14 april 2015

Barvanje hiške

Vas zanima, kaj smo počeli ves ta čas, ko nisem nič kaj dosti visela za računalnikom? Najprej sem skoraj doktorirala iz tega, katera barva/olje/zaščita je najprimernejša za smrekov les, ki bo celo leto zunaj in po katerem bojo hodili in drajsali otroci (upam da tudi vsaj večino leta po vsem tem trudu bom užaljena, če bo zadeva samevala;)... da bi zdržalo vse skupaj dooolgo... pa da ne bi bilo preveč strupeno za tamale. Seveda ima vsak svoje ideje (ne vprašajte, koliko ljudi sem vprašala in poklicala, nočete vedet;)... Edino, s čimer so se vsi strinjali, je bilo to, da je treba najprej zadevo impregnirat, kar sva naredila.
 Potem pa smo barvali... No, v bistvu sem po pravici povedano barvala bolj kot ne sama, amapk parkrat so pomagali tudi tamali (čeprav je skoraj lažje če ne, definitivno je pa hitreje:D).
 Vseeno se mi zdi, da je fajn, če lahko pomagajo, če hočejo, da imajo potem bolj občutek, da je to njihovo... Pa malo bolj znajo cenit to, da mami barva cele dneve, ker sta si pač punci zaželeli MAVRIČNO hiško:D.
 Evo jo, tole sem barvala ko zmešana (ja, v lubijevem pustnem kostumu, za to je dober;). Ne, sosedi ne gledajo čudno, so že vsega navajeni:D.
 Ko se je temnolaska vrnila iz šole, mi je še ona pomagala... Ja, delov je bilo kar precej - pol je še v garaži in se ne vidi... Sosedje so rekli, da bojo meli mali večjo hišo kot mi:D.
Če koga zanima, za katere barve sem se na koncu odločila: za hiško od znotraj brezbarvni lak Belinka Interior v 3 slojih, ker ta del ne bo izpostavljen ne soncu ne vlagi in ker bojo to tikali, če bojo not jedli in bi rajši čim manj kemije tam, pa da lahko nekje tudi maladva pomagata. Za hiško od zunaj lazuro Belinka Exterior (2-3 sloji), ker je na vodni osnovi in pisanih barv, da dobim lepo mavrico, da se les vidi skozi smo si pa vsi želeli. Za robove hiške Helios primer in bela pokrivna barva v 3 slojih, ker je na vodni osnovi in popolnoma varna in ker sem tisti del želela imet prekrit. Za tla, stebre in ostale dele, ki bojo bolj obdrajsani, pa sem vzela tankoslojno lazuro na nitro/oljni osnovi Belinka Belton v 2 slojih, ker se bolj vpije v les in ker nima not konzervansov in je, ko se posuši v bistvu po mnenju nekaterih celo bolj varna od teh s konzervansi (ki je recimo ne smeš dat na čebeljnjak), naj bi bila pa bolj odporna na drajsanje. No, bomo videli in poročam čez 2 leti, koliko se je katera barva obdrgnila.
Tako. Čez vikend pa so zadevo sestavili in seveda s(m)o jo že preizkusili:). Vas zanima, kako izgleda? No, to pa jutri:).

Ni komentarjev: