07 maj 2011

Vedno je čas za SLADOLEEEED!

Kar se mene tiče, je sicer vedno čas za sladoled, vendar baje obstajajo ljudje, ki mislijo, da je sladoled izključno hrana toplih dni. No, priznam pa tudi jaz, da v vročih dneh sladoled še posebej paše:) (čeprav to nikakor ne pomeni, da se mu je treba pozimi odpovedat - pri nas ni nič nenavadnega prizor, ko pokrita z dvema odejama in v puloverju jem sladoled sredi zime;). In ker se dnevi prijetno toplijo, (april je bil res lep, morate priznat), sem otvorila sezono domačih sladoledov:
Ker sem precej kampanijsko bitje, seveda ne morem naredit samo enega sladoleda naenkrat... Tako se hitro znajde pri nas kaka taka kupa. Tule na vrh so bučni sladoled (na levi, rumen - to je mlečni sladoled z jajci in smetano in pirejem rumene buče - zadeva sploh ni mimo, poizkusite! Veliko obiskov in tudi malidve sta si ga izbrali za najljubšega), na vrh na desni je malinov sorbet z jagodno meto (temnoroza, narejen brez mleka, jajc, smetane ali česa podobnega, še vegani bi jedli), spodaj pa jagodni sladoled (spet mlečni sladoled z jajci, smetano in pirejem iz jagod). Spodaj (žal ne vidite) sta še sladoled stračatela (jogurtovo-smetanov sladoled brez jajc in s koščki čokolade, samčkov najljubši, če bi šla delat katerikoli sladoled, pa da ne bi bilo v zmrzovalniku stračatele, bi se verjetno kar odselil;) - no, mogoče bi naredil izjemo za čokladnega, ampak rajši ne probam) in sladoled temna čokolada (moj omiljeni;).
No, iz tega legendarnega sladoleda (v bistvu iz katerega koli, ampak verjetno ni treba omenjat, da je čokoladni najboljši;) lahko naredimo tudi šejk (shake): zanj potrebujemo šejker (blender / mešalnik - tisti aparatek, ki zmiksa vse skup), v katerega damo dobro ohlajeno mleko, sladoled (okus po želji, pazite samo da se bo ujemal z ostalimi sestavinami), preliv ali omakico (sadno če delamo sadnega in čokladno, če delamo čokoladnega) če delamo čokoladnega, je fajn dodatek še kaka žlica ali dve kakava. Če želite bolj gosto in zmrznjeno zadevo, je dobro dodat še kako kocko ledu, če vaš šejker to zmore. Vendar bo okus v tem primeru malo razredčen - torej najdite svojo najljubšo varianto, saj ostali družinski člani gotovo ne bodo imeli proti, če boste preizkušali recept za receptom, dokler ne boste našli pravega;) Vsaj moji se ne pritožujejo;)

Sladoled iz temne čokolade pa naredimo iz 4 rumenjakov, ki jih stepemo s 125 g sladkorja, v mešanico vlijemo pol litra vrelega mleka, v katerem smo prej raztopili 100 g čim bolj temne čokolade, dodamo še 45 g temnega kakava in vse skup nad soparo pokuhamo, da se lepo zgosti (ne preveč, da se ne sesiri). Pustimo, da se ohladi, damo v hladilnik čez noč (s tem damo čas jajčnim beljakovinam, da stkejo s tekočino vezi in nabreknejo, zato bo sladoled bolj gladek oz. mehek/mazav/kremast in boljši), potem pa zadevo zmrznemo v strojčku za delanje sladoleda, če ga imamo ali paga zamrznemo in večkrat vmes premešamo.
PS: ta sladoled je brez smetane in če ga naredite z res temno čokolado in grenkim kakavom in vzamete še rjavi sladkor, si ga po moje  lahko privoščite tudi na kaki dieti;) No, res da o dietah nimam pojma, ampak vsekakor jaz ne bi pristala na dieto, ki bi mi vzela čokoladni sladoled (sem že omenila, da je to moja najljubša hrana?)

Veliko vročih dni za veliko ledenega sladoleda nam želim:)

PPS: danes pa sem naredila:
- melonin sladoled z rdečim feferonom (prirejen mehiški "paletas" - oni dajo čili, jaz sem dobila samo feferon;), 
- vrtnični sladoled s šampanjcem
- sorbet iz granatnega jabolka
"V paci" (torej na ohlajanju) imam pa še (torej naredila sem že maso, samo zmrznila jih še nisem, ker so ti jajčni in morajo stat):
- sladoled iz mleka, v katerem so bili namočeni karamelizirani koruzni kosmiči
- sladoled s mletim suhim sadjem (fruit mince - a ima to kako slovensko ime?)
- likorizin sladoled (srčno upam, da najdem koga, ki ima rad likorizo, ker je pri nas nihče ne mara, tako da bo ta sladoled verjetno brca v temo - ampak če ne probaš, ne moreš vedet, ne?;) Poročam, ko poizkusimo.

7 komentarjev:

hanele pravi ...

Sprejemate obiske? ;)

veri pravi ...

Sprejamamo, hehe; če boste kje mimo, se oglasite. Obiski so navadno najbolj navdušeni nad zmrzovalnikom;). S tem jih podkupim, da ne gledajo okoli, kako mamo, hehe.

hanele pravi ...

veri, kateri aparat imate oziroma a akterega priporočaš? mi tale post kar ne gre iz glave ;) a je simac v redu firma? bi pa kupila polprofesionalni stroj. da sam zamrzuje, ne za v zmrzovalnik dajat posodo.

veri pravi ...

Jaz imam Simaca, model Gelataio GC5000. Itak nimaš neke hude izbire, če hočeš tega, ki sam zmrzuje: imaš 2, mogoče zdaj že 3 firme, ki se jih dobi v naši bližini in vse so italijanske.
Sicer ne pričakuj preveč: tudi ta ne bo naredil čisto trdega sladoleda, da bi ga lahko direkt iz strojčka "kepicala" (če boš to probavala, boš uničila lopatko;), sladoled bo podobne konsistence kot pri navadnem strojčku.

Je pa fuuuuuul prednost, da jih lahko delaš več zapored in da ti ni treba met tiste bikaste posode v zmrzovalniku (in lahko tisti prostor rajši porabiš za sladolede, hehe:). Pa manj ropoče in vse skup nekak bolj fajn dela, ker pač ni (toliko) odvisno od zunanje temperature).

Kar se kvalitete tiče: računaj, da so to Italijani: stroji so lepi, kvaliteta je pa bolj tako tako - vsaj kar se plastičnih delov tiče (jaz sem svojo lopatko že menjala pri sladoledarju in vijak pri testeninarju tudi, oboje je plastično, oboje italijani, mislim da celo oboje Simac, sem bila pa vsakič malo tudi sama kriva, ker sem hotela od stroja več kot je sposoben). Ampak to bo pri vseh modelih isto, ker imajo vsi te dele plastične (ne me vprašat, zakaj - za lopatko še nekak razumem, da pač se ne prijema sladoled gor, ampak za matico od testeninarja mi pa ni niti pod razno jasno - saj vem, cena... Ampak vseeno!).

Na splošno naj bi bil Simac ok firma, na netu so ta sladoledar skoraj vsi pohvalili (sem skor doktorirala iz tega predno sem ga šla kupit, prebrala vsa mnenja na amazonu, itd:). Jaz sem se odločila zanj, namesto za Gaddio, ki sta oba enako stala, zato, ker si pri tisti moral med dve posodi natočit neko tekočino (ki ni užitna, mislim, da čisti alkohol) in mi to vse skup ni blo najbolj všeč.

A bi ga še 1x kupila? Ja, definitivno, ipak mi dobro dela že kar nekaj let, (mislim, da kakih 6 let - trkam na les), motor je zdržal tudi "negospodinjsko" rabo, kot moji uporabi pravi najljubši samček. A ne vidim nič, kar bi se dalo popravit na tem stroju? Niti pod razno, vidim, samo vem, da to ni odvisno od firme.

Upam, da sem ti kaj pomagala. Veliko veselja s sladoledi - to je totalno zasvojliva zadeva.

hanele pravi ...

hvala! kje v italiji sta ga pa dobila? sem našla trgovino v trbižu, ampak to se mi zdi daleč. a sta bila kaj bliže?

veri pravi ...

Ne prav blizu: v Palmanovi. Verjetno bi ga dobila tudi kje v Trstu, ampak nimam pojma, kje. Vvsekakor je v Trstu servis za tele mašince (in iz Palmanove potem v trst pošiljajo, predno sem to ugotovila, sem brezveze čakala, da popravijo - je bil že na popravilu, sam še v garanciji, od takrat pa lepo dela)) in tudi rezervne dele dobiš v eni mini štacunci (dvomim pa, da tam vse to tudi prodajajo, je res mini štacunca - tam sem kupila zadnjič zadeve za testeninarja).

hanele pravi ...

hvala! palmanova je vseeno bližje. bom poskusila najti to trgovino. še enkrat hvala, da se ti da odgovarjat na mojih n-vprašanj.