21 september 2020

Predlogi za branje

Nakaj sem že pisala na temo branja med izolacijo in sem imela že napisano celo serijo, pa se mi ni zdela primerna za med počitnicami (plus rabi še slike;), zato je vse skup kar čakalo nekje med osnutki... Zdaj pa je učiteljica na roditeljskem sestanku pojamrala, da dosti učencev zdaj bere slabše kot junija, pa začetek šolskega leta je, pa sploh je jesen čas, da spravimo razne rutine v pogon... Zato lahko vsak ponedeljek naslednji mesec in pol pričakujete eno objavo o branju.

NAVADA / RUTINA: vse mogoče raziskave nam dokazujejo ves čas eno in isto reč: da je najboljše, če delamo zadevo, ki se je učimo, vsak dan, tudi če le po nekaj minut - veliko večji napredek nam prinese vsak dan malo kot enkrat na teden veliko.
Druga dobra stran tega načina pa je, da tako te dobre navade "vtkemo" v vsakdanje življenje in jih otroci nekak ponotranjijo, ne da bi se zavedali... Potem to ni še ena "obveznost", ampak nekaj, kar pride sproti in niti ne misliš na to. Seveda pa kot sem že v prejšnji objavi na to temo napisala, ne bodite preveč rigidni glede tega, točno kje in točno kdaj - če otrok rad bere na različne načine, pa naj, samo da bere vsaj približno vsak dan.

BERIMO POVSOD! To navadno pride samo od sebe pri otrocih, ki se učijo brati, je pa lepo, če to še spodbujamo; berite vse, kar kje piše: na tržnici, v avtu, v trgovini, reklame, plakate na šoli, itd... Nasvet, da se naredimo, da ne vidimo dobro, kaj piše, je pri nas, očalarjih, sploh zelo uporaben, saj kadar nimam očal gor, prav zares ne vidim, kaj piše in so tako pač sami prebrali:) 
Predvsem pa ne glede na to, kakšne volje smo prišli domov/po otroka, mu dajmo vedno pozitiven odziv, kadar nekaj mimogrede prebere (ko se vozita z avtom in vas voznik pred vami izsili... vem, da je težko takrat veselo odgovorit: "Bravo, miško!" ko mali prebere, kar piše na avtu tega bedaka... ampak se splača;). (take a tip from one who's tried…)
RAČUNALNIK /oz. elektronika na splošno
* Pri nas imamo sicer čudne otroke, ki niso preveč mahnjeni na računalnik, ampak če je vaš otrok rad za računalnikom, lahko to s pridom izkoristite za učenje branja: vsak dan mu na računalnik napišite par besed in naj jih prebere. Besede shranimo in na koncu tedna naj otrok iz teh besed sestavi zgodbico ali pesmico, ki jo natisnemo in jo on še ilustrira. Nazadnje jo lahko prebere sošolcem, prijateljem, babici, dedku,... 
* Če imate zelo tehnično navdahnjenega otroka, pa si lahko dopisujeta po emailu ali kakšnem drugem programu za dopisovanje.
* Lahko pa začnete pisati blog - pri nas ga vsi trije z veseljem prebirajo - vsak otrok rad bere zgodbe o sebi, sploh če so vsaj malo hudomušne;). Ali pa mu date za prebirat tale blog, kakšno objavo z veliko slikami in malo besedami (vem, vem, kje boste tako objavo pri meni našli??? - ampak kakšna se najde - bom napisala za male bralčke;) - pa če bojo brali ta blog, se bojo hitro naučili brat, ker bo toliko vaje, hehe:D).
Pa še ena moja cvetka, mogoče res zastarela, ampak dela super in vsaj mojim otrokom je zelo všeč!
PISMA
So super duper fajn, ker tako otrok hkrati in bere in piše!!! Dve muhi na en mah! Če nikakor ne najete nobenega prijateljčka, ki bi si bil pripravljen dopisovat z vašimi otroki, pa lahko pišeta pisma en drugemu vidva (ali pa se mogoče vključijo kakšna čarobna bitja, vem, da jih par leta po Ljubljani;). Ali pa mi pišite, moji tamali so vedno za;) Pri nas so pisma precej pomemben del odraščanja in jih uporabljajo tako za ohranitev stikov s prijatelji, ki ne hodijo v isto šolo, kot za komunikacijo med seboj (kadar se otroci igrajo kake igre) in celo za razčiščevanje konfliktov - kadar je nekaj težko povedat. Bonus, če dopisovalec/ka ne govori istega jezika in se tako uči še tuji jezik:).

Kakšne pa so vaše ideje in triki za učenje branja?

Ni komentarjev: