10 januar 2017

Zimski naravni kotiček v malem stanovanju

Haha, takole se je začelo - da vam dokažem, da nimate premalo prostora  za naravni kotiček. Na miniaturni slaba 2 dm2 veliki polički v kotu med podbojem vhodnih vrat in steno... To je bil EDINI kotiček v našem malem stanovanjcu, kamor sem lahko stisnila miniaturni naravni kotiček... Vse ostale stene so bile zasedene - ne s kakimi umetniškimi slikami, ampak s policami, žepki za to in ono,... (vsak, ki je k nam prišel, je rekel, da vidi, da ima še veliko "fore" v svojem stanovanju:D No, pri nas ni nihče našel več rezerve...) Ampak tik ob vhodnih vratih je bil še tale kotiček:) Prvi je bil jesenski s škratki, potem pa smo naredile punce zimskega. Ker ni bilo prostora vodoravno, sem tja postavila košarico (ok, pa tudi zato, da mali ni mogel zmetat vsega dol, ker je še ni dosegel;). 
Tako smo pridobili večjo površino (najprej cela vdolbina košarice, pa še lok/ročaj se da okrasit:). Za tale enostavni zimski kotiček rabite samo odrezke od flisaste deke (ali pa če sami narežete flis na franže) in pa krogce kozmetične vate. Flis lahko provizorično nalepite kar s selotejpom. Fino je, ker takole reč lahko mali naredijo skoraj čisto sami, malo večji pa res čisto sami:).

Ne, resno, naravni kotiček v bistvu najbolj "potrebujejo" otroci, ki živijo v malih stanovanjih, v blokih, saj tisti v hiši z vrtom spredaj dobijo dovolj stika z naravo že dobesedno na domačem pragu (vem, to je super luksuz in sem zdaj zelo hvaležna zanj:)... Ampak včasih ni bilo tako enostavno in vem, da tisti otroci, katerih starši se moramo/jo pomatrat, da jih peljemo/jo v naravo, lahko pozimi kak dan izvisijo (vem, da v megli pač ni luštno malih vlačit še ne vem kam, pa ves čas so mokri in blatni in če nimaš hiše zraven, da bi se samo stekli not preoblečt, je to malo večji problem - naši sploh radi padejo v vodo, ampak to je že druga zgodba...).
Seveda ena polička ne bo nadomestila teh izkušenj in otroci rabijo naravo in tralala... (itak, da jo bom zagovarjala, saj sem biologinja;). Ampak če tega ni, boljše malo kot nič: da pa jim pričaramo en majčken košček narave v domu, je dovolj  tudi čisto mičkena polička za 2 € nekje v kotu... Ki jo lahko otroci urejajo s svojimi skritimi zakladi narave (beri: vsi tisti kamenčki, ki jih naši otroci poberejo na vsakem sprehodu in milijon vejic, od katerih se ne morejo ločit, tisti posebno lepi listki in polžje hišice itd itd... (ali so samo moji taki?:D) in na tisti turobni deževno megleni zimski dan, si lahko pričarate umetni sneg iz ostankov deke;).

Lahko se znajdete seveda tudi drugače (če imajo več kot 2 dm2 prostora;): lahko imate v stanovanju akvarij ali pa vivarij/terarij ali pa kletko z zajčkom ali morskega prašička ali kužka ali kakšno drugo domačo žival - vendar te terjajo malo več vzdrževanja kot naravni kotiček;). In malo več prostora. Mi smo zaenkrat še pri ribah, ki jih lahko pustiš čez vikend same in ti ne zamerijo oz. so še hvaležne, da jih 2 dni nihče ne ruka;).

Ni komentarjev: