01 februar 2016

Abecedna kosilca

Pri moji svetlolaski so konec novembra začeli jemat črke. Temnolaska je v prvem razredu jedla kosilo v šoli, zato pri njej tega nisem mogla naredit, naslednje leto je poznala že pisane črke in tudi ni ostajala po kosilu v šoli, tako da je ta ideja čakala na boljše čase. Zdaj pa sta punci par dni na teden v šoli še po kosilu, ker imata razne dejavnosti in jemljeta kosilca s seboj. Navadno se trudim, da je notri od vsake skupine živil nekaj: ogljikovi hidrati in beljakovine (navadno kot glavna jed), sadje in zelenjava (včasih kot glavna jed, včasih posebej). Se pa zgodi, da kakšen kdaj izpade in včasih to rešujem s kakimi oreški in semeni, včasih pa se ne sekiram, ker jesta kosilo itak doma:D. Tako je predvsem pri abecednih kosilcih, kjer sem malo omejena z izborom;).

In da bi bilo kosilo v šoli bolj zabavno, jima včasih kosila kako okrasim, včasih dam notri kakšno nalogico (NE vedno;) in zdaj, ko so začeli jemat črke, bosta vsak teden dobili eno kosilo na dotično črko (psst, onidve še ne vesta, hehe, preden sem objavila, sta že pogurntali;)...

Najprej seveda A:) Za A kosilo sta dobili punci:
- Ajdovo kašo z Ajdovčki - to je bilo posebej, v termovki, jasno;)
- Avokado (pokapljan z limono in vrečko soli zraven, če bi želeli začinit - prvič, da mi jo je uspelo nekam uturit:D)
- Ananas - tokrat kar iz konzerve, ker nismo imeli svežega
- Ankičino pecivo - recept od moje babi Anki
* Za sladico bi lahko skuhali tudi Angleško kremo.

 Na B sta dobili punci za kosilo (žal nisem slikala):
- Burek
- Banano
- Bučnice
- Brusnice (suhe)
Če bi jih prejšnji dan ne zmazali, pa bi dobili še Brusnice in dala bi jima še Brokoli, vendar ta hladen ni preveč dober, njuni termovki sta bili pa v pomivalcu, ki je ravno delal (pozabili zvečer prižgat;). * Trenutno tole ni v sezoni, je pa zelo dobra hrana na B: Bučke, Breskve, Borovnice,...

Za C kosilo sem jima pripravila:
- Cmoke (marelične); v termovki
- Citruse
Če bi bile v sezoni, bi jima z veseljem dala s seboj Cukini bučke (zuccini originalno), pa smo že malo pozni zanje...

 Za Č kosilo sta dobili:
- Čufte s Črkami (testenine v obliki črk z mesnimi kroglicami v paradižnikovi omaki); v termovki
- Češnje (iz kompota, ker pač ni pravi čas za sveže;)
- Čokoladico (malo za razvajat;)
Čufte bi lahko zamenjali s Čevapčiči ali pa Čorbo, za zraven pa bi lahko dobili še malo Čipsa, če ga slučajno imate doma.

D kosilo je bilo nekoliko bolj zahtevno, zato sem bila kar pozno pokonci - samo opozorilo, če bi kdo želel ponavljat;)
- Doše (indijske polnozrnate palačinke)
- Dal (indijska začinjena gosta juha/enolončnica iz stročnic in zelenjave: v tem primeru iz mung dala in korenja); v termovki, ni na sliki, pozabila
- Datlji (suhi)
- Dahi (indijski jogurt)

Če bi jo imela, bi z veseljem dodala še Dinjo, če pa bi komu bolj pasala slovenska hrana, lahko skuhate Dodlije (ne najdem umavta na o na tej tipkovnici;), za bolj azijsko kosilo pa Divji riž in Daikon (japonski hren - baje je zelo oster in verjetno ni najbolj primeren za otroško kosilo).

Vas je zamikalo naredit kako kosilo/kosilce/popoldansko malico/nedeljski zajtrk na črko, ki jo jemlje vaš prvošolček/prvošolka? Mogoče ga pa navdušite za črke, to vedno prav pride:). Za tiste, ki se učijo angleščino, lahko delate tudi abecedo v angleščini (temnolaska me je že opozorila, da bi bilo to lepo in da moram pazit, ker imajo oni še 3 druge črke:D).
Se vidmo kmalu na E, F, G,...? Hvalabogu, da prihajajo boljše črke, je vedno več izbora - no, do Uja, tam bo pa spet problem:) Kako to, da je vsa hrana na k, l, , n in b?

1 komentar:

hd pravi ...

Kakšna krasna ideja, tole s črkami in hrano po črkah!
Bomo sigurno preizkusili še mi :)

Pohvale za fantastičen blog!

lp :)