07 junij 2022

Ustvarjalni dnevnik in delavnice

 V angleščini obstaja kup izrazov za to reč, pri nas ne vem, kako se temu strokovno reče in sem mu pač dala ime "ustvarjalni dnevnik" (zdaj me pa slavistke popravite, če ni v redu, ok?). Kaj je to? Zvezek, knjiga, skicirka, dnevnik, kakorkoli temu rečete - v katerem ustvarjate po mili volji, brez slabe vesti, brez pričakovanj, da bo zadeva krasna, samo zase in za svojo dušico. Lahko ga tudi sami naredite (več o tem in presenečenje v petek;). Kakšna je razlika med tem in skicirko, sem se razpisala tu (kolikor sem pač uspela zadevo razvozlat, se pa vsi ti ustvarjalni izrazi precej prekrivajo in čemur nekdo reče skicirka, bo za drugega ustvarjalni dnevnik, za tretjega pa zvezek:D). Nima veze, kako mu rečete, glavno, da ga uporabljate (kako je tudi tukaj malo več, pa kaj rabite - namig: nič, česar ne bi imeli že doma;)...

Najprej, da razčistimo: ne, ni treba, da v njem ustvarjaš vsak dan, je pa seveda zaželjeno, da čim bolj pogosto, ker nam dobre stvari dobro denejo (vse v nekih merah, ampak večinoma nismo pretirano ustvarjalni v vsakodnevnem življenju - mislim toliko, da bi nam škodilo:D). Veliko ljudi se trudi ustvarjat vsak dan, nekateri v to štejejo tudi kuhanje, kar precej olajša doseganje ciljev (kuhanje je vsekakor lahko visoka umetnost, vendar skuhat špagete in pogret paradižnikovo omakico vseeno zame ni ustvarjanje:D - ampak vsak po svoje;)).


Zakaj bi bilo to dobro?
- ker ustvarjanje dokazano dobro vpliva na naše psihično in celo fizično počutje (do neke mere - če ves čas sediš, to tudi ni ok, ampak pol ure na dan ne bo škodilo, sploh pa lahko to delate tudi stoje;))
- ker se tako naučiš nečesa, česar sicer ne bi znal
- za preizkušanje raznih tehnik in materialov, preden se tega človek loti na kakem večjem projektu
- ker je luštno
- ker lahko tako preživljaš čas z družino, ko ti je luštno, čeprav nekdo zraven počaaaaasi je, recimo;) - če imaš nekaj za počet, se ti ne mudi in otroci to zelo cenijo, če se staršem ne mudi ves čas...
- ker lahko ustvarjate skupaj in postane to dragoceni kvalitetni čas z družino:)
Še precej drugih razlogov je, ampak da vam ne morim preveč;). Res je fino in res se splača. Ne rabi bit ne vem kaj...

In če bi katera potrebovala malo pomoči, kaj in kako ustvarjati, pa ker so prejšnje poskusne delavnice tako lepo uspele,  vas vabim v torek, 21.6., od 17:30 do 19h na ustvarjanje za staro in mlado na vrtu:) Več o tem kasneje, samo da si naredite čas, če bi katero zanimalo:).

Ni komentarjev: