17 maj 2011

Sladka darilca - domače riževe čokoladke

Nekoč mi je prijateljica prinesla veliko riževo čokolado, ki sem se je zelo razveslila z besedami: "Kako si pa vedela, da imamo radi ravno riževo čokolado?" Ona se je samo nasmejala: "Ma, riževo čokolado imajo vsi radi!"
 To modrost sem si seveda takoj zapomnila in ko smo pred kratkim šle na obisk k družinici z nepoznanimi čokoladojedimi navadami, mi je prišla prav. Ker pa je seveda treba stvari vsaj malo zakomplicirat, smo riževo čokolado naredile same, saj je zelo preprosto in sila zabavno!
Najprej stopite mlečno čokolado, jo s čopičem, čigar mesto je v kuhinji (beri: ga uprabljate samo za hrano) razmažete po modelčku (lahko so katerikoli modelčki: ali taki za gips (odlitki na sliki spodaj so iz modelčkov, v osnovi namenjenih za gips), ali taki za ledene kocke (na zgornjih slikah) ali prav modelčki za čokolado (na sliki spodaj):
Zdaj v čokolado nasujete ekspandiran riž (imate na voljo tudi oslajeno verzijo, samo meni se zdi ta navadni, brez fruktoze, super) in rižke potunkate v čokolado. Po potrebi dolijete še malo čokolade, vse skup lepo premažete s čopičem, da so vsa zrna oblečena v čokolado in date na hladno, da se čokolada strdi. Potem kalupe obrnete in odlitke samo stresete ven (ok, včasih se je treba malo bolj pomatrat, ampak danes je večina kalupov iz takih fajn fleksibilnih materialov, da to ni neka raketna znanost ven spravit;)

 Zdaj čokoladice lepo zapakiramo (žal nimam slikice); če nimate nič lepšega, lahko tudi v celofanaste vrečke, prevežete s kako pentljico in prijazno darilce za malo (ali malo večjega) sladkosnedko je pripravljeno:)
In kaj je dobila mami male sladkosnedke?
 Darilo v kozarcu - mešanico za dobre kekske (slika je zanič, ampak saj veste, zakaj se gre). Prav pride, kadar se ti pač nič ne da. Lahko naredite tudi mešanice za juhe, enolončnice in druge jedi. Navadno so prav lepo sprejeti tile kozarčki:)

7 komentarjev:

Simona pravi ...

Super ideje. Kozarčki so res vedno fajn sprejeti, sama sem se mešanice za piškote razveselila ob novem letu, ko mi jo je poklonila prijateljica. Recept za riževo (njamiiiii) čokolado je super. Bom v bližnji prihodnosti poskusila.

veronika pravi ...

joooj :) pa to ni res...kaj se ti vse ne spomneš ! ....tele čokoladice so super ideja za kakšno domače darilo, da o tej mešanici za piškote sploh ne govorim...meeega :))

Anonimni pravi ...

ekspandiran riž?
ka te to je :))))
REs, kje bi se dalo to nabavit?
Sicer pa ODLIČNA IDEJA!
SPET :))))
joj, pazi, bom osladna; ampak sem se ob pisanju psomnila n aono reklamo za merci čokoladicoe-hvala ker si :))))
hvala za ta blog in vse ideje :))))TI SI ZAKON :)

veri pravi ...

Hehe, ekspandiran riž je napihnjen riž (ang. puffed rice), včasih se ga je dobilo samo v velikih žakljih kot pasjo hrano, danes pa prodajajo tudi bolj prečiščenega, v takih litrskih celofanastih žakeljčkih (kot je pakirana moka, samo da je v celofanu). Jaz to kupim v hipermarketu najboljšega soseda na Rudniku, v Lj., na bio oddelku, čisto pri tleh majo to, zraven so tudi une bio prosene kroglice.
Hvala za lep odziv:), tako ima človek motivacijo še kaj poslikat, kar počnemo:)

hanele pravi ...

dobra ideja tole s čokolado. kaj pa je v mešanici za piškote?

veri pravi ...

Moka, pecilni, soda bikarbona, sol (čist mal;), ovseni kosmiči, rjavi in beli sladkor, roza in vijolični smartiji (ker je bilo pač za punčko;), čokolada, zrezana na koščke in orehi, narezani na koščke. So pa cowgirl cookies, če boš iskala točen recept (če ne najdeš, pa povej, da se jaz potrudim;).
Dober tek!

Unknown pravi ...

Pravkar sem najdla tvoj blog, super ideje! :) Ker je moj sin kar naprej bolan (ta vrtec!!) nam je bilo včasih res dolgčas doma. Zdaj imam kup idej :) Hvala!! (oprosti, moja slovenščina ni najboljša).
Susana