09 januar 2011

Lejlin rojstni dan

Kot nekateri že veste, drugi boste pa pravkar izvedeli, je imela naša Lejli pred kratkim rojstni dan. In ker je moje dete trenutno v "lev" fazi (obožuje leve, lev vse), je bilo seveda jasno, kaj bo odgovor, ko sem jo vprašala, kakšno torto bi rada imela za rd:
Ok, torej naj bo LEV. Ker je bilo tole praznovanje samo v ožjem družinskem krogu (beri: samo mi 4je - beri: zabava ob izdelavi torte je važnejša od končnega rezultata) in (poleg tega je imel oči basket in smo bile punce same doma tako da itak ni bilo druge možnosti) in ker ni humano, da delaš torto za otroka, pa da ta ne sme pomagat pri okraševanju... smo jo okrasile skupaj. In da se ne bo kdo bunil: ta torta nima nič tičino mase gor;) Lev je res tako luštna živalca, da se jo da naredit na druge načine. Torta je bila breskova in zeloooo kremasta.
Ne verjamete, da je bila res sočna? Ok, pravi "znanstvenik" bo dal dokaz, ne?

Aja, saj res! Vi sploh še ne veste, koliko je bila Lejla stara!!! No, tule je odgovor:
A zakaj sta tako hudimano svinjski še predno smo torto sploh načeli? Kaj ni očitno? Sa sem vendar rekla, da smo skup delale! To je samo dokaz, da sta res pomagali pri okraševanju - po svojih zmožnostih - in po čokoladi na obrazkih sodeč, sta zelooooo sposobni;)
Uživajte v rojstnih dnevih, svojih in od otrok! A zakaj svojih? Će ne zaradi drugega, se splača že zato, ker jih je več;) Tamalidve skupaj sta imeli 5 rojstnih dni - midva pa 64;) Zato pa se splača za otroške rojstne dni toliko bolj potrudit - ker so takoooo redko: v celem Lejlinem življenju komaj 2 do zdaj! 2x na življenje lahko človek res kako fajn torto speče, ni res? 

Mimogrede: za to torto nam je manjkala smetana in smo jo šle po vrtcu iskat. In v naši trgovini je bila točno še ena sama samcata sladka smetana!!! No, hitro smo jo pobasale in seveda sta malidve (beri: Ronja, Lejle niso nič razumeli) razložili, zakaj tako nujno rabimo to smetano in je bila blagajničarka čisto navdušena, da bomo same delale torto. Jaz pa sem bila čisto paf, da obstaja še kaka druga možnost, hehe:)

Tako da za otroške rojstne dni, vsaj za tiste v krogu družine, ko vam ni treba bit fensi šmensi (čeprav jaz jih tudi za druge - saj če komu kaj ne paše, mu ni treba jest;), se res splača sam pečt torte: 
- prvič so neprimerno boljše, 
- drugič so neprimerno cenejše, 
- tretjič so neprimerno bolj zdrave in 
- četrtič se neprimerno bolj zabavate, če skupaj brizgate grivo levu ali zatikate špagete za brke. Ene stvari so pač neprecenljive, ali kako je že tista reklama, hehe;)

Pa medtem ko otroci jejo svoje kose, lahko vsakemu s čokolado nabrizgate še srček na njegov kos, pa naredite še ene oči, ko prve pojejo, itd... In tako se ti ne skregajo za enega in edinega pujsa (figurice), ki stoji sredi kupljene torte in ki ga nihče od odraslih ne bi nikoli hotel dat v usta, ampak otroci bi pa vsi od cele torte najrašji prav to pojedli;). 
No in ko smo ravno pri tem: kadar delate torto s figuricami iz tičino mase, potem če so te majhne, naredite nujno toliko figuric, kot bo povabljenih malih otrok. Veliki (beri: odrasli) otroci navadno razumejo, ampak mali otroci pa rabijo vsak svojo figurico - to je higiena;).

PS: še recept za tiste, ki ste si jo zaželeli naredit (osnovni recept je prirejen po knjigi Torte od Alenke Kodele):
testo: 4 jajca in 80 g medu stepamo v penasto zmes, narahlo primešamo 100 g moke in namažemo na peki 2 kroga (22 in 18 cm premera) in spečemo (cca 5 -7 min) pri 200°C.
krema: najprej odcedimo breskve iz ene velike konzerve breskovega kompota (v originalu je manj breskev, ampak več sadja -> boljše je:), zato jaz vzamem cel kompot) in jih razrežemo na koščke. Namočimo 5 listov prozorne želatine v hladni vodi in stepemo 300 ml sladke smetane. Nato zmešamo 300 ml jogurta z 90 g sladkorja, odcedimo želatino in jo raztopimo (jaz jo v mikrovalovki - na max. moči segrevam cca 30 sekund, lahko jo tudi na majhnem ognju) in raztopljeni želatini primešamo nekaj žlic jogurta (eno po eno), da se toliko ohladi, da se ne bo strdila, ko jo bomo vmešali v sladkani jogurt. Vmešamo želatinasto zmes v jogurt, primešamo še sladko smetano in krema je pripravljena. Vzamemo en mali del kreme stran in jo obarvamo z rumeno živilsko barvo, v ostalo pa vmešamo narezane breskve.
Sestavimo torto: večji biskvit objamemo s tortnim obročem, nanj naložimo kremo z breskvami, položimo gor manjši biskvit in čez namažemo rumeno obarvano kremo brez breskev (tu ni breskev zato, da je vse lepo gladko in lahko vanjo zapikaš brke itd...
okraski: Zdaj naredimo masleno kremo, ki jo razdelimo na 2 dele: en del pustimo neobarvan, drugega obarvamo rahlo rjavo s sladkim kakavom v prahu ali manjšo količino grenkega kakava v prahu, tretjega pa temno rjavo z grenkim kakavom v prahu. Zdaj vse tri kreme izmenično nadevamo v vrečko z zvezdastim nastavkom in nabrizgamo grivo.
Za brke vzamemo špagete, ki jih s čopičem in raztopino kakava v vodi obarvamo rjavo.
Oči naredimo iz belega bonbona, na katerega s kremo ali čokolado pritrdimo zelen smarti bonbon, nanj pa s stopljeno čokolado narišemo dve črti: stopimo nekaj temne čokolade, naredimo tulec iz peki papirja in jo nadevamo vanj, da lahko lepo brizgali čokolado po torti. Naredimo dve progi za mačje oči na smartijih, narišemo trikotnik in ga "pobarvamo" s čokolado za smrček in iz njega narišemo še gobček in pikice okoli (za male brčice). Zabodemo v gobček še polovičke pobarvanih špagetov, vzamemo žele bonbon in ga prerežemo, da dobimo lep svetleč jeziček in vse skup sestavimo v luštnega levčka.
Evo, levček je gotov:)

6 komentarjev:

Biljana pravi ...

Vse najboljše tvoji princeski, torta je pa res super in nekaj posebneg, si kar predstavljam male prstke kako so pomagali, joj, koliko veselja:)

Majci pravi ...

Luštna tortica, je pa hitro minilo 2 leti a? Vse najboljše z zamudo mali praznovalki...

veri pravi ...

Hvala, očitno bom morala še kako torto-leva naredit, ker me fehtata že od zač. januarja dalje za še eno...
Hitro - po svoje ful hitro, po drugi strani pa so dnevi, ki jih kar noče bit konec, hehe. Ampak če pa tako pogledam pa seveda: se še spomnim, ko sem bila noseča z njo... Ko da bi bilo včeraj.

Unknown pravi ...

Bi te lahko prosila za recept? Tudi nas skrat se priblizuje dvojki,pa bi kar tvojo idejo ukradla:-)

veri pravi ...

Evo, recept in podrobna navodila za okrasje so gor. masleno kremo naredimo iz masla in sladkorja v prahu, dodamo še žlico ali dve mleka po želji (meni je všeč, če je krema bolj mehka, ampak to je odvisno od okusa in moči rok pri brizganju - jaz sem bolj švoh;) pa mam rajši mehkejšo kremo.

Anonimni pravi ...

Ma super! Sedaj pa ze nestrpno pricakujem danD,ko jo bom nardila..Upam,da bo vsaj pol tolk lepa kot tvoja:-) Neza