25 maj 2020

Kristali

Včasih (beri: večinoma:D) se kak "projekt" kar sam zgodi. Recimo tale. Zadnjič, pojma nimam, kdaj, sem rabila sladkorni sirup (verjetno za kake lučke) - to je v malo vode kuhan sladkor, nič posebnega.  In ker ga težko skuhaš tisti dve žlici, kolikor ga rabiš, sem ga skuhala normalno količino in ostanek dala v hladilnik (vem, da naj bi bil obstojen tudi na sobni temperaturi, vendar sem ziheraš, odkar imam tamale). Slike so stare, ampak tole se nam pogosto zgodi;)

 In čez kak teden opazim, da je v steklenički polno kristalov!

 Zadevo sem pustila še nekaj dni, da bi bili kristali res veliki in potem dala malima, da sta odlili tekočino in si ogledali sladkrone kristale.

Poceni, iz "navadnih sestavin" in zanimivo, take poskuse imamo najrajši:) Seveda lahko naredite ta poskus tudi s slano vodo, samo da bo raztopina nasičena - zato jo najprej segrejte, da se stopi v vodi kolikor se le da sladkorja oz. soli (kar pač uporabljate), potem pa počasi ohladite in ne premikajte preveč. Na ta način lahko naredite tudi sladkorne palčke - to bomo delali pozimi, da bomo imeli za darila s kakimi finimi čaji:). Tako se otroci mimogrede naučijo, kaj je to "nasičena raztopina" in mogoče bo všeč celo kakemu najstniku;).

Ni komentarjev: