04 oktober 2022

Biorazgradljivi "stiroporkoti"

Lubi pospravlja garažo in je našel ogromno škatlo tehle "stiroporkotov", ki jih je pred leti dedek Mraz prinesel otrokom (mislim, da sta bili takrat samo dve:D)... Ne vem, kako se tej igrači pravilno reče, ampakmi ji pravimo stiroporkoti, ker izgleda kot tisti koščki stiroporja, ki jih dajo v pakete za zaščito. Samo da niso iz stiroporja. Niso iz plastike - v bistvu so samo škrob.
Tega verjetno zdaj niste pričakovali, ne?:D Da bom z dvema najstnicama in enim skoraj najstnikom pisala o igračkah za malčke:D. Ki niso strupene, so biorazgradljive in ker so tako zelo penaste, se je verejtno celo zadušit težko z njimi (čeprav še vedno zagovarjam tezo, da malčkov ne bi pustila nikjer nenadzorovanih - nam se je obneslo, je pa hudimano naporno, se strinjam;).

Ampak čeprav je ta igrača prvenstveno namenjena malim otrokom (čeprav na njej piše do 99 let:D), sta se najina mlajša blondinčka (10 in 13 let) prav lepo zabavala z njo! Zato predlagam, da če najdete kako tako reč kje, pa imate že starejše otroke, naredite en družinski večer s tako traparijo - kdo ve, mogoče bojo pa za;). Tokrat sem sama imela nekaj za narisat, starejša pa delat za šolo, ampak vem, da bi se obe z veseljem pridružili - pa naslednjič:). Oči je bolj rabil časopis, do katerega revež sicer nikoli ne pride, samo 1x na mesec, pri dediju:). Midva sva ga namreč odpovedala, ko so se rodili otroci, ker ga nikoli ni uspel niti odpret:D. In od takrat nekak še nismo prišli nazaj na toliko časa kot pred otroci :D.
Zakaj je bila ta igrača meni všeč, že prvič, ko sem jo videla? Ker je: biorazgradljiva (v bistvu je to samo škrob z dodanimi barvili), je izredno raznovrstna - koščke lahko lepimo skup z vodo - v tistem vedru je priložena še mala viledica, ki jo zmočiš z vodo in potem karkoli hočejo otroci zlepit, samo podrsajo po mokri krpi in se da zlepit skup. Ker je "open end" igrača, kot temu rečejo angleško (ne vem, ali obstaja prevod, se priporočam, če kdo ve) - to pomeni, da ni ene poti, kako se igrat z njo, ampak dovoljuje veliko različnih možnosti in z njo otroci krepijo domišljijo, prstne spretnosti in si lahko naredijo razno razne igračke, s katerimi se igrajo potem še igro vlog, itd... Lahko naredijo dodatke za punčke, lahko si sezidajo hišo, ali pa gnezdeca...
Koščke lahko tudi režemo ali preoblikujemo (recimo stisnemo v opeke - za to sta priložena plastična delčka - najini otroci sicer niso tako za grajenje zgradb, zato jih tokrat nista uporabljala, ampak sem prepričana, da bi marsikateremu otroku bilo prav to všeč)

Lahko svoje skulpture tudi pobarvate - ali pa samo narišete učke z navadnim flumastrom raznim ptičkom in ribicam. Če si hočete popestrit kakšno zaspano deževno soboto, toplo priporočam:) Še dedi jih je z zanimanjem pogledal in tuhtal, za kaj bi se to dalo uporabit:).
Lepo se igrajte! In taka reč je dejansko zanimiva tudi za nas, tavelike;).

Ni komentarjev: