12 oktober 2020

Spodbujanje branja - ideje, natečaji, domislice...

Hehe, res moram objavit vse, kar imam že napisano, saj se je tale objava prej začela z: "Zdaj že veste vse o branju, kako pa to nadaljevat naprej? Po koroni, ko ne boste več ves čas z njimi doma? Tule je nekaj idej..." Hehe, no, zdaj bomo kvečjemu SPET z njimi doma:D... Ampak ideje vseeno prav pridejo, ne?

Po kar konkretnih raziskavah sodeč, je to, kako dobro otroci berejo, tesno povezano z akademskim uspehom kasneje v življenju. Ne, ne mislim, da je nujno, da otrok odraste v akademsko čudo, sploh ne - vendar pa bi jim rada dala vse možnosti, da bi lahko postali, kar bi si pač želeli. Torej je fino, če radi in dobro berejo;). Poleg tega v knjigah najdeš like, ki se počutijo tako kot ti in si malo manj sam, tudi kadar ob sebi nimaš nikogar, ki bi čutil tako kot ti. V njih so rešitve, ki se jih sam ne bi domislil. V knjigah so svetovi, ki so zelo zanimivi in v katere lahko odplavaš, kadar je tu dolgčas (recimo med poukom, mislim, da sem več kot pol šole preživela v svoji glavi:). Skratka knjige so fajn, pa akademija gor ali pa dol. 
Book Pictures, Images, Stock Photos | Depositphotos®
Zato sama vedno oprezujem okoli, če bi kje našla kaj, kar spodbuja otroke k branju. Vem, da ni v vseh šolah in v vseh krajih enako možnosti, vendar če dobro gledate in morda še kdaj kaj predlagate, se kar nekaj najde:
* Knjižnica vsako leto organizira natečaj "Poletavci, poletni bralci". Projekt poteka v več slovenskih knjižnicah, tudi v manjših krajih in se splača vprašat - tudi če v vaši knjižnici tega nimajo, boste verjetno lahko sodelovali, če pošljete v kakšno večjo knjižnico;). V Ljubljani s tem ni težav, saj MKL to organizira in tako vsako leto poleti naši otroci berejo  - vsaj 30 dni po pol ure na dan (letos mali ni bral po pol ure, je pa bral vsak dan - za 7 letnika to verjetno ni tako strogo;).
poletavci splet120
* V šolski knjižnici imajo projekt Čukec, kjer morajo v 20 tednih od začetka novembra (po jesenskih počitnicah), do konca maja, prebrati vsaj 5 knjig (za bronastega čukca), 10 za srebrnega ali 20 za zlatega čukca. Da so knjige prebrali, dokazujejo s tem, da napišejo obnovo (večji otroci) ali pa ilustrirajo dogodek iz knjige (prvi in drugi razred; prvčkom lahko berejo tudi starši).

* K nam domov je včasih hodila vila Bralinka, ki je za vsakih 7 prebranih knjigic prinesla kakšno majhno presenečenje (večinoma pri njej doma narejene malenkosti, ki pa jih je bila temnolaska zelo vesela)...
* Branje JAZ-TEBI, TI-MENI: to imava z najmlajšim - najprej bere on meni slikanico, potem jaz njemu 1 poglavje iz kakšne daljše knjige (najrajši je imel Medvedka Puja, toplo priporočam, zelo prijazna knjigica); če bere x-krat več, tudi jaz več poglavij;). Pa seveda Mali princ in Morski portreti (ja, ta otrok ni ravno po Jusu:D)... Ja, tu nimam nobene slike, ker takrat nihče ne slika;). Med korono sva prešaltala na to, da mu vmes kvačkam igračke, kadar mi bere. Pri očiju pa imata zdaj ta sistem - saj v bistvu je isto - če se ti potrudiš, se še jaz zate.

* Če imate mlajše otroke, je zelo fino, če jim starejši berejo - tako se starejši naučijo zelo dobro brat, ker mlajši otroci čisto res ne bojo razumeli, če starejši ne bo lepo bral - tako se veliko bolj potrudijo in se naučijo lepo brati z ločili itd... Zato najina temnolaska bere boljše od babic in dedkov že odkar je zbrala - imela je namreč ogromno motivacijo, da bi jo mala dva razumela;). In hkrati mlajšim otrokom nekdo veliko bere - kar je spet dobro za kasneje, ko se bojo sami učili brat... (Lahko pa se to obrne proti tebi in tako mali noče brat, ker mu itak starejši bere - zlatolaska se ni naučila hitro brat, dokler ni dobila Harryja Potterja (hvala, J.K. Rowling!), saj ji je bilo čisto lagodno, ko ji je sestra brala... Šele ko je bilo tega premalo in je šla zgodba prepočasi, se je odločila vzet vajeti v svoje roke. Na "čudežno knjigo" za malega še čakamo, ampak dokler vmes dnevno vsaj malo bere, je ok.
Kot lahko vidite, pri nas nimamo enakih metod za vse otroke - ker niso enaki. Enega motivira to, drugega drugo. En rabi to, drugi drugo. Enemu gre na živce to, drugemu drugo. Če smo do vseh enaki, smo krivični. (Pa najstarejši tudi ni mogel starejši otrok brat, recimo;)

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

Mami 5 knjig za bronastega 10 za srebrnega in 20 za zlatega čuka hvala za blog!��

veri pravi ...

Meh, 3 otroci, 8+6+3 leta OŠ, pa se še vedno nisem naučila... Bom popravila:)...