19 junij 2013

Bonbončkologija

Pred kratkim sem naletela na stran, kjer se ukvarjajo samo poizkusom in ustvarjanju z bonbončki. Čeprav nismo ravno na bonbone strašno mahnjeni (ampak čokoladni so seveda izjema, ti nikoli ne ostanejo;), mi je bila ideja simpatična in sem vedela, da bo malima všeč. Ne rabiš skoraj nič, narejeno je takoj, pa dogaja jim:) Pa fino je, če lahko vse dobljene bonbone še za kaj koristnega uporabiš, preden jim 2x rok poteče (ja, ko smo to delale, sem zmetala 2 vrečki bonbonov stran... smo jih pozabili...)

Najprej smo bonbončke razporejali v mavrico in barvno kolo - mimogrede se naučijo marsikaj - če jih zanima, jih lahko učite celo primarne in sekundarne barve, pa komplementarne, ki so si nasproti v krogu itd...

Potem sta naredili mavrico iz različnoh bonbončkov...

In nato so jih vsi trije zmetali v vodo, da bi videli, kateri bonbončki plavajo in kateri se potopijo. Punci sta poizkušali rezultate tudi bolj ali manj uspešno napovedati vnaprej.

Na mehkem penastem medvedku je zelo enostavno razložit, zakaj nekatere stvari plavajo, ker se to, da je poln zraka, čuti pod prsti.

Veselo bonbončkanje!

4 komentarji:

Anonimni pravi ...

Smo nekaj podobnega tudi že sprobali. Fino je tudi, če skozi barvno eksperimentiranje ustvarjaš z bonbončki umetnije. Na pivnik, filter papir, pap. brisačko,.. položiš npr. Smartise različnih barv, ter na vsakega kapneš kapljico vode. Otroci opazujejo, ko okrog bonbončkov nastajajo različni barvni krogi. Bonbončke različno razporediš po papirnati površini in dobiš različne umetnije , ki spominjajo na mandalice.

veri pravi ...

Ja, to plezanje po filter papirju aka papirnati brisački smo tudi že poizkušali:) in je tudi na tisti strani. Mandal z bonbončki pa še nismo delali, hvala za idejo, bomo uporabili:)

katja pravi ...

Najbrž bedasto vprašanje a vseeno a potem ste uporabili pretečene bomobončke al so šli direkt v smeti?
Men bi blo namreč všeč to, da se na koristen način znebim bonbonov, štekaš?

ps a se da tole varovalo raje nastavit da moraš najt rimo... tole prepisovanje mi gre res slabo?

veri pravi ...

Nekaj pretečenih bonbončkov je šlo najprej plavat in za razne poizkuse, potem pa v smeti, ostali iste vrste pa direkt, da jih ni mali dobil;)

PS: sem nastavila blog, da ni več treba preverjat komentarjev, upam, da ne bo preveč spama. Sem našla navodila na temle blogu:)
http://bojamoja.blogspot.com/2009/12/prosim-prihrani-mi-kaksno-minutko.html