03 december 2020

Zimska pokrajina - mali svet

 Uf, tole čaka že dve leti, ampak ker smo zadevo morali vsako leto ponavljat in ker je trenutno aktualna, izvolite:). Ko bo jutri začelo deževat in bojo otroci jokali, ker ni več snega, si/jim naredite zimsko pokrajino notri - na suhem in toplem;) *Ali sem res edina, ki ji v mrzlem dežju ni za hodit na dolge sprehode?;)

 Tole je eden od naših "malih svetov" in je še ena od priljubljenih "igrač" - tako kot skrivnostne škatle...

Kaj je mali svet? To je svet v malem - torej neka prostorsko omejena zadevica, ki predstavlja določeno temo, obdobje, pač nek "mali svet" - lahko je to zimska pokrajina, stara Grčija z bogovi na Olimpu,  škratki, Indija, džungla, vodni cikel, karkoli... Podlaga je lahko škatla ali kaj drugega, omejitev je domišljija:)...
 
Zakaj bi bilo to tako strašansko dobro?
- ker ni treba ničesar kupit, kar je vedno fajn, zdaj pa sploh!
- ker je otrokom strašno všeč in se radi igrajo s takimi doma narejenimi, odprtimi igračami
- ker reciklirate smeti v igrače in predvsem
- ker lahko pri tem vsi skup ustvarjate in se imate fajn in ni dolgčas in je še en lep dan v karanteni:)
- ker se bojo v nedeljo otroci mogoče malo igrali z novo igračko in bosta z očijem v miru spila kavico/čaj/vročo čokolado/kuhano vino/... če pa to bere kaka samohranilka, boš tako mogoče lahko enkrat za spremembo v miru poklicala prijateljico;) Skratka - splača se:)
 
Kako narediš zimsko pokrajino? Za podlago vzameš neko belo škatlo ali pa pač nek karton ali kako drugo trdno podlago, ki vam je ni škoda - sama se v službi vedno zagrebem za škatlo, kadar kdo naroči pico (vsi mi jo radi dajo, saj se je nikomur ne da nosit v smeti:D). In potem jo odpeljem s kolesom domov, kjer počaka, da kaj naredimo iz nje:) Zdaj so verjetno vaše možnosti jemanja škatel sodelavcem omejene, ampak če kdaj naročite pico domov, prihranite škatlo!
Če je treba, jo prebarvajte, da bo lepa, bela...
 
Potem naj nekdo iz kosa alufolije izreže eno lepo gladko zamrznjeno jezerce...
 
 In ga nalepi na eno ploskev (navaden uhu v stiku čisto dobro dela v ta namen) - fino zgladite vse s kakšno kartico, žlico ali podobnim, da bo res lepo gladka ploskev. Za obrobo, da se ne bi folija slučajno ob robovih cefrala, izštancajte/izrežite snežinke ali kakšne podobne motive (marjetice zelo podobno izgledajo in se jih da lepo porabit v ta namen;) - če imate, iz različnih barv papirja (kot rečeno - zdaj imamo vsi kolaž doma;) - ga bojo vsaj enkrat otroci porabili, hehe. In nalepite te male ob rob zamrznjenega jezerca - pa še lepo izgleda:). Če nimate štanc, lahko naredite male snežinke iz papirja (to smo vsi delali v oš) ali pa samo natrgate papir na koščke ali vato, itd...
 Za sneg ob robove škatle nalpite malo vate (z mekolom gre super, pa tudi če ni nalepljena ni problem, samo tako je manj pospravljanja;) Zdaj greste lahko z otroki na lov po stanovanju za malimi rečmi, ki jih lahko postavite v zimsko pokrajino. Mogoče ima vaš mali kakšne male figurice akrtičnih živali ali malo punčko, karkoli je ok, ni pravil, saj veste, pri meni ni nikoli pravil, tu si lahko odpočijete od njih;) 
Mi smo dali not zimske škratke (kako vem, da so zimski? Barve in motivi in šal jih izdajo, hehe;), pa mini kovinska vedra (če jih nimate, lahko vzamete kak naprstnik iz šiviljskega pribora - to ima velika večina ljudi doma, tudi če ne vejo, da imajo - vedno se nekje na dnu tiste lesene škatle najde nek prastari kovinski naprstnik:D. Zraven je še par steklenih kapljic, ampak to je že preseravanje:D. Bojo preživeli tudi brez;). Lahko pa potresete kakšne konfete (krogci izrezani z navadnim luknjačem, recimo;) - ampak na lastno odgovornost - jaz vam ne bom prišla pucat, ok?:D Mam že svojega dovolj;). Tudi riž bi bil ok. 
*Če imate vodno navdahnjenega otroka, lahko seveda jezero poseli cela rajda raznih vodnih živali (pri nas so ga preplavili raki in ribe in vsa mogoča golazen;), izštancane iz papirja, če imate plastične živali, seveda na plan z njimi!
 
 In najlepše pri vsem je, da boste to zadevo samo 1x delali skupaj! Naslednje leto jo bojo naredili že sami, vi samo tisto škatlo od pice od nekod privlečite, pa bojo točno vedeli, kaj naredit z njo;).

Ni komentarjev: