08 maj 2014

Načrtovanje kuhinje in moja bivša (kuhinja)

Ja, rada kuham - za tiste, ki tega še niste opazili:D. In rada imam funkcionalne kuhinje. Zelo rada imam kuhinje, ki delujejo. Ni treba, da brezhibno, sem za kompromise, ni treba, da so lepe (je pa bonus, če so:), ni treba, da so velike (je pa super, če so), je pa nujno, da delajo! Ko sem izbirala kuhinjo, je bil najbolj pogosti stavek, ki sem ga povedala, ko sva z Gros Novak načrtovali kuhinjo, da je meni funkcionalnost absolutno pred dizajnom in da je to, da je enostavno čistit absolutno prvo po pomenu:D. Pa da rabim veliko pulta in veliko omar:D. Verjetno me je mela že poln kufer s to mantro, ampak tega ni nikoli pokazala in je vedno zelo prijazno povedala, da ji je všeč, če ljudje vejo, kaj hočejo, ker je tako baje lažje delat:).
Kot rečeno, sem imela že precej izdelano sliko, kaj bi rada - v glavi in celo na kartonu:D. Čeprav zadeva zgleda zelo otroško nedodelano, je vseeno praktična taka maketa tlorisa v merilu, ker potem lažje vse okoli obračaš in super je, ko ti v salonu povejo svoje ideje, jih narišejo v 3D in potem najdeš nekaj, kar je res najboljše:)
Torej: ko načrtujete kuhinjo, je dobro premislit, KAJ VI HOČETE. Torej, kaj vam pomeni veliko. Ni ravno isto, ali imaš tri male večno umazane frocke ves čas pod nogami in če je kuhinja center vašega življenja, če se vam ne da vsak dan v trgovino in če v kuhinji tudi na veliko ustvarjate ali pa če ste upokojena učiteljica, ki živi s svojo mucko ali mladi karierist, ki si v kuhinji samo skuha zjutraj kavico in enkrat na teden povabi obiske na (kupljene) piškote. Torej: kaj je vam pomembno? Na strani kuhinj Gros Novak imate tale vprašalnik ABC nakupa kuhinje, ki vam lahko zelo olajša načrtovanje. Meni je bilo zelo jasno, kaj od kuhinje hočem (na splošno v življenju nikoli nisem mela težav s tem, kaj bi rada - samo kako to dosešt:D).
Zato sem si vzela čas in presrfala cel net, prebrala vse knjige, ki sem jih dobila na to temo in narisala par tlorisov (na koncu sva pa izbrala taprvega, ki ga je potem predlagala tudi prodajalka:). In zdaj je nova kuhinja super delujoča:). Vem, kaj boste rekli: lahko se preseravat na toliko prostora...In da nimate toliko časa.
No, po pravici povedano, vam vse to lahko naredijo tudi v salonu (predlagajo vse rešitve in vse variante zrišejo) in tudi mala kuhinja je lahko funkcionalna, moja ex ljubljena kuhinja je že bila - mala, luškana, ampak hudimano funkcionalna - predvsem zaradi tega po meri narejenega pulta, ki se ga sicer tu (na sliki spodaj) skoraj ne vidi, ampak je bil izrezan v kot, da je čisto pasal not (hvala, dedi!) in zato precej večji kot bi bil sicer.
To se res splača, zato resnično pazite, da vzamete kuhinjo tam, kjer imajo dobre monterje - mi smo z našim zeloooo zadovoljni, kje drugje pa baje niso tako navdušeni;). Skratka, se splača preverit reference. Ker ti recimo monter naštima pult čez okensko poličko ali kaj podobnega, kar ti olajša čiščenje:). Polno malih detajlov, ki pa lahko življenje zelo olajšajo:) Ampak več o tem v končnem postu o novi kuhinji:)
V bivšem domu sem imela malo kuhinjo, ki je merila par kvadratov (skup z jedlinim kotom), pa še v L je bila. In not sem lahko naredila vse, kar ste do zdaj videli na tem blogu:). In not sem tudi napisala skoraj vse, kar ste brali na tem blogu:D.
 Ker je bila FUNKCIONALNA! Zakaj?
- ker so bile omarice do stropa, globoke in dolge,
- ker so bili predali različno globoki in veliko jih je bilo,
- ker je bila lepo razporejena, praktičen tloris
- ker so imele omarice ogromno polic,
- ker so bile omarice iz lesa in trpežne,
- ker so bile na steni police za vse moje kuharske knjige, ki jih ni malo, verjemite;)
- ker so bile vmes plitke poličke ravno prav za računalnik,
- ker so bile klopce hkrati zaboji, kamor sem spravila čuda stvari, itd...
Oboževala sem svojo bivšo kuhinjo, čeprav se je vsem ostalim zdela ultra mala, nabasana in se je vsem zdelo nemogoče, da sem imela notri skoraj vse, kar imam v novi, ki meri skoraj toliko kot naš bivši dom:D. Tako sem ugotovila, da se velikost kuhinje ne meri v m2, ampak v številu polic in njihovi površini:).  
Ampak... seveda je pa tu veliko enostavneje prit do česarkoli in tu dejansko lahko vse dobi ven in zloži nazaj not tudi alfa samec - kar tam ni bilo mogoče, ker so bile omarice napolnjene kot 3D puzli - not je šlo samo, če si vse postavil v točno določeno obliko in razpored:D. Lubi je tu navdušen:). Mislim, da mi skoraj vsak dan pove, kako sem to baje dobro splanirala (ker tloris je bil bolj moje delo, z njim sva pa zbirala barvo, kuhinjo, ročaje...) in da je super in da je lepa in sploh in oh. In to on, ki res nikoli ni bil preveč na lepoto mahnjen (zakaj pa mislite, da je z mano - lepota mi nikoli ni bila jaka strana:D, ampak na srečo gre ljubezen skozi želodec, vsaj pri njem:D)
 
Pa ker vem, da vas že firbec matra, katero kuhinjo sva izbrala za tu, evo, tole: Home, serija Mela, kar pomeni jabolko, kar se je malim super zdelo, ker imamo vsi radi jabolka (in vse ostalo sadje, ampak zdaj skoraj samo jabolka dobiš:D), v barvi Larix. Za potešit radovednost - tole zgoraj je utrinek iz nove kuhinje - z malim delava rotolo:) Precej svetlejše od vsega prej, ne?;)

5 komentarjev:

katja pravi ...

hojla... jp... kaj naj rečem... da ti privoščim vse te pridobitve in da se moramo pa res povabit na eno slastno(KOT JE VSE PRI TEBI) reč...

gled eugotovoitev..prave male skrivnosti.. to glede pulta je meni tud že dolgo jasno..in to kaj s emi gremo v anši kuhinji..je pa mogoče še huje kot tvoja podedovana kuhinja... ampka človek s emarsičesa navadi in je potem res lepo it na lepše :-D
uživajte!

katja pravi ...

ej, akj pa recepte in slikice iz stare kuhijnje? so tam ostali? (ja verjetno, kje pa drgje) no to je bil ful lep dodatek v prejšnji kuhinji.


aja in to s tlorisom..res ultra praktično...samo malo zamudno in kot is napisala, človek ima rpedosdek da je to otročje..ampak se dobijo tud fletni programi (tudi zastonj) kjer lahko to anrediš na compu.. za tiste ki jim je to blizje...

veri pravi ...

Kar pridite:)
Ja, velikost kuhinje se meri v količini in površini polic, to sem 100% prepričana. In v mini pult imaš lahko več pulta kot v veliki - predvsem je pa tudi važno, kako je postavljen... Tam je šlo vse not in nikoli me ni tako ob živce spravljalo... Tu VSAK DAN!

Ja, recepti na ploščicah so tam ostali, kaj pa čem:D. Ampak... a ti povem skrivnost? Tu bo 2x več ploščic... in sem gruntala, kako bi naredila, na koncu pa ugotovila, da nama je tako, kot smo meli tam, najbolj všeč:) Vsem. Tako da bojo tu tudi recepti gor, samo da jih je zdaj več in nekatere sva zamenjala:)

Tloris: ja, vem, sem gledala programe, se da, vendar je tole veliko enostavneje, če tvoje stene niso ravne (naše niso) in uporabno, kadar nimaš neta in računala (mi smo bli ves čas malo tu, malo tam in nismo meli povsod računala). Je pa seveda tisto bolj fensi:). Ampak tukaj pa lahko otroci zraven pomagajo;) in si bolj predstavljajo;).

kalyani pravi ...

Zakaj pa rabiš v kuhinji previjalnico? In ja tudi jaz sem hotla funkcionalno kuhinjo in jo dobila :)

veri pravi ...

Haha, ne, v kuhinji ne bom previjala, mi smo s plenicami končali:D.
Previjalka je dobila novo funkcijo in kmalu tudi novo podobo - postala bo kuhinjski otok (skupaj s pomivalnim strojem).