05 maj 2011

Zabavne plastenke

Ne vem, kako bi to prevedla v slovenščino - v ang. rečenjo temu "sensory bottles" - gre pa za preprosto zabavo s plastenkami, vodo, barvili in še par malenkostmi za not.
V eno plastenko smo vlile pol rumeno obarvane vode in pol olja (me smo uporabile kar staro dobro precejeno olje od cvrtja krofov), potem pa smo not nasule še koruzo.
Ko plastenko zapreš in streseš, se voda in olje zmiksata v prav zanimivo emulzijo in ko jo spet postaviš pokonci in pustiš na miru, se spet ločita - pri tem pa še zrna počasi padajo dol in gor in je prav zanimivo gledat.
V drugi plastenki je snežilo: vanjo smo nasule bleščice, jih zalile z vodo in dodale žlico ali dve glicerina. Ko jo zapreš in streseš, začne snežit - kot v sneženih kroglah (te bomo delale drugo leto):
V tretji plastenki je bila modra voda z dekorativnimi kroglicami - na sliki se slabo vidijo, v živo je bilo lažje. Vodo lahko obarvmo kakorkoli - po želji, priporočam pa živilske barve, če delate z otroki, ker so pač nestrupene in se dobro raztopijo v vodi.
Poleg tega, da se igramo z barvami vode, se lahko igramo tudi z različnimi predmeti, ki jih damo v plastenko - me smo uporabile koruzo, bleščice in silikonske kroglice, lahko pa bi v plastenke nabasale riž, lečo, male igračke iz kinderjajčk, dekorativne pikapolonice in metuljčke, karkoli, kar je dovolj majhno, da gre skozi vrat steklenice, skratka.

 Katero naj stresem najprej? In kako bi bilo zabavno, če bi lahko odvila pokrovčke... Mami jih namreč ni zalepila gor;) Če niste tako pogumni/neumni, da bi preizkušali svoje otroke, koliko so se že sposobni kontrolirat in razumet posledice svojih dejanj, jih rajši zalepite gor. Bila sem namreč prepričana, da jih bosta razturili in vse polili v roku pet minut, pol ure maksimalno... Vendar ne boste verjeli: čeprav ima tista snežena plastenka pokrovček, ki ga tudi malčki zelo enostavno odprejo, ga še do danes nista odprli!!! To mi niti približno ni jasno, ampak očitno sta dojeli, da če odpreta, bo voda stekla in igrače ne bo več. Nemogoče je mogoče, hehe. Čisto ponosna, hehe.

Ni komentarjev: