18 april 2015

Prvi letošnji žar

Prejšnji vikend smo v soboto postavljali hiško in peskovnik, v nedeljo pa prvič letos odprli sezono žara! Ja, vem, Primorci že nekaj časa žarite in sem vam fauš, da sem zelena ko ta motovilec spodaj:D. No, saj vam privoščim, samo "i tata bi sine":). Ampak zdaj lahko mi tudi:). Tata zadovoljen (naglas po želji;).
Nekaj je na tem primarnem občutku, ko si hrano spečeš nad ognjem/žarečim ogljem, da ima vse boljši okus... Ker seveda spet nismo meli nobenega "pravega mesa", kot po navadi, sem se znašla malo drugače (imamo sicer bio dedovega purana v zmrzovalniku, samo se ga je treba pravi čas spomnit dat ven in ribice se hitreje odtajajo kot file, pa tudi jih je že bilo treba pojest, prihaja sezona sladoledov in rabim plac v zmrzovalniku;). Tako da - če komu manjka idej, kaj vse se poleg čevapčičev in ražnjičev lahko vrže na žar;).
Zato sem na veliko temnolaskino veselje naredila domače koruzne tortille (samo masa harina in vrela voda, zgneteš, zvaljaš, spečeš:) in dala na mizico nekaj nadevov (v smeri urinega kazalca, začnemo na 9;):
- nariban kozji sir 
- jajčna solata (trdokuhana jajca, majoneza in začimbe)
- tabasco
- nariban korenček (iz babičinega vrta:)
- blanširana koruza (tudi iz babičinega vrta)
- domači guacamole (s paličnjakom pretlačen avokado, limonin sok (original je limeta, ampak mi je nikoli nimamo), sol in poper)
- na sredi je skleda motovilca s prelivom iz olivnega olja, jabolčnega kisa in naribanega hrena
Na žaru pa se pečejo tortille in sardelice.

* Za vse vegije: spustite ribe in dodajte recimo fižolov pire (kar damo navadno k tortillam, samo se spet nisem spomnila pravi čas namočit fižola). Navadno naredim še paradižnikovo omako, ki je tokrat nisem, ker smo pekli zunaj, pa še nimam zunanje kuhinje;). Naslednjič bomo kaj zimprovizirali:). Tokrat nismo niti vedli, kako se bo dalo pečt tortille, pa gre super duper!

** Če rabi kdo še kako idejo za na žar, sem si lani na morju naredila eno doooolgo listo, kaj vse lahko naredimo gor:). Ker zdaj ko ga ravno imamo, ga moramo izkoristit, ne?:)

Dober tek in naredite si kak žar, jutri bo baje lepo vreme! In povejte, kaj date pa vi navadno gor?

4 komentarji:

katja pravi ...

hehe krasno..vi bi žar brez mesa..pa saj to ej hec, ne? no tak žar bi bil pa mogoče se mojemu všeč..naslenjič se prijavimo za skupno žarčenje in prispevamo kaj domačega mesa..največ je svinjine...najde se pa tuid kak piščanček...ostalo pa od ptujskih ;-)

in hej, bistveno manj pohajkujete odkar imate vrt, ap še celo otroško igrišče ste si naredili..čist nov stil tole! :-)

krasno je vdieti, ziher učivate

veri pravi ...

hehe, no, v bistvu smo precej okoli, samo nismo več toliko v centru mesta, ker nam je zdaj od rok (oz. od nog) - bus ni ravno poceni, z avtom se mi ne da, s kolesom je pa za tamale še malo daleč... Pa veliko stvari sem že prej objavila (Škuc, Botanični vrt, ZOO, drsanje...) in jih letos nisem ponavljala - to je pa novo:).
Sicer pa seveda - vedno izkoristiš tisto, kar ima na voljo:)

veri pravi ...

Sicer pa seveda vabljeni na žar:).

Je pa res, da je bilo zdaj s tem urejanjem doma toliko dela, da je malo težje kam it za cel vikend recimo... Ampak malo tudi videz vara:
- za veliko noč smo šli nekam gor nad Strunjanom,
- v nedeljo smo šli v Gornjo Radgono in tam nekje okoli, krasna narava!
- Danes sem peljala tamaldva na zaključek projekta Zeleni nahrbtnik v Mostec, popoldne pa vse tri na kros
- pozimi smo hodil vsak teden v Škuca
- vsak teden gremo vsaj 1x na bajer...

Tako da se kar potepamo, je pa res, da je fokus zdaj bolj na tem, kaj vse lahko od tega doma potegnemo, potem pa samo to objavljam:). Pa fotkič pogosto pozabim ali pa pozabim slikat (recimo danes obakrat). Hvala, da si me spomnila, da malo pregledam slike in objavim še kak izlet.

katja pravi ...

:-) SE mi je dzelo skoraj neomogoče da ste sedaj samo doma :-)
Je pa res da ko štrihaš plohe za hiško je treba otorke zaposlit nekje v blizini...

se veselim kake objave o izletih, ker v center lj se odpravimo kvečjemu 1x na leto... kam drugam bi pa MOGOČE sli... ampka kot sme brala v neki zgodbi za umirjanje o vznemirjenjem in umirjenem mestu... v 1. cel teden tako hitijo, da se potem sesedejo in ne grejo nikamor..sounds familiar

in čestitke za hišico!