petek, 11. januar 2013

Večni koledar

Tale reč čaka že od aprila! Imata pa punci še zdaj straaaaašno veselje s temle koledarjem! Vsak dan premikata škratka označka, kartončke za danes, jutri in včeraj in menjavata lunine mene veliko pogosteje kot se res menjajo (vsak dan preverjata, ali se je že zamenjala:D) in vreme vsakih 5 minut!
Ja, že slišim: "To pa res ni nič posebnega, večni koledar, že 100x videna reč..." Ja vem, na netu jih je polno, vendar tale je prirejen našim potrebam:) In za punci je poseben, ker so kartice narisane za njiju in vse ostale stvari tiste, ki sta si jih želeli, tako da... glavno, da je njima všeč:).
Navdih zanj je bilo par stvari: prvič njuno veselje z vremenskim koledarjem od lani (oz. zdaj že predlani;), če se ga mogoče še spomnite. Potem sta non stop težili s tem, kaj je danes, kdaj bo včeraj in kaj je bilo jutri:D, da sva rekla, da morava najt en sistem, kako jima to razložit, ker se nama je že rahlo mešalo:D. In sem si zmislila takle koledarček, ki bi zadostil vsem potrebam. 

Tole so bili prvi kartončki, naredim vsak mesec nove, da je bolj zanimivo, pa da so gor vse stvari, ki se bojo dogajale čez mesec, za katere vemo že vnaprej, seveda (torej rojstni dnevi, pa razni prazniki, kako cepljenje itd...) In že samo za Ronči bi se splačalo naredit tele kartice, ker se je tako rada igrala z njimi, predno smo jih dale gor:)

Osnova je velika plutasta tabla, potem pa nanjo pripnem vse ostalo: ker bojo zadeve dalj časa uporabne, sem naredila sama ozadje iz blaga - za vsak letni čas svojo barvo (trenutno je zima zima bela, pomlad je zelena, poletje modro in jesen rjava). Lahko seveda ne komplicirate in enostavno pripnete gor karton z narisanimi črtami ali pa še bojl enostavno narišete črte direkt na pluto, pa je.

Vsako ozadje je obrobljeno s pripadajočim šivom (sem končno lahko uporabila dekorativne šive moje Aurorice:) - takega fajn izgovora se pa res ne vrže kar tako stran, a ne?;) - snežinke za zimo, listi za jesen, rožice za pomlad in valovi za poletje. Zgoraj, nad "gridom" - (kako se reče pravilno tem križkraž črtam  v slovenščini? (črte so tudi sešite, ampak z navadnim šivom)) so žepki za dneve v tednu, vsak letni čas ima drugačne črke, lahko rečete zato, da se naučita, da obstajajo 4 različne pisave (velike in male tiskane in pisane), ampak v resnici samo zato, ker mi je dolgčas 2x enako pisat:D

No, in takole smo ga prvič sestavljale (pardon, sestavljali, tudi mali je/bi pomagal:D Ja, takrat smo ga lahko še na mizo dali:D)

Ronja je zložila kartice po številkah, jaz pa jih zbucikam gor (ker to je kar težko, ker so kartice plastificirane... Računam, da namreč letos ne bom več mela časa vsak mesec narisat vseh novih kartic, zato sem rajši naredila bolj trdne... Za večje otroke lahko naredite (oz. si jih lahko naredi kar sam) kar iz kartona. Oblike so lahko poljubne, lahko je na vsaki ista slikica, lahko sploh ni slikice in so samo številke, samo to je dolgčas;)
Sicer pa - kje je fora večnega koledarja? Da prestaviš kartice tako, da se pač 1. v mesecu začne na tisti dan, kot se dejansko začne in potem vsak mesec prestaviš in lahko iste kartice in ozadje uporabljaš leta in leta (če se ne naveličate prestavljat bucik, vendar mojima puncama to po skoraj 1 letu še vedno takooooo dogaja, da se definitivno splača:). Pa nekak dobijo občutek za čas - pri nas se je količina vprašanj "kdaj je jutri" bistveno zmanjšala in to je bil tudi glavni motiv, ker nama je bilo kot že rečeno že rahlo frustrirajoče to non stop razlagat;).

Druga polovica table pa je rezervirana za vse ostalo, kar se še dogaja, več o tem spodaj, kjer se boljše vidi vsak posamičen del.

Takole izgleda sestavjlen mesec.

Takole pa sestavljena cela tabla:

Zgoraj je leto (uf, to moram še zamenjat!!! Sem pozabila, da še nisem naredila novega listka!), pod njim je letni čas (se bolj slabo vidi zaradi odboja svetlobe - tabla je v kotu, kjer ni nobene svetlobe, fleš pa naredi svoje...), 

ob njem pa je kolo, ki ga zavrtiš, ker se pač letni časi takole menjavajo/vrtijo. Za pomlad je četrtinka kroga porisana z rožicami in ptički, za poletje so morske živali, za jesen raznobarvni odpadajoči listi in za zimo seveda snežinke.

Pod  letnim časom je tema: ker sta bili punci veliko doma, sem želela nekak povezat vrtec, da jima ne bi bilo čudno, kadar gresta, pa ker so v vrtcu veseli, če starši sodelujemo pri temah (da kaj prinesejo od doma itd...), smo včasih kaj njihove teme delali še doma - potem pa jima je to tako dogajalo, da sta si začeli zmišljevat še svoje teme za doma in je tako ostalo- zmagovalnega konja pač ne menjaš:). 
No, potem pa ker sta punci tako zelo uživali s temami, sem jima naredila krogce z različnimi temami in si jih obesita gor, kar ju pač zanima in si želita več o nečem:) Da se ne bi kregali, katero temo bomo delali (ali predlog od ene ali druge, ker itak ne bosta iste izbrali nikoli:D), sem dala pač več žebljičkov - najprej dva, zdaj pa kar tri, ker si navadno eno zbereta skup, pa še vsaka eno svojo zraven:D. Pa zdaj, ko bosta spet redno v vrtcu, bomo lahko recimo imele gor teme od vseh treh, če bojo hoteli.


Kasneje sem izpopolnila sistem s temi krogci, da so obešeni na žičkah, da jih lahko sami dajeta gor in dol ne da bi dajali ven bucike (pač varnostna modifikacija:D), pri treh malih imam rajši, če so bucike čim bolj pri miru;).
No, kot rečeno je bil navdih za ta koledar njun stari vremenski koledar, s katerim sta imeli takšno strašno veselje, zato je seveda jasno, da mora imet tudi ta koledar en del posvečen samo vremenu:)
Aja, nisem še povedala, kaj so tiste pikčaste škatlice zraven. To so oblečene vžigalične škatlice, v katerih so spravljeni tile krogci: v tej škatlici pod vremenom so krogci z vremenom: sonček, oblaček, oblaček, ki piha, sonček izza oblaka, jezen oblak s strelo, snežinka, pripekajoče sonce s sončnimi očali, megla (to je kar zanimivo risat - probajte kdaj:D), celo ena lepa luna se najde (ker ponoči pač ni sonca, vreme je pa vseeno:D - in ne moreta dat gor sonca, če je pa noč - sta se mi takoj zbunili:D - pa sem naredila luno z zvezdicami - za lepe, jasne zvezdnate noči:). Saj veste: stranka ima vedno prav:D...

No, pod vremenom pa je lunina mena - to pa moji temnolaski dogaja na polno! Sem ugotovila, da sem se s tem koledarjem pogodila s hudičem oz. da sva prišla iz dežja pod kap: danes jutri in včeraj sta res osvojili, morava pa zdaj non stop gledat, kaj za ena luna je:D.

Kasneje se je do teh luninih men dokopal naš najmlajši, zato smo morali koledar prestavit, mali je namreč zrasel toliko, da je dosegel najnižji del. Zato bo stena v prihdonje druge barve, če bo koga zmotilo;). Zdaj je zadeva v predsobi, ker drugje ni več proste stene nad višino, ki jo mali doseže:D. Zato jo vsak obisk komentira:D

No, takole izgledajo pa tile magični kartončki, s katerimi se tamali sami naučijo, kaj je danes, kaj bo jutri in kaj je bilo včeraj:) Vsak dan prestavijo kartončke in si tako počasi zapomnijo, da se vsak dan vse skup prestavi:). Barve žepkov za dneve v tednu so povzete po barvah, ki jih uporabljajo v vrtcu starejše pupike - so namreč učili otroke s tem da so zlagali kocke - vsak otrok svoj stolpič, samo ker je bila malo v vrtcu, so bili njeni stolpiči bolj nizki:D. In smo naredili to domačo varianto:). Dela glih tako:)
In tako otroci počasi dojamejo, da bo recimo jutri cepljenje - če je pač narisana igla in prečrtan klop na kartici:). Pri nas se je izkazalo za zelo praktično:). Jima je bilo na koncu strašno všeč, da se cepita, hehe. In že če bi bil samo to pozitiven učinek tega koledarja, se je splačalo:).

April je bil v znamenju vrtnarjenja, 9. je prišel zajček, 10. je nekdo imel zobozdravnika, itd... Peterokraka je za dan OF oz. "boja proti okupatorju" (proti katerem se je borila OF, hehe:D), torte so za rojstne dni, itd... Nekaj je poštempljano in pobarvano, nekaj sem sama narisala in pobarvala, odvisno ali sem imela primerno štampiljko ali ne...

Letos namesto da bi zadevo poenostavila, sem stvar še bolj zakomplicirala (to pa je presenečenje, a ne?:D). Zdaj sem za vsak dan našla svojo foro (poglejte na bizare hollidays, se nasmeješ! več o tem kdaj drugič) in tako se je uporaba štampiljk seveda občutno zmanjšala (probajte najt štampiljko za "fižolast dan stiskanja" ali za dan "skakanja po lužah"... in seveda mora bit čisto mala, ker so tile prostorčki veliki cca 3 cm... Skratka - kompliciranje mi je v krvi, kaj čem:D. No, ampak več o zakomplicirani verziji kdaj drugič:)

PS. razmišljam, ali bi bil tak koledar primerno darilo še za kakega otroka, ali sta moji mali bolj "edinstveni" glede svojih navdušenj... Se še nisem čisto odločila, se priporočam za mnenja. Verjetno bi sicer naredila malo poenostavljeno verzijo, ker s temle je kar nekaj dni (oz. noči) dela, če ne štejem kakih bluzenj vmes... Že samo kartice delam vsak mesec vsaj kake 3 ure - če ne verjamete, probajte poslikat in poštempljat 31 malih kartic s slikicami in številkami, vse pobarvat, plastificirat in izrezat... To samo v opozorilo raznim zaposlenim mamicam - ker ko enkrat probaš, ni več poti nazaj - tamali vsak konec meseca težita za nove kartice!

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

definitivno zanimivo za veliko otrok v teh letih... mi smo imeli eno "enkratno verzijo" in je tud pomagala pri zagati s časovnimi vpr.

Marta Klopčič pravi ...

Ooo, kako super. Ti si carica! Verjamem, da se super zabavate s tem koledarjem.:)

Neytiri pravi ...

Če bi meni oz. moji mali prinesel kdo tak koledar bi bila zelo vesela, ker je tako zelo izviren in čudovit :)