02 februar 2022

Svečenica in palalalačinke;)

 Pred leti sem pisala o našem malem ritualu na svečenico, ko posadimo želje (res luškan običaj, če imate male ali velike otroke, čebulice kakih spomladanskih rožic in pol ure časa, toplo priporočam:)
Za vse, ki pa niste preveč na take reči mahnjeni, pa še ena bolj prizemljena ideja - palačinke. Na svečenico se je palačinke, ker okrogla rumena slastna reč spominja na sonce, ki se počasi spet vrača k nam (oz. mi k njemu, če smo natančnejši, ampak ne bodimo preveč znanstveno pikolovski;).

Na svečenico ljudje nosijo blagoslovit sveče (včasih so jih pa delali na ta dan), v nekaterih državah takrat pospravijo jaslice, nemško govoreči imajo svojo legendo z jazbecem, ki napoveduje vreme, ki so ga v ZDA in Kanadi preoblikovali svizca in čas podaljšali iz 4 na 6 tednov... Skratka marsikaj se dogaja na 2. februarja - ampak palačinke res niso neka komplicirana reč in vsak izgovor je dober zanje;). Otroci bojo zelo verjetno za;). In ja, tudi če vaše dete ne sme mleka in moke in jajc, še vedno lahko naredite palačinke - preverjeno - nekoč sem jih naredila na zabavi, kjer je bilo kup alergijkov in so bile na koncu vsem strašansko všeč, čeprav so bile samo iz moke (za alergijke vzamite riževo) in vode. 

PS: če koga zanima več o teh običajih, pa tu (v ang).

Ni komentarjev: