05 december 2013

Navodila, recepti in ideje za v adventni koledar

Te ideje so fajn, ker jih lahko stlačiš tudi v tiste adventne koledarje, ki so narejeni iz samih pisemskih ovojnic. Tja namreč ne moreš dat nič, kar ni dovolj ploščato, listki pa temu super ustrezajo. Poleg tega so taka darilca primerna tudi za starejše otroke, ker jih takrat lahko celo že sami udejanijo in mogoče ne bojo tako "otročji" kot bonbonček (čeprav se tudi tega zna razveselit kak najstnik, samo veliko težje mu bo priznat;). Navodila za kakšno odbito letalo pa bo verjetno vesel vsak mali modelar in še pol nemodelarjev zraven;).

In če dovolj zgodaj začneš, tako si domišljam, lahko tako tradicijo nadaljuješ tudi ko so že najstniki in se jim mogoče sicer ne bi dalo preživljat časa s starši, tako pa je to nekaj, kar imajo v zavesti kot fajn in se potem ne sprašujejo toliko, ali ima smisel (tako vsaj upam, bomo videli, čisto možno, da me bojo samo poslali spat:D - potem si bom pač rekla, da sem vsaj poizusila in da so moji otroci pač preveč samosvoji za moje male manipulacije:D). No, bomo videli, ampak še nekaj časa bojo mali in zato bomo še nekaj časa vsak december vsak dan nekaj počeli skupaj, kar bomo potegnili iz tovornjačka. Ker zaenkrat je to še hit:)

Torej, kaj vse lahko napišejo škratki na list papirja in stlačijo tudi v najmanjši možni predalček? Poleg kart, ki sem jih omenjala že v prejšnji objavi.

Navodila:
- navodilo za origami letalo: prej sami preverite, ali RES leti - to je bistveno! Kdo bi hotel delat letalo, ki ne leti?
- navodilo za origami ladjo: za tamalčke lahko navadna ladjica, za večje pa kak kanu ali kaj podobnega (navodila za origami ni težko najt - net in knjižnica, če pa vsa kaj posebej zanima, pa povejte;)
- navodilo za origami masko: po možnosti tako, kjer se premikajo usta ali oči, če jo premikaš
- navodilo za zgibane igrice: saj veste - tiste reči, kjer not narišeš različne stvari in potem šteješ in kar pogledaš, kaj pride - tradicionalna reč, samo pojma nimam, kako se reče in se toplo priporočam:)

Besedila:
- besedilo novoletne pesmice - za starejše so lahko zraven še note, če jih seveda škratki pri vas znajo brat;)
- pravljica, po možnosti taka, v kateri nastopajo junaki, sumljivo podobni vašim otrokom:)

Recepti:
- recept za slime (sluz)
- recept za slano testo/domači plastelin: mojega omiljenega najdete tu
- recept za mafine: kakršni so vam najbolj všeč - namig: pri zelo redkih otrocih ne bojo čokoladni na vrhu lestvice;)
- recept za piškote: huzarski krapki, kokosovi rogljički, medenjaki...

Ideje za ustvarjanje:
- naredimo hišico iz medenjakov - lahko dodate opis, kako ali priložite slikico ali za večje url naslov do kakšnih res posrečenih:)
- naredimo pokovce (crackers)
- pišimo dedku mrazu (dodate lahko lep papir za pismo)
- delamo čestitke (dodate lahko bleščice, če pa vas trenutna ekonomija zadeva bolj kot bi si želeli, se lahko znajdete s pobarvanim sladkorjem;)
- izdelujemo okraske za jelko/smrečico
- izdelamo skupaj aranžma za na mizo
- okrasimo jelko/smrečico
- postavimo jaslice (če jih imate)

Seveda je idej, zanimivih receptov in navodil še malo morje, tu je samo en košček, da si predstavljate, kakšno jamo brez dna ste s tem odprli;).

In seveda vse to dela večina družin itak skupaj (vsi pečemo piškote, delamo okraske, voščilnice, krasimo stanovanje, jelko, itd... to pač spada zraven), tega se popolnoma zavedam in ne mislim delat nekega haloja iz tega - to je samo ideja, kako se zmažete z adventnim koledarčkom brez nekih posebnih dodatnih stroškov, pa da otrokom vseeno dogaja, mmmkej?;).

Lepo se zabavajte ta december! In se priporočam še za vaše ideje, tradicije,... Vedno se kaj zabavnega najde!

PS: včeraj sta punci dobili v tovornjačku padalca - poizkus, ki je bil pravi hit (ber: sta se igrali sami igrali, da sem ju komaj zvlekla na kosilo (kar po navadi ni treba glih prosit;) in še tamali je zraven gledal in se režal na vsa usta:). Koga zanimajo slikice (in navodila)?;)

4 komentarji:

Anonimni pravi ...

Ronja,

dabest prispevki o darilcih (ne samo zadnji, vsi pred tem prav tako). Hvala!
Ja, seveda me blazno zanima načrt za padalca - itak, da so tudi pri naših poskusi vedno hit. Če se ti da, napiši. Sicer pa moramo res v knjižnico po kakšne načrte.
Lp
Marta (pomlad)

veri pravi ...

Hvala in me veseli, če komu prav pride. Ker je bilo meni to novo (mi nismo meli adventnega koledarja, takrat ga tu še nihče ni imel), sem bila na začetku kar malo brez idej - kaj se pa da stlačit na velikost malo večje vžigalične škatlice...

Ampak ko začneš razmišljat, se pa kar usuje, sploh za malo večje otroke oz. za ravno tako starost, ko jim to še dogaja, a že marsikaj znajo in razumejo:)

Ok, pride padalec, takoj za še enimi idejami za minidarilca, da zaključim ta cikel:). To je uradni razlog, neuradni jeto, da moram za padalca še slike prej dol potegnit in gor naložit:D. Bo pa pred 24., obljubim:)

Unknown pravi ...

Zdravo,

Ideje so super, za otroke:) letos sem se odlocila, da naredim adventni koledar za moza, imas mogoce ze tukaj kaksni idejo? Razne bone za tako in drugacno razvajanje ze imam, ampak zelela bi se nekaj, kar lahko dam notri in nic recimo bonbon. Skratka, ce se slucajno kaj spomnis na hitro, bom zelo vesela:)

veri pravi ...

Hehe, ja, te so res za otroke. Sem ti začela pisat odgovor, pa je bil odločno predolg in sem napisala kar novo objavo - tako da odgovor najdeš tukaj:
http://vecna-optimistka.blogspot.com/2014/11/ideje-za-adventni-koledar-za-velike.html