01 maj 2014

Prvomajsko rajanje

 
Letos smo za prvomajske praznike izjemoma doma, ker je naša običajna počitniška destinacija (beri: dedi) šla na prvomajske počitnice oz. potovanje. In ker imamo s tem svojim novim domom še kar precej dela, kar obremenjuje vse resurse (beri: čas in denar:D), sva se odločila, da ostanemo doma. Seveda ni problem najt dela za vse počitniške (in nepočitniške dni), vendar je za počitnice treba poskrbeti tudi za zabavo, ne? Kakšne bi bile počitnice brez zabave? Ker so mali za kresovanje v poznih urah še nekoliko premali (midva pa težko nosiva vse tri ob 12h ponoči nazaj dol:) in ker je napoved zelo nikakva (beri: dež, dež in še enkrat dež - kaj češ, je pač maj;), je bil izlet na Rožnik pod vprašajem. Torej je bilo treba najt nadomestni plan in tu je kot naročeno prvomajsko rajanje, ki je lahko že dopoldne, ko je bilo še lepo in še nihče ne gre spat:)
 
Na prvomajski mlaj me je spomnila prijazna knjigica All year round in tako so priveli na plan otroški spomini na visoke mlaje ob cesti, petje partizanskih pesmic ob potoku pri babici in podobno:). Zdaj tu v Ljubljani ne vidim kaj dosti mlajev, zato jih moji otroci sploh ne poznajo. No, to je vsekakor treba spremenit, ne? Tako sem se po navdihu iz zgoraj omenjene knjige odločila, da bom naredila majhen mlaj za otroke.
Ko sem iskala literaturo o mlajih in majskem rajanju, sem naletela še na tole luštno knjigico o raznoraznih idejah za punce, ki je sicer v angleščini, ampak prosto dostopna na netu kot pdf ali v verziji za kindl:) Knjiga je še iz predrejšnjega stoletja, ampak grem stavit, da bo še vedno aktualna, vsaj pri mojih dveh punčkah:). Če pa vas zanima še malo bolj lokalno praznovanje prvega maja, je tukaj precej obsežna študija na to temo, ta je pa seveda v slovenščini:)
Tako sem povabila nekaj prijateljčkov od punc in upala, da kakšni pa mogoče le niso šli na prvomajske počitnice za cel teden (ne, da jim ne bi provoščila, no! Samo pač - bolj zabavno je, če je večja družba, ne?;)
Kaj torej rabimo za mlaj? Tradicionalno rabimo oskubljeno smreko, ki ji pustimo samo vrh in prave rože, ki jih spletemo v venček in obesimo pod vrh mlaja z živimi, predvsem rdečimi pentljami. Ampak to je zaenkrat še malo prekomplicirana in kljub selitvi še vedno malo preveč gigantska opcija;). Zato vam predsatavljam našo enostavno mini otroško verzijo:). 
Rabite:
- en vsaj 2 metra visok štil - kakršenkoli v bistvu - naš je bil nek lesen, originalno za obesit zastavo, ampak karkoli bo dobro - samo naj bo vsaj tako debelo kot štil od metle 
- pisane trakove: dolgi naj bodo vsaj 2-3 metre in široki 3-5 cm, recimo. Računajte, da pride za vsakega otroka en lahko je pa še kak ekstra, rajši več kot manj;).  
- žebljički, selotejp in kladivo
- po želji še rožice za okras vrha
Kako? Pisane trakove pritrdimo jih na kol z malimi žebljički - sama sem jih najprej prilepila z lepilnim trakom, da se niso premikali in da se ne bodo preveč parali in potem zabijala žebljičke vedno skozi selotejp in trakove prekrivala tako, da je vsak žebljiček držal vsaj 2. Zaenkrat se dobro obnese:)
Na koncu vrh, kjer so pritrjeni trakovi, še okrasimo z rožami (svežimi, umetnimi, papirnatimi, kakršnimi hočete - pri nas na vrhu kraljuje klekljana rožica, ki mi jo je nekoč dala babi za rojstni dan). In ne boste verjeli! Mlaj smo naredili/e že cel dan prej!:D
 Preiskus, če zadeva dela:) Ker je v ozadju že grmelo in so vsi mogoči vremenarji napovedovali dež ob 12h, sem kol samo zavezala na kol od bivših sušil za perilo (upam, da bojo nekoč spet gor vrvi;) in punci sta ga takoj preiskusili.
Naslednji dan, ko so prišli prijateljčki, pa sta fanta skopala malo luknjo, potem pa so vsi nanosili kamenje in mlaj dobro stabilizirali z njim. Jap, novodobne princeske niso od muh:D Pixar varianta, ne Disney:)

Veliko smeha za 10 minut dela:) Živel prvi maj! In kako ga praznujete pri vas?

Edit: po 8ih letih zadeva še vedno dela!!! Pa smo jo nosili k dediju in postavljali na plaži itd... ker je res luškana in zelo prenosljiva:) Trakove lepo oviješ okoli palice in tako imaš samo eno palico za nest:). Pa sušila imajo zdaj že vrvice napeljane in gor se ves čas nekaj suši:D.

Ni komentarjev: