01 december 2012

December

- 1.12. dan boja proti aidsu
- 1.12. božični bazar v Waldorfskem vrtcu in šoli
- 1.12. bazar Sila na Gospodarskem razstavišču
- 3.12. prižgejo v Ljubljani lučke in od takrat dalje bo v stari Ljubljani spet živahno, stojnice se bodo šibile pod raznoraznimi pisanimi okraski, dišalo bo po kuhanem vinu, praženih mandljih in raznoraznem mesu in vse se bo praznično lesketalo. Ljubljano se res splača pogledat decembra ali pa pozno spomladi oz. poleti, ko je vsa v zelenju in cvetju:) - ampak do takrat boste morali še počakat, lučk se pa tudi ne splača zamudit;)
- 3.-6.12. Miklavžev sejem
- 5.12. Miklavževa povorka v Ljubljani
- 26. do 30.12. sprevod dedka Mraza v Ljubljani

In še copy paste od lani, ker me letos malo čas baše;) Bom sproti dopolnila, če bom našla trenutek.
- 1.12. svetovni dan boja proti aidsu: vsaj rdečo pentlijco lahko kam pripnete v znak solidarnosti; če imate starejše otroke, pa jim lahko razložite, kaj je aids, kako se prenaša, kako se zavaruješ,... Če imate še starejše otroke (beri pozne najstnike), ki vse o tem že vedo, pa jim lahko kupite kondome;) "Za prijatelja", seveda, hehe.
- 3.12. dan kulture in mednarodni dan invalidov: lahko greste v kak muzej ali na razstavo, lahko pa si sposodite invalidski voziček ali bergle in z otroki poizusite nekam prit. Če nimate ne enega ne drugega na razpolago, lahko vzamete otroški voziček in štejete, kolikokrat se boste morali obrnit, če nočete vozička nest po stopnicah navzdol. MOram priznat, da je Ljubljana glede tega vedno boljša, vseeno pa razna gradbena dela pomenijo za navadne ljudi nevšečnost, za invalide pa neprehodnost... Vsakokrat, ko imam male otroke v vozičku, mi je grozno, ker vem, da jaz sicer lahko voziček nesem, ampak invalid ga pa ne more... Če vam ni do motoviljenja v javnosti, pa si doma za 2 uri privežite eno roko za hrbet - hudičevo težko je vse delat z levo in tolikokrat ti ena zmanjka... Na izkušnji se namreč najboljše naučimo spoznat drugačnost, pa čeprav samo od daleč okusit en košček... In otroci so vedno za take hece - hkrati se pa precej naučijo.
- 4.12. sveta Barbara: naberemo jablanove veje in jih damo v vodo, da bojo lepo zacvetele do božiča
- 5.12. dan prostovoljcev: če kakšnea poznate, mu čestitajte, če imate sami dovolj časa, se vpišite kam - dobrodelnih organizacij je dovolj na izbiro:) Bil je tudi Miklavžev sprevod, pa smo ga zamudili, ker smo mislili, da je danes...
- 6.12. Miha Klavž - ja, za vas verjetno Miklavž, ampak pri nas nosi Miha Klavž, več o tem si lahko preberete tukaj.
- 10.12.svetovni dan človekovih pravic: lahko razložite otrokom, da nimajo vsi tako lepega življenja, kot ga imamo tu in kaj to pomeni - brez moraliziranja o tem, kako oni ne pojejo večerje, črnčki pa stradajo - samo pošteno, a ne preveč nazorno in kruto - ipak so še otroci
- 11.12. svetovni dan gora: lahko greste na bližnjo vzpetino;)
- 12.12. ding-a-ling danb: končno en hecen:) Poslušajte pesmico (otrokom bo 100% všeč), hecajte se, danes ni dan za resnobo!
- 13.12. sveta Lucija: na ta dan moramo posaditi žito, da pravi čas zraste in bo od božiča do novega leta zeleno
- 21.12. Julovo: Jul je bil en poganski bog, ki je praznoval na najdaljšo noč - ker se končno začne spet noč krajšat in dan daljšat:) Židje praznujejo na ta dan Hanuko. Jaz vedno spečem Julovo deblo, ker je to ena hudimano dobra slaščica in definitivno je vsak izgovor dober zanjo, pa poganski bogovi so mi bili vedno simpatični v svojih bizarnostih in robatosti;) in nihče se ne jezi, če se hecaš z njimi, niti oni niti ljudje, so očitno bolj nezamerljivi bogovi:).
- 22.12. zimski solsticij: če bi se morala odločat, kaj bom praznovala, bi mi bil od vseh decembrskih praznikov tale še najboližji. OK, novo leto pač je in vsi ga praznujemo, ampak v bistvu se mi zdi solsticij tisti prelomni trenutek, ko se končno začne dan daljšat... To je res za praznovat:)
- 25.12. Božič, ampak na to vas verjetno ni treba posebej spominjat;) Za ateiste pa je to rojstni dan Isaaka Newtna;) Mi zato takrat delamo karamelizirana jabolka - v spomin na tisto, ki mu je domnevno padlo na glavo, ko je pogruntal gravitacijo;)
- 26.12. dan samostojnosti in enostnosti - poveste svojim otrokom, ki jih takrat še ni bilo in se jim boste zato zdeli neznansko stari, da države Slovenije včasih ni bilo in da so jo izglasovali na plebiscitu (mi smo bili ipak še premladi, vsaj nekaj;). V ZDA nekateri praznujejo Kawanzo, ki je baje čisto umetni praznik, ampak se je prijel, je pa baje afroameriški.
- 31.12. pride dedek Mraz!!! Skratka Silvestrovo, za tiste, ki nimate te sreče, da bi vas tale simpatični bradač obiskal:). Sta me punci zadnjič spraševali, kako je s temi možmi (imata srečo, da jima prinesejo Miha Klavž doma in pri babicah, Božiček pri eni babici, dedek Mraz pri drugi in pri dedkih in seveda taglavni dedek Mraz doma oz. tam, kjer pač smo za novo leto). In jima to razložim, povem, da k enim hodi božiček, k enim pa dedek Mraz. Seveda je sledilo: "Zakaj k nam pride dedek Mraz in ne Božiček?" Sem jima razložila, da je ta najbolj fejst od vseh in ker je najmočnejši, lahko prinese največ daril:D. Dodatna razlaga potem ni bila potrebna (kar je redkost - se je Ronja očitno bala, da bi se zamenjala, hehe;).

Ni komentarjev: