limoninega soka ali kisa, to je pa to.
Kepo testa malo naoljimo, zavijemo v folijo in pustimo počivat 10 min do pol ure, medtem pogrnemo in pomokamo čist prt (najboljše, da imate enega posvečenega temu, saj fleki od olja, s katerim ste prej premazali testo ne grejo vedno lepo ven in še fino je, če ta prt ni opran z mehčalcem, saj bo sicer testo lahko dobilo okus po njem - ki ni dober;) in pripravimo otroke (beri: umijemo vse rokice in jih toliko nahranimo, da ne bojo ratali sitni v času vlečenja testa;)
Zdaj vzamemo testo (naj ga otroci odvijejo, plastična folija ima nek poseben čar - če ne verjamete, probajte;).

Malo povaljajte in razvlecite. Če bojo pomagali otroci, se vnaprej sprijaznite z luknjami v testu. Njih ne moti, če je testo v zavitku ali bureku potem bolj trdo, ker je debelejše - tako da - opravite s temi zadržki PREDNO greste delat to z otroki;)
Seveda morajo otroci dobit vsak svojo kuglico testa, ki jo lahko izmučijo do nerazpoznavnosti - robovi, ki ostanejo debelejši, so najboljši za to.
Pri mokanju znajo bit mali celo res v pomoč! Res pa bo pomokana tudi klopca/stol/karkolipač bo zraven mize;)
Ne vprašat, kako je izgledalo, ko se je odlepila;)...
Ampak izučilo je pa ni:D Saj pravim - tak štrudel ni za na tekmovanje - to je za zabavo, ok?

Kako ga lahko uporabite? Za vse vrste zavitkov, zdaj je veliko jabolk in ste lahko klasični, lahko ga nadrgadite vsaj z rozinami, lahko naredite kaj bolj eksotičnega... ali pogledate k južnim sosedom - oni iz vlečenega testa delajo baklavo, burek, sirnice,... Vlečeno testo je super, ker je tako smešno poceni in res je nekaj magičnega na tem raztegovanju na tako tanko, da dejansko lahko bereš skozenj! Morate probat (če še niste, potem ste pa itak že zasvojeni;).

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

uf, meni je vleceno testo ena taka ultra znanstvena zadeva, ki se mi zdi tolk komplicirana, da se je ne spravim probat... poleg tega pa je zame strudl fila + tisto, kar drzi filo (in tega naj bi bilo cimmanj :D) - in kupljeno testo je fuuul tanko, tko da je ravno primerno za moj okus - da me ne moti v strudlu :D

ampak svaka cast - lotevas se (zame) kompliciranih kuharskih projektov, ki na koncu izpadejo celo estetski! (kot npr. tele bucke spodaj ali pa testenine: klanjam se!) okusa pa zal preko ekrana ne morem obcutiti :D

super ste, punce! (in en malcek fanta :D)
metulj333

Irena pravi ...

Tole sem tudi jaz rada delala s svojo babico. Najboljši del pa je bil na koncu, ko je bilo testo že razvlečeno in je babica dvignila en konec, potem sva pa skupaj pihale spodaj, da je nastal velik balon iz testa. Moram poskusiti še z mojimi tremi mulčki.