26 januar 2017

Snežni gradovi v Črni na Koroškem

Pred mnogo leti me je prijatelj nagovoril, da sva šla pogledat te gradove - takrat še z mojim starim ax-om, pot je trajala več kot 3 ure in pol in bilo je mraz ko pes in mislila sem, da ga bom na koncu preklela, če bo brezveze, ampak bilo je vredno! Ko sem takrat prvič videla sneženo mesto, razsvetljeno z baklami in svečkami, sem si rekla, da bom sem nekoč peljala svoje otroke, ko jih bom imela... No, dobrih 10 let kasneje:D mi/nam je končno uspelo:D.
 
Vsako leto smo želeli it, pa je bilo vedno nekaj: ali smo imeli ravno novorojenčka (2x januarja), ki pregovorno niso najboljši potniki za 3 urne vožnje in ne prenašajo najboljše mraza, ki reže v kosti... Potem s(m)o bili nekaj let bolani, navadno kar večina družine (beri: mama z otroki), potem smo se selili in sem hkrati ravno oddajala dr... No, potem... potem nam je pa lani kooooončno ratalo! In smo videli sneženi grad kralja Matjaža!
Ne samo enega, kup gradov!
In še Aljažev stolp:)
 
Nekateri gradovi so bili narejeni tako, da so lahko otroci kukali ven! To je bilo edino, kar je res potegnilo najinega najmlajšega. Punci sta oboževali vse, najbolj pa svečke in tisti velik hrib snega, iz katerega se je dalo tako dobro dričat:) Žal nimam slik - ne vem, ali nam je baterija crknila ali se samo res nič več ni videlo (prišli smo malo pozno)...
 
 Ne, lažem, tudi tale hiška z baklo znotraj je pritegnila malega princa. Res čarobno, pojdite pogledat če ne verjamete (pa tudi, če verjamete;).
 
Zakaj vam zdaj to kažem? Ker bodo ta vikend spet zrasli gradovi na Koroškem! (Ne boste verjele, drage moje jezikoslovke, sem prav za vas šla preverit, ali se piše Koroškem z veliko ali z malo začetnico:) Meni je bila vedno velika logična, ampak včasih me občutek vara, slovnica ni vedno logična;) Kakorkoli: če si želite nekaj snežne zabave, vabljeni v Črno na Koroškem! Oz. nek kucelj tamo pored (ja, vem, zdaj sem pri slavistkah zgubila vse prej pridobljene točke;)

* Nekaj priporočil, če se odpravljate tja:
- računajte na koroške ceste (tabla pred enim gradom pravi: "Korošci ne jamramo, na spodobno cesto čakamo že 40 let!"...
Torej pojdite dovolj zgodaj, da bodo otroci malo uživali še v svetlobi, mi smo prišli zvečer (ker smo se devali in ker mi nekdo ni verjel, da res traja 3 ure do tja:D) in čeprav je s svečkami in baklami razsvetljena snežena vas res lepa, je za sankat in dričat itd..., za otroke skratka, bolj luštno prej (tokrat imajo celo v nedeljo program za otroke, res pa so gradovi najlepši v soboto, ko so še sveži in še niso zmahani, takrat je tudi neka ognjena predstava - za starejše otroke/najstnike torej mogoče boljše v soboto - če ti sploh še kam grejo s starši? Ne vem, še nismo tam;)
- oblečite se 2x topleje kot mislite, da bi bilo treba! Tam je MRAAAAZZZZZ!!! Splača se it, vendar je res mrzlo in sploh male je treba dobro zabarikadirat v kombinezone, tople puloverje, kape, šale, tople rokavice (priporočam več parov;)... Fino je imet s seboj nekaj za preoblečt v avtu. Mi smo imeli vsega več kosov/parov, da sem se sama sebi zdela blesava, na koncu smo pa rabili čisto vse!
- nujno vzemite s seboj topel čaj v termovki in eno skodelico za vsakega otroka za v avto (na licu mesta seveda prodajajo čaj in kuhano vino in verjetno še kaj, vendar je do parkirišča še malo za sprehodit se in ker je tam pasje mrzlo, nam je vsem zeloooo pasal, da si pogrejemo premrle ročice;) Otroci so veliko boljše volje, ko imajo nekaj toplega v rokah:). In lažje počakajo na mrazu, da mami in oči zložita vse v avto in najdeta obleke za preoblečt itd...
- pri nas je obvezna s seboj tudi hrana, vi pa poznate svoje mladiče, ali so tudi vaši ves čas lačni ko tisti ptički v dokumentarcih, ki non stop odpirajo kljune;)

Imejte se lepo!

2 komentarja:

margi pravi ...

Tile gradovi so videti prav čarobno!

veri pravi ...

Ja, res so lepi, v resnici še veliko lepši kot na mojih izredno neprofesionalnih slikah:D. Sem se še spraševala, kako naj naredim objavo, da jim ne bi delala krivice, ker moje slike res niso bogvekaj, ampak potem sem sklenila, da pač kar imam, imam in boljše, da izveste in ste potem očarani, kako je še 100x lepše kot pa da ne izveste;).
No, mi smo bili letos spet bolni!:D Tako da so odpadli... Ampak nas čakajo durgo leto:)