08 december 2020

Celine in morja

 V šoli se otroci učijo marsikaj, ampak so snovi, ki so nam, staršem, še posebej pri srcu... In včasih so zelo všeč tudi malim, včasih pa najprej ne, ker ima recimo ta dan že precej drugega za naredit in ima dete učenja poln kufer že preden pride do spoznavanja okolja... Takrat pride prav kaškna malenkost, s katero obrnemo snov iz nečesa "kar se mora" v "nekaj, kar je luštno in ultra zanimivo"... Lahko je to navadna štampiljka v obliki sveta, ker so pač to jemali... (lahko svet tudi narišete, ni treba, da ga natisnete;)
Pri nas smo vsi nori na zemljevide, tako da imam celo dve štampiljki zemljevidov, hehe

Včasih se zgodi, da se otrok zelo boji svoje učitejlice... ker ima pač drugačen sistem in je malo bolj stroga ali deluje bolj hladna, ker ni tako "touchy feely smily" kot smo doma ali kot je bil navajen od prejšnje učiteljice... In se potem precej sekira pred tistim enim zoomom, ki ga imajo na teden... In ga je strah in je živčen, čeprav sam ne ve zakaj... No, takrat mu lahko pomagate s tem, da mu preusmerite misli od tega, kar ga na zoomu čaka, na to, kako lahko uredimo prostorček.

Netehnično ampak fizično ozadje za na zoom:D
Ker so ta teden jemali morja in celine, smo nabrali vse globuse, kar jih premoremo (to so trenutno trije!) in punce smo mu za stolom pripravile ozadje (ne digitalno, kar čisto zares fizično) - zemljevid sveta - to je blago, ki sem ga nekoč kupila in sešila v zaveso, ki čaka, da bo nekoč obešena v sobi, ki bo nekoč najina spalnica:D... No, vsaj prav pride:) Vem, da nimate vsi blaga z motivom zemljevida doma... Ne gre za to - gre za princip;). Mogoče vam niti ni geografija zanimivia. Mogoče bi otroka radi navdušili za tehniko, ker mu je dolgočasno tehnično risanje ali razni načini tkanja. Najdite stare statve ali dedkova ravnila za tehnično risanje... Karkolipač... Navadno imam doma oprecej stvari na temo, ki nas zanima;)  - vse, kar hočem povedat, je, da jih uporabite v svoj oz. otrokov prid;).
Zemljevid živali v sobi Malega princa...
In potem lahko "učenje" raztegnete v "taluštno" in delate dalje "samo zanimive stvari"... Ker potem, ko se ni treba učit, je vse fajn:). Takrat so celine zanimive in gledat, katere živali kje živijo na svojem zemljevidu v sobi, je čisto fajn... Samo če jih imaš v delovnem zvezku postane neznosno:D...

Potem je bilo lažje narisat svet v zvezek...

 Izkoristite svoje hobije! Karkoli že radi počnete. Če radi pečete, spečite kolačke s kakšnimi okraski na to temo, če radi kuhate, skuhajte jed iz daljne dežele ali iz sestavin, ki jih jemljejo pri kemiji (če so užitne;), če radi šivate, mu sešijte nekaj s tem motivom... Oni so pač jemali morje - in morje pri nas VSI obožujemo, vseh 5! Zato imamo na to temo kar precej stvari;). In seveda se najde tudi kakšno blago... Ki čaka že lep čas... In je mislilo bit majca s kratkimi rokavi, pa je ugotovilo, da se je vmes shladilo in bo rajši majca z dolgimi rokavi... Izkoristite take teme za tisto motivacijo, da naredite nekaj, kar ste itak "nekoč" mislili... Otroci se rajši učijo, kar pomeni manj kreganja, kar pomeni več časa, kar... no, tega nobenemu staršu ni treba razlagat, da je to dobro:D!

 

Ni komentarjev: