31 oktober 2011

November

Spet je čas za "mesečno objavo". November res ni moj mesec - nikoli ga nisem marala in očitno ga niti moji otroci ne marajo, ker se noben ni hotel rodit takrat;) (no, zdaj upam, da bo tako ostalo, hehe). Ampak brez njega ne pridemo do veselega decembra, tako da najboljše, da najdemo kake fajn stvari za počet med tem navadno zelo mrzlim in meglenim mesecem. Ja, že začne se žalostno:
- z dnevom mrtvih, 1.11. - oz. nekateri to zdaj imenujejo "vsi sveti". Kar se mene tiče, mislim na svojo babico in ona definitivno ni sveta, ker ni bila verna (vsaj ne v klasičnem smislu), tako da zame je to dan mrtvih, vi pa kakor vam drago:). Navadno grejo ljudje ta dan na pokopališče (nekateri tudi v cerkev) - sama se mu navadno okoli 1. izognem, ker je sama gužva in ker na srečo na pokopališčih še nimam svojih ljubih (razen omenjene babice). Prižgem pa včasih svečko ali naredim nekaj z mislijo na tiste, za katere mi je žal, da niso več tu... Lani sem spletla tegale medvedka - v spomin na babi, ki me je naučila plest:) Letos sem spet malo pletla, vendar zadeva še ni končana. Vem, da bi ji to več pomenilo kot pa da se furam 100 km daleč na pokopališče in prižgem svečko na prostoru, kjer je tisti del, ki ni nič v primerjavi s tem, kar je pustila. Ampak ta moja babi je bila malo drugačna (mamo v genih, hehe;) Ostalih treh ne hodim obiskovat, ker mi zanje ni prav hudo in bi bilo licemersko.
- 11.11. Martinovo: tradicionalno spečejo ljudje polnjeno gosko ali purana ali kaj podobnega in zraven ponudijo mlince in rdeče zelje. Mi navadno naredimo domače mlince in rdeče zelje, zraven pa kvečjemu eno nogo od kake perutnine, ker bi sicer jedli to gos še cel mesec;) Pa seveda povsod požegnajo prvo vino (to mi ni bilo nikoli jasno?- zakaj je treba vino žegnat - da bolj ali da manj zadane? Ampak ajde, slovenci veliko pijejo in mora imet tudi vino pečat, da je ok;). No, tega pri nas ni, ker nihče ni ljubitelj vina. Brez kakršnekoli slabe vesti prekinjava vse tradicije, ki se nama zdijo nesmiselne in si vpeljujeva v naše družinsko življenje nove običaje, ki so nama všeč, čeprav so od drugod (recimo praznik luči - mislim, da ga bolj rabimo kot pa popivanje - pač vsak po svoje;) Nimam pa nič proti mlincem in goskam (sploh živim:) in rdečemu zelju:)
- 14-19.11. Frankfurt po Frankfurtu: knjižni sejem; sicer spet kar v knjigarni, ampak vseeno se splača it pogledat, kaj je novega.
- 16.11. medarodni dan strpnosti: otroke naučimo, da smo si različni, da pa ni s tem nič narobe - po možnosti podkrepimo s kakim poznanim primerom, da jim bo jasno, o čem vi to... lahko delamo lutke različnih ras, lahko se pogovarjamo o trenutnih problemih med sorojenci (razen če imate otroke, ki se nikoli ne skregajo - v tem primeru - svaka čast;).
- 20.11. svetovni dan otrokovih pravic - otrokom lahko ob tej priliki razložimo, kaj so njegove pravice oz. si izberemo eno, recimo, da se ga nihče ne sme dotikat na intimnih predelih (razen ko ga umivamo ali ko ga zdravnik pregleda, ampak otroci itak čutijo razliko in ni problem - samo povedat jim je treba, da je ok, kar čutijo) in da nihče nima pravice zahtevat, da bi se ga otrok dotikal, recimo. To je fajn, da jim povemo - ja, zgodaj - tistim, ki to zahtevajo, se 4 leta ne zdi nič prezgodaj - tako da boljše da mi prehitimo njih kot obratno - bolje prečiti nego lječiti.
- 21.11. evo, to bo pa nekaj za vse, ki se jim tega bloga niti brat ne da;) svetovni dan televizije: torej dajte otrokom brez slabe vesti tisti kup risank, danes je pač dan tvja in uživajte v urici prostega časa;) Magari ob gledanju najbolj neumne oddaje;)
- 23-27.11. slovenski knijžni sejem: tu lahko božiček in dedek mraz nakupita knijge za vse knijgožere, verjetno pa boste našli tudi kaj zase;)
- 24.11. mednarodni dan brez nakupov: torej - na ta dan bi se lahko vzdržali šopinga, kaj pravite? Saj itak prihaja december, še poln kufer boste meli trgovin;)... V ZDA pa praznujejo zahvalni dan in ker je ravno tako, lahko otrokom razložite, kako so nekoč belci "odkrili Ameriko" - pač nekaj stoletij zatem, ko so jo "odkrili" rdečekožci in nekaj tisočletij zatem, ko so jo odkrile vse avtohtone živalske in rastlinske vrste;). In če imate na Indijance mahnjen podmladek, lahko tudi čisto tradicionalno praznujete zahvalni dan s tem, da se v mislih ali na glas zahvalite za vse, kar je dobrega v vašem živeljenju in spečete bučno pito, purana in sladki krompir (ima še nižji glikemični indeks in je baje bolj zdrav od navadnega, meni pa je tudi po okusu bolj všeč, je res sladek in tako nore oranžne barve!) In razložite otrokom odkod izvira ta praznik: da so vse te dobrote Indijanci dali belcem, ki so sestradani prišli čez ocean in tako so le-ti lahko preživeli zimo (če bi njihovi vrači in šamani boljše napovedovali prihodnost, jim verjetno ne bi dali nič...) Za vse skeptike pa še iskrica od Marka Twaina: "Krasno je bilo, da so odkrili Ameriko. Še bolj krasno bi bilo, če bi jo zgrešili.":)
- od 24. do 27.11. je v Lj. tudi smučarski sejem; če smučate, lahko tu kupite rabljeno opremo, pa verjetno se še marsikaj drugega dogaja, samo midva nisva ravno na zimske športe mahnjena, tako da se ne spoznam ravno kaj dosti, kaj tam ponujajo... Samo povem, da je, za tiste, ki jih to zanima;)

Tako, pa smo prikoracali do konca tega trapastega meseca:) Zdaj pa veselo v december, mogoče vam bodo prišle prav tudi kakšne snežne ideje:).

Ni komentarjev: