16 oktober 2011

Kruhki - ježki in mucke

No, september je minil in po skoraj enem mesecu v vrtcu, je skrajni čas, da otroci kaj zbolijo, ne? Se ne pritožujem, ker je bil to do zdaj rekord - skoraj 1 mesec v vrtcu! No, potem sta bili punci kar nekaj časa doma (pač vsaka je bila bolna 1 teden, pa se nabere vsega skup za dobre dva tedna...) in da ne bi vmes preveč pozabili vrtca, smo doma delale razne reči, povezane z njim: jap, spet mucke in ježki... Saj sem vas opozorila, da bojo povsod!
Najprej smo zamesile testo... polnozrnato krušno, če vas zanima;)
Potem smo ga zvaljale v svaljek in ga razdelile na več kosov, ki smo jih oblikovale v najbolj popularne živalce zadnji čas:
Tule je ježek - naredit ga je čisto enostavno: zvaljaš kroglico, jo povaljaš na eni strani v solzico, s svinčnikom ali palčko narediš oči in s škarjami izrežeš bodice:
takole:
in takole:
Lej, mami, ježek!!!
Seveda lahko bodice nakažete tudi z luknjicami, ki jih naredite s svinčnikom - otroci najdejo svoje rešitve mimogrede!
Ja, vem, svinčnik ni za v kuhinjo itd... Ampak glede na to, da ne poznam enega osnovnošolca, ki ne bi vsaj občasno grizljal svinčnika in glede na to, da sta mojidve še mlajši in tega ne počneta samo občasno, ampak skoraj vsakič, ko rišeta... se mi zdi nekak čistunsko, če bi rekla, da je tole nehigienično - navsezadnje se speče na 220°C;). Ramsey bi se križal, ampak pustit otrokom njihove rešitve je tudi nekaj vredno, ne?;)
No, takole so izgledale naše "umetnije", predno so šle v peč. Mucko naredimo tako, da zvaljamo kroglico, potem pa jo na eni strani stanjšamo v dolg rep, ga ukrivimo, nakažemo še ušeska in smrček in naredimo luknjice za oči - izi pizi - brez skrbi, otroci v tem vidijo muco, tudi če je vi ne;)
Pa še pečeni kruhki - kot vidite, se ježki in mucke med peko precej poredijo;)
Njamsi!
To je to za danes. Katere zverinice boste pa vi delali? A da imate žogice? Srečneži;) Gosenice? No, to tudi ni težko... Miške - izvedljivo:) Škratke - hahe, vso srečo s temi;)... Dokler niso zmajčki še gre;)...

Še recept:)
- 225 g polnozrnate moke
- 1 žličko soli
- 25 g masla
- košček kvasa (naš je bil cca 10 g)
- 1 žlička sladkorja
- cca 150-200 ml mlačnega mleka

Zmešaš moko, sol in sladkor, vtreš v moko še maslo in nadrobiš kvas. V sredo narediš jamico, zliješ vanjo mleko in vse skup zamesiš v testo (ni treba delat posebej kvasca, zdaj je kvas vedno dober in deluje:). Daš na toplo in počakaš, da malo naraste, potem pa razdeliš na kakih 8 delov, vsakega po svoje oblikuješ in spečeš pri 220°C, cca 15 min. Izi pizi:).

6 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Še recept za kruhke... obvezno! :) Prosim!

Anonimni pravi ...

Super. Tudi jaz bi prosila za recept

Anonimni pravi ...

A Ronja se je sama postrigla :)?

veri pravi ...

Hehe, kako si uganila?;) Ja, se je postrigla - smo probavali nekaj reševat, ampak na enem delu je bilo tako gor, da bi bila res smešna, če bi jo potem ravno postrigla - in zdaj pač taka hodi okoli;) Je mahnjena na škarje - vse bi razrezala! POstrigla je tudi punčko in par knjig v tistih 10ih min (saj bi morala vedet, da je nekaj narobe, če je tiho;).

Aja, sem dolžna še recept za tele kruhke - sem ga dodala kar spodaj v post.

Anonimni pravi ...

Juhuhu, hvala! :) Danes pečemo...

Anonimni pravi ...

Odličen recept! Danes smo spet pekli :) Naredili smo 2 muci, 2 želvici in 2 ježa :D Hvala in srečno!