11 december 2013

Kroženje - poizkus

No, pa končno poglejmo, kakšne poizkuse so nam letos prinesli škratki:) Tale se imenuje kroženje in ga lahko uporabite tudi pri inštrukcijah večjih otrok, ki jim nista blizu centripetalna in centrifugalna sila:) Poizkus jo namreč dobesedno pokaže v praksi:)

Kako se ga lotite: potrebujete zamašek, vrvico, prazen tulec od sukanca (ali podobno votlo trdno cevko) in večjo matico ali podobno utež. Vse sestavine so dovolj majhne, da jih brez težav daste v še tako majhen predalček, skupaj z navodilom - žal boste morali spet malo obračat glavo, ampak saj pravijo, da je treba migat med buljenjem v računalnik:D) - ne, res, če bom čakala, da popravim to, ne bo tole nikoli gor - preverjeno s poizkusi od lani;)

Vse skupaj povežete takole: v zamašek zavrtate luknjico po dolgem, tako debelo, da gre skozi vrvica, ki jo potegnete skozi in na drugi strani zavozlate, da zamašek trdno sedi na koncu vrvice. Drug konec vrvice napeljete skozi tulec in nanj potem privežete matico. Potem otrok prime in vrti tulec, tako da se začne vrteti zamašek - pri tem pa se dviga matica, če vrti hitreje in spušča, če vrti počasneje in je sila kroženja manjša od sile teže matice - fizika je enostavna in fajn, a ne?;)

Ni komentarjev: