13 oktober 2012

Srečke - ideje za preživljanje prostega časa

Kaj se torej skriva po tisto barvo naših srečk? Ideje za skupno (zabavno, vsaj za nas, no, vsak ima svoj okus;) preživljanje prostega časa:). Ideje so razdeljene po temah, ki so barvno kodirane - recimo izleti so na zelenem kartončku (kako originalno, a ne?:D), roza so lutke, rumeno je hrana, belo so znanstveni poizkusi, modro je glasba, bež so dejavnosti z naravnim materialom in ustvarjanje zunaj, oranžno pa navadno ustvarjanje. Ja, precej je ustvarjanja, imam pač dve taki punčki, ki jima je to zelo všeč;). Če imate bolj športne otročičke ali več prostora, seveda izkoristite to za več športnih aktivnosti, pač kar je vaši družinici najljubše:)
Zakaj bi bilo dobro zakomplicirat z različnimi barvami? Tako si lahko recimo izberemo, da bomo danes pa delale nekaj z lutkami, da bomo kam šli, da bomo naredili kaj za jest,... in izberemo poljubno barvo. Ali pa se pustimo presenetit, saj punci si še nista zapomnili vseh barv, hehe:).
Kako naredimo srečke sem že pisala v prejšnji objavi, na hitro pa takole: najprej si naredimo listo dejavnosti, jih razdelimo po temah (če želimo), na kartončke natisnemo okvirčke s štampiljko (po želji), napišemo na vsakega eno idejoplastifiricamopobarvamo z akrilno barvo čez besede in to je to. 
Če hočemo še malo bolj zakomplicirat oz. če se mislimo srečk lotit večkrat in ne samo kadar imamo neomejeno časa, potem se splača še en trik: na hrbtno stran PREDEN plastificiramo, natisnemo ali narišemo znakec za dalj trajajoče dejavnosti. Tako bomo vedeli, katere moramo izločit, kadar ni časa oz. katere bi bilo fajn izbrat kak vikend:). Sama sem jih označila z dvema štampiljkama - ena za zelo komplicirane reči, ena za malo dalj trajajoče, vendar ne takoooo zelo dolgo in nič pomeni, da je dejavnost v principu možno izpeljat v popoldnevu delovnega dne;) Da vam bo lažje, sem vam na listi spodaj označila tele dolgotrajajoče zadeve z zvezdico (*), tiste malo daljše, ampak ne tako kompilcirane pa s plusom (+). Če se vam zdi kakšna ideja bolj oz. manj zahtevna, pa jo seveda označite po svoje, itak je vse "optional". 

 Rumena - hrana (11)
- pečeni kostanj
- praženi mandlji
- vroča čokolada
- bučni ravioli *
- domači kruhki
- jabolčni zavitek
- mafini z zastavicami
- palačinke
- piškoti
- vlečeni kitajski nudli *
- pica

Bež - dejavnosti zunaj in ustvarjanje z naravnim materialom (13)
- ustvarjanje (figurice...) iz jesenskih plodov
- slika iz listja
- prešanje jesenskega listja
- mobile iz naravnega materiala
- verižice iz plodov
- jesenska abeceda *
- venček iz listja
- odtisi lubja
- ristanc s kostančkom zunaj
- možički iz vejic
- živalce iz storžkov (miške, pingvini) +
- "lovljenje rib" v Ljubljanici  +
- risanje z domačo kredo po pločniku

Oranžna - ustvarjanje (10)
- krmilnica za ptičke iz buče *
- tiskanje z jabolki, hruškami,...
- mini knjige
- mozaik iz stročnic
- sfilcane žogice *
- domači kino z risanko, hrano, okrasitvijo stanovanja
- kuverte iz revij
- nalepke iz štanc, narisane nalepke
- živalce iz kosmatih žičk +
- živalce iz cofkov *
Še čakajo, da jih naredim(4)
- papirnate zapestnice
- domače slano testo/plastelin
- papirnate vrtavke
- domače risanke z blokcem papirja

Roza - lutke (6)
- živalske iz papirnatih vrečk od malice +
- domači oder za lutke iz škatle *
- senčne lutke
- sfilcane naprstne lutke *
- domača lutkovna predstava
- lutka po želji

Zelena - izleti (8) - te seveda vse dlje trajajo, označena je samo večdnevna ideja;)
- Tivoli - fotografije (Jakopičevo sprehajališče)
-  Lumpi park + (+ je dobil, ker moramo it do konca oktobra, predno se zapre)
- Zoo
- botanični vrt
- arboretum Volčji potok
- nabiranje kostanja
- nabiranje gob
- vikend pri dediju *
 

Modra - glasba (8)
- zanimivi kazoji
- kitara iz elastik
- ples
- ropotalo
- ropotuljica, maraka
- banjo iz škatle za čevlje +
- tamburin iz pokrovčkov +
- rainstick +
Še čaka:
- igranje na kozarce, napolnjene z vodo

Bela - znanost (7)
- kaleidoskop *
- domači kompas
- poizkus s temperaturo vode
- katapult (*odvisno od izvedbe)
- vodna ura *
- ugotovi, katero sadje/zelenjava s tipom/vonjem/okusom
- barvanej rastlin s črnilom v vodi
Tu jih seveda še precej čaka (volk dlako menja...;), ampak moram najprej videt, koliko in kaj (fizika, kemija,...) bo to puncama zanimivo - nočem prezgodaj silit, čeprav so stvari dokaj enostavne in se mi zdi, da bi znali uživat. No, saj boste obveščeni:D.
Imate še vi kakšne simpatične ideje, da jih vključimo? Na netu se najde res svega i svašta, ko nekaj vidiš, imaš seveda še milijon variacij na temo, pa kaj se kar tako samo prikrade, ne da bi hotel (in to non stop!), ampak vsega ne moremo naredit in to je naš prvi nabor. Če sem pozabila kakšno temo, ki je otrokom zelo ljuba (razen športa, ker pač moram malo priredit vse dejavnosti, da bojo izvedljive v mali sobi;), zunaj pa tako gre vse po svoje, sicer imate pa izlete za prvo silo;) - no, počakajte, da Svit malo zraste, ok;)

6 komentarjev:

Maja pravi ...

Rada pokukam na tvoj blog in vedno znova me presenetiš s svojo pozitivno energijo in poplavo idej za ustvarjanje z otroci. Hvala, ker deliš z nami!

Anonimni pravi ...

Ej Veri, jaz bi bila prec tvoj otrok! :-))
Kapo dol, tako ustvarjalnega človeka kot si ti še nisem spoznala. vsakič mam slabo vest :-))

LP Hedviga (Urška)

veri pravi ...

Ne ga srat, no, kaka slaba vest! To imamo vse mame po moje že vgrajeno:D - če ti je kaj v uteho - sama ne naredim po moje niti 10% tega, kar bi rada, kar je "nujno" in verjetno kvečjemu kak % tega, kar nameravam:D. Sem po moje človek z najslabšim izkoristkom!
Dokler se trudimo, je ok, po moje.

Včasih si je pa treba tudi vzet dan na off, skuhat hrenavke ali juho iz vrečke in ne met slabe vesti;). Si napolniš baterije in potem naslednji dan bolj z veseljem delaš raznorazne traparije:).

Anonimni pravi ...

tudi mene si navdušila, spravila v dobro voljo, pa šemalo rešila slabe vesti, ker imam več idej v glavi kot v praksi...lepo lepo se imej

veri pravi ...

Super, da je še komu prišlo prav:). Pri nas so tele srečke na polno laufale do praznikov, takrat je bilo toliko obiskov, pa še adventni tovornjaček s svojimi poizkusi, da smo jih malo dale na stran, smo pa predvčerajšnjim spet delale lutke iz papirnatih vrečk:) Zadnjič pa sta potegnili kompas in ga hoteli naredit ŠE ENKRAT - ker enkrat smo ga delale že ko so škratki prinesli navodila in reči zanj v tovornjačku - ampak ko ej bila pa srečka, je bilo treba pa še enkrat:D. Ful so face tamali:)

Unknown pravi ...

Bež - dejavnosti zunaj:
- bingo v naravi: http://bitzngiggles.com/nature-hunt-bingo/
- nabiranje zdravilnih zelišč
- raziskovanje s pomočjo povečevalnega stekla
- igra detektiv "stopinje živali": https://www.google.si/search?q=animal+footprints+printable&espv=2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjW0am4lfHNAhVCBBoKHemgCioQsAQIGw&biw=1280&bih=639#imgrc=_