10 januar 2011

Punčke iz cunj

Že zelo dolgo si želim svojima punčkama naredit takile punčki in končno mi je uspelo:
Hotela sem jo naredit Lejli za rojstni dan, vendar ker bi itak tudi Ronja dobila svojo, to niti ni bilo tako nujno (datum mislim). Seveda sta sami izbrali blago (hvala, mami, to so še tvoje "krpice"), šala in lasje pa so iz filca (se ne cefra, fajn stvar) - tako za oblekico kot za nogavice in tudi barvo las:
 Ronjina je Pepa (njune punčke imajo zelo zanimiva imena;):
Lejlina je pa Jure (ja, seveda, to je zato, ker sta pri babici gledali risanko Pujsa pepa, ki ima bratca Jureta in ker smo zjutraj brale knjigico s pujso Pepo in bratcem Juretom):
Ronjina ima obrazek naslikan z akrilnimi barvami, ker si je želela, da ima punčka velike oči:
Lejlina pa ima obrazek izvezen s prejico, da sta različni:

Kot rečeno že v prejšnjem postu o pliškotih in domačih igračkah: moji punčki imata na srečo radi punčke, pliškote ipd... Ampak Lejlina ljubezen do Jureta je pa nekaj posebnega: verjetno zato, ker je prav njen, ni od obeh in ker je vse sama izbrala in zraven pomagala, ko smo risale in izrezovale dele zanj. Karkoli že je razlog, odkar ga je dobila, ga ves čas nosi okoli, tudi zaspi z njim in se ne loči od njega niti za sekundo:
Ronja je nekoliko bolj kapricasta: potem ko je sama izbrala blago za oblekico, si je kasneje premislila (seveda potem, ko je že bila punčka zašita in je bilo vse narobe, da punčka nima modre oblekice...), potem je izbrala, da naj ima punčka pegice, ko jih je pa dobila, pa je bilo spet vse narobe;) Sem ji povedala, da ni treba, da ji je všeč in ni treba, da se igra z njo, nič hudega, samo naj mi ne teži, ker nimam kaj zdaj naredit glede tega (akrilnih barv ne moreš izbrisat). 
Ampak si jo je očino vseeno želela, zato je hitro rekla: "Mami, če ji daš šal, mi bo sigurno všeč!" Sem skoraj umrla od smeha in ji seveda dala šal;) No, ni lagala, zdaj ji je res všeč (ne vem, ali zaradi šala, pravi pa, da ji je zdaj tudi oblekica ok taka, kot jo je najprej izbrala in celo pegice je ne motijo več, hehe). Tule ji daje lupčka:
PS: čisto po tiho vam priznam, da sem imela v mislih že, da bi naredila modro oblekico za čez;), ko je bila tako užaljena, da ni modra oblekica, ampak noge (čeprav je sama tako določila)... Ampak očitno ne bo potrebno. Si je pa mala zaželela še eno Indijko, tako da bom očitno morala naredit še kako punčko... No, boste obveščeni;).

10 komentarjev:

Majci pravi ...

iii, se mi zdi da sta jima punčki kar podobni. Super mami!

Unknown pravi ...

Maja, sem tudi jaz to razmišljala ;)

veri pravi ...

Hehe, vsaka podobnost z resničnostjo je zgolj "naključna";) Ja, blond laske smo zbrale za Lejli, rjave pa za Ronjo, pa velike učke so nekak skoraj morale nanjo potegnit, tu nimam kaj... je pa Jure še vedno ful in, čist se je zatreskala vanj - z njim spat, z njim jest, če ga kje pozabi (v drugi sobi, da smo si na jasnem, ne ravno daleč;), jok,... Prav luškano. Ronja svoji pravi pujsa Pepa. Ne vem, a naj to jemljem kot kompliment ali kot zmerljivko, hehe.

Anonimni pravi ...

veri, kaj si uporabila za polnilo? pa kje se to dobi pri nas?

hanele pravi ...

ok anonimnost v prejšnjem komentarju ni bila moj namen, se še ne znajdem povsem...

veri pravi ...

Uporabila sem sintetično polnilo, ker ga lahko pereš v pralnem stroju, sušiš v sušilcu ali na radiatorju, je skoraj neuničljivo, skratka;) Dokler sta malidve tako mali in tako svinjski, imam rajši, da so njune igrače pralne.
Pa ker je smešno poceni (mislim, da sem takrat, ko sem šla, dala 1,6 € za eno ogrooomno balo polnila - iz njega lahko delaš tudi deke, povštrčke, če ga prešiješ med dve blagi, lahko tudi kake puhovke, ipd...

Kupila sem ga v Filcu v Mengšu, kjer imajo tudi druge fajn stvari, samo so žal odprti samo do 16h (razen v sredo mislim da malo dlje, takrat mava pa midva druge obveznosti), zato jih težko ulovim in zato se še nisem spravila tja kupit silikonskih peletov - to so take plastične kroglice, kakršne daješ v pliškote, da jih obtežiš, da lepo sedijo kot se spodobi, recimo. Pa še filc (volneni in umetni) sem hotela kupit, ker je tam seveda ceneje in še večji kos (kar je včasih ful praktično, da ni treba skup šivat koščkov), Ronji sem obljubila že LANI, da dobi tako krono kot njen nečak, ki sem mu naredila ogrinjalo in krono za princa,... Skratka, moram spet it! Nujno!
So pa prijazni, za razliko od Vrvarne, kjer se je včasih dobilo to polnilo in je bila moja zelo omiljena štacunca, vendar so bile prodajalke take, kot da ti nočejo prodat - po njihovo se iz tistega to že ne bo dalo - ne glede na to, kaj sem hotela in zakaj;) Zdaj majo not samo gotove izdelke in sploh ne grem več tja, ker ni več nič DIY.

Lahko bi namesto sintetičnega polnila uporabila tudi volneno prejo, vendar potem pranje v pralnem stroju odpade, ker bi se volna sfilcala in skrčila in ne bi bilo več tako lepo mehko. Pa tudi dražja je, ampak to še gre. Je pa natur in se tudi ne bojo not pršice zaredile. To dobite pa tik ob Lj. tržnici v mali trgovinici Natura.

hanele pravi ...

hvala za odgovor. bom šla iskat v mengeš ob priliki.

veri pravi ...

No, zadnjič nam je ratalo it v Filc (in so še vedno res prijazni, čeprav prideš v petek ob 15 min do zaprtja) in sem se založila z vsem mogočim, malidve sta pa medtem šarmirali enega fantka tam:)
Da se malo popravim: nimajo silikonskih peletov, imajo pa silikonsko polnilo v balah, ki je primernejše za deke,itd... - kakršnega sem jaz do zdaj vedno imela in tudi razcefranega, ki je primernejše za polnit igračke, kakršnega sem zdaj kupila in iz njega že naredila pliškota dinozavra (post je že objavljen) - saj ko boste videli polnila, boste vedeli, o čem govorim.

Plastične kroglice moram pa še najt. Mogoče kdo ve, kje?

teja pravi ...

Živjo Veri!

Pred časom sem hčerkici sešila tako pupo. Je imela god (ime ji je Ronja)in bila je stara že eno leto in pol, pa ni imela še nobene pupe, tako da sem ti zelo hvaležna za tale post in link saj je bilo nujno. Zelo lepa je ratala, sem pa hotela, da ima lase in ji našila gor ene resice, ki se dobijo na metre. Vse lepo in prav, če bi bila samo za gledat. Ona je s svojim preciznim pincetnim prijemom potegnila za en las in ugotovila, da ga lahko potegne ven. (enkrat sva šli na malo daljšo pot z avtom in je bila čisto tiho, jaz prepričana da spi, ampak ona je pulila pupi lasek za laskom in je zdaj že čisto plešasta).
No, rada bi te vprašala, če imaš kakšno idejo, kako narediti pupi lase? Saj je tisto, da prišiješ barvno blago na glavo tudi o.k. pa še manj dela je (sem sešila eno za darilo), ampak jaz bi rada lase.

Je pa res poseben čar taka pupa. Ronja se do sedaj sploh ni kaj dosti zmenila za pliškote, to pupo pa ima zelo rada (ker pa trenutno ni za v javnost, nujno rabi novo).

Lepo bodi!
teja

veri pravi ...

Lase bi lahko naredila tako, da bi jih na obeh straneh prišila v blago, tako jih mala ne bi mogla takoj scufat ven. Ali pa če narediš lasuljo, ki jo prišiješ gor - če volno dobro sešiješ med seboj se bo precej bolj namatrala kot pri resicah, kjer je to dokaj izi.
Lahko jih pa tudi narišeš - z različnimi toni ene barve lahko narediš prav realistične lase.
Ali pa narežeš resice iz koščka filca.

Meni so punčke z volnenimi lasmi zelo všeč, vendar je Ronja svojo prvo tudi oskubila "v nepovrat", tako da sem zdaj rajši malo počakala z volnenimi lasmi - sicer zdaj bi verjetno že šlo... Bom poizkusila naslednjič, pa boste videli, če bojo prežživeli, hehe.