03 februar 2016

Spiranje noska

Kako prepričat otroke, da si spirajo nosek? Spiranje noska je ena najbolj naravnih metod, kako razredčiš število bakterij v nosni votlini in s tem zmanjšaš verjetnost, da se bo kak prehlad razvil v kaj hujšega. Priporočljivo je tudi pri vnetih sinusih (vsaj moja zdravnica mi je to svetovala), pa pri vnetih ušesih, samo moraš pazit, da ne pihaš premočno. Ko je imela temnolaska tolikokrat vneta ušesa, je začela že slabo slišat in s tem smo zadevo popravili popolnoma! Ampak da otroci ne zamenjujejo flašk, na vsako z alkoholnimi flukiji narišite to, kar si izberejo, dvojno dobro - ne zamenjajo in rajši uporabljajo:)

 Ostali nasveti za prepričevanje malih (uspelo 3x:)
- Najprej jim dajte stekleničko za igrat - naj jo napolnijo z vodo in špricajo v umivalnik, da se spoznajo z njo
- Preden zahtevate to od otroka, se sami navadite spirat nos - ne samo poskusit, ker prvič je zoprno! Sperite si ga tolikokrat, da boste lahko res mirno pokazali to tudi otroku. Otroci ponavljajo - vidijo, da si mami/oči spira nos, si ga hočejo še sami.
- Odrasli to naredimo refleksno, otrokom je pa fajn povedat, da naj, ko si spirajo nosek, z jezikom zaprejo mehki del neba (kjer so luknjice, ki povezujejo nos z usti), sicer jim bo slana voda tekla v usta, kar jim zelo verjetno ne bo preveč všeč;) Samo pokažite, kako, pa je.
- Prvih nakajkrat se ne sekirajte, če ne gre vsa tekočina čisto lepo v nosek. Glavno da se dete navadi. Na začetku res ni fajn, ko pa se navadiš, sploh ni problem in otroke celo moti, če nimajo spranega noska.
- Najprej čisto nežno in z veliko hvale! Potem ko se otroci navadijo, jim to ni noben problem (enako nam).
- Če sami kuhate fiziološko tekočino (žlička soli na 1 liter vode - sama delam z vrelo vodo, da je sterilno, baje pa ni nujno), pazite, da ni preslana. Za hude prehlade boljše dela nasičena raztopina (2 žlički soli na liter vode), vendar za začetek ni najbolj primerna. NE delajte tega z navadno vodo!
- Če je otrok dovolj star (2-3 leta), naj si čimprej začne spirat nosek tudi sam - lažje je, če ima občutek kontrole in se ne bo upiral. Lahko pa mu seveda malo pomagate.
- Povejte otroku, da ne sme preveč močno pihat! Ja, da izpiha smrelj ven, vendar ne v hudih šusih. In pokažite jim, kako si zatesni eno nosnico, da gre lažje.

* Po naših izkušnjah so se tele plastenkice veliko boljše obnesle kot druge, ki ne zatesnijo nosničke, tako da imamo zdaj vsak svojo (pa še bici smo eno dali:). Da se tudi drugače, ampak vsaj za otroke se splača dat malo več denarja, vsaj če imejo kakršnekoli probleme (in skoraj ne poznam otroka, ki pozimi ni nič smrkav;).

6 komentarjev:

Unknown pravi ...

Mene pa zanima kje ste nabavili te fajne flaske? Rada preberem kak, od mamic preverjen, koristen nasvet. ;) Super!

veri pravi ...

Jaz sem to kupila v Sanolaborju, imajo pa baje tudi drugje, poglej Nasopure, imajo tudi seznam lokacij. Splača se vzet set ene male in ene velike, ni toliko dražji, pa imata oba z otrokom, da mu lahko en starš pokaže. Niso ravno poceni, da ne rečem, da so drage ko žafran, se pa splačajo na dolgi rok, manj bolnišk ;-).

Melisa pravi ...

Pozdvaljena!
Jaz te flaške ne znam uporabljat oziroma imam vedno težave ko poskušam. Vedno me boli. Bolečina se širi v oči, ušesa, možgane :( Ali imam tako zabite kanale ali pa preveč odprte in gre vse naprej :D
Maja

mtka uri pravi ...

jaz sem dolga leta prakticirala tole spiranje nosa. potem sem na lepem s tem koncala. mulca se dereta, samo da slisita besedo fizioloska ... letos je ze malo bolje, ker sem nasla tisto na razprsilo ... tako da vsaj kaksna kapljica zaide v nosnice. no, sled od kapljice. :) kaj takega kot sta tili lustni flaski si pa niti ne upam domov pritrest :)

veri pravi ...

Uf, sploh nisem videla teh komentarjev!
Melisa, oz. kdorkoli to bere in ima podoben problem - zna bit, da imaste čisto zabasan nos - v tem primeru ne gre nič skozi, res je! V tem primeru se počasi namaka zamašeno nosnico, malo po malo, dokler se ne odmaši - ne silit preveč tekočine not in vedno je treba začet namakat pri zamašeni nosnici (če sta obe, potem ni problema z izbiranjem;). Ne silit nič, čisto malo namočite, da se razmoči najbolj spodnji del. Ko se da tega spihat, pa malo višji del - in tako naprej. Ko ima človek zelo zamašen nos, se to včasih zgodi. Takrat res ne smemo silit, ampak res veliiiikokrat na dan namakat in prit po par minutah nazaj in spet malo namočit. Vsaj tako so meni razložili in nam dela. Seveda se je pa fajn posvetovat s kakim zdravnikom, kot vedno.

veri pravi ...

@mtka uri, hehe, zdaj sta se mulca verjetno že navadila vtikat zadeve v nos, hočeš nočeš:D. Ampak za vse, ki imajo še male otročiče, res se splača vso stvar naredit kot igro in vztrajat in se igrat in počasi seznanit otroka in mu razložit, zakaj je to vse skup dobro. Vsaj pri naših to res dela. Če verjamejo, da je dobro zanje (in če jim daš argumente, verjamejo), potem so pripravljeni marsikaj potrpet (mala se je odločila na živo naravnat roko, da bo šla lahko takoj domov, recimo).