13 avgust 2021

Nizkokalorični čokoladni sladoled

  Zadnjič sem pisala o nizkokaloričnih sladoledih, primernih za vse živo (vegane, alergijke, hujšarje, zaskrbljene mame in podobno svojat), pa me je ena prijazna bralka vprašala, če imam mogoče kako tako nizkokalorično čokoladno varianto...

Jaz da ne bi imela čokoladne variante, haha:D? Čokoladni sladoled je moj "staple" - ne vem, kako se temu reče v slovenščini - osnovna hrana, od katere živiš;) - tako da seveda se mu niti pod razno nikoli ne mislim odpovedat, če ne bo to res nekomu nekaj hudega delalo. Ampak dokler je to dokaj nedolžna razvada, toliko časa... no, bom jedla čokoladni sladoled. No, med hujšanjem vsekakor, to ni razlog proti čokoladnemu sladoledu, tako hudo pa še ni bilo, kljub vsem zlomom in koroni:D. Sploh vse raziskave pravijo, da če hočeš nekaj delat dalj časa, potem si ne smeš vzet hrane, ki jo imaš najrašji in jaz sem ta izsledek vzela res smrtno resno:D.

Ja, vem, tole ni čokoladni sladoled, ampak tega dotičnega nisem nikoli slikala, tu pa ni banan za dobit, tako da se boste morali zadovoljit s slikico lučk;)

Za nizkokaloričen čokoladni sladoled rabimo blender ali palični mešalnik in zmrznjene banane  - torej jih moramo vsaj pol dneva prej olupit in narezat na koščke, če imamo radi svoj blender;). Za čokoladni okus dodamo grenki temni kakav (kakao) v prahu (najboljši je Krašev; zelo rada imam Gorenjko, ampak kakav je pa vsaj nam najboljši Krašev, je bolj temen in bolj intenzivnega okusa). Pa nek čokoladni namaz (ja, vem, vse čistunke se bojo zgražale, da to vendar ni nizkokalorično, če daš not tunelo, linolado oz. nekaj takega... ampak zadeva je še vedno precej nizkokalorična, vsaj za sladkarijo, sem šla posebej izračunat in pride med 116 in 147 kcal/100g, kar je zelo v redu ;). Je precej manj kot kake žitne ploščice ali razni sojini jogurti "s sadjem":D. za vse pametne;). * Če kdo želi izračun, lahko prilepim v komentarju, tabelice blogger malo po svoje lima not, pa verjetno večina zaupa, da sem znala zračunat, pa vas nisem s tem matrala:D. 
Torej recept: 

NIZKOKALORIČNI ČOKOLADNI SLADOLED

cca 400 g zamrznjenih koščkov banan (mislim, da so to cca 4 banane, lahko pa tudi samo dve, če imate tiste ogromne)
cca 20 g grenkega kakava
cca 2 žlici čokoladnega namaza (nam je všeč linolada ali pa domača "tunela") - lahko daste več ali manj, po okusu - sama sem dala med 30 in 70 g linolade (sem delala večkrat;) in je bilo vedno dobro:)
cca 50 -110 ml mleka, da se lažje zmiksa, to je od 3-10 žlic približno - kot vidite, res ni treba bit natančen:D

Vse te mere niso preveč "haklih", torej lahko kaj prilagodite:

- lahko dodate malo več mlekače imate rajši mehkejši sladoled ali imate zelo globoko zamrznjene banane ali švoh blender,
- če nimate čokoladnega namaza, lahko daste not pest nekih oreškov in malo več kakava, pa bo vseeno za pojest;).
- če bi radi ultra zdravo varianto ali imate kake vegane ali alergijke na obisku, spustite čokoladni namaz in dajte mleko, ki ga smejo/jejo

*pro-tip - torej profesionalni nasvet:
če ima to kdo z namenom hujšanja ali za "svojo sladkarijo", priporočam, da si ob veliki rundi hitro napolnite par malih posodic (200 ml se super obnesejo) in ga imate za pocrkljat, kadar rabite. Ker sicer zadeva cela gre kar takoj, saj jo z veseljem napadejo tudi ljudje, ki nimajo nobenih posebnih prehranjevalnih idej ;).

Naj tekne bralkinemu možu in vsem ostalim, ki ga boste preizkusile/i:). Povejte, kako vam je bil všeč in kakšne variacije ste naredile, da širimo dobre ideje:)

In seveda, če poznate koga, ki bi rabil tak recept, ga pošljite na ta blog, mogoče najde še kaj uporabnega:).







Ni komentarjev: