14 september 2012

Hrana na morju

Kaj smo jedli na morju? Uf, imamo cel jedlink napisan (da vemo, koliko česa okvirno porabimo, za naslednje leto;) 
Ena bolj zanimivih stvari je bila recimo koruza:
Ker dopustujemo na otčku bogu iza nogu, kjer ni izbire, pa še to, kar imajo, je drago ko žafran, zato pojemo ogromno doma in nabrane narejene hrane (valjda ne pričakujete, da se bom kar vdala in kuhala enolično hrano cel mesec???)...Tole so bili naši zajtrki, kadar pač ni bil domači kruh - domač jogurt, sveže nabrane robidnice - ima to svoj čar:)...

Takole smo povabili goste na skromno večerjo, ki vedno vžge (še topli kruhki z dvema različnima namazoma):

En je bil rikotin s svežo baziliko iz vrta (ne moreš ne imet rad vrta, ugotavljam - nisem mogla verjet, da sem to res napisala, ampak je kar skočilo na ekran...):

Drugi je bil s fitakijem, rožmarinom, bolj pikanten in z olivami:

To so topli kruhki:) Dišijo, hehe. A se voha k vam domov?;)

Takole sta si jih namazali punci (ja, vem, težim s temi kruhki, ampak to RES morate poizkusit! Otroci jih OBOŽUJEJO! No, pa odrasli tudi, ampak otrokom res dogaja, pa še sami lahko delajo take male kroglice, pa zberejo semena za posip, pa iz kakšne moke bojo, pa sploh in oh je super;) Punci sta me že na poti nazaj na vlaku masirali, če bomo doma tudi delali take kruhke;):

Redno smo delale domači jogurt, ker je tam nemarno drag in ker to res ni komplicirano, pa ker na tisti vročini večinoma niti jogurtomata ne rabiš:) In enkrat poizkusite - nekaj posebnega je občutek, ko ješ jogurt iz steklenega lepega kozarčka... Enostavno je bolj "apetitlih":) Pa če preračunam, samo vsaj 15 € na ta način prihranili in s tem lahko kako drugo neumnost kupim ali pa prihranim za kaj, kar bomo rabili;). Ja vem, kaj boste rekli: kaj pa jogurtomat - ta se je odplačal že pred 2 letoma in kot rečeno, v vročini ga niti ne rabiš;)

Svit je oboževal kumare - res, brez heca, izcuzal jo je do nerazpoznavnosti!

Tole je bila pa torta za očija, ko se je vrnil nazaj k nam (a se vidi, da smo ga pogrešali?;) (seveda je čokoladna s čokoladno kremo, kaj pa drugega)


Tole je bilo eno poletno brezmesno kosilo, kadar morate porabit veliko malancan, čeprav bi bilo super tudi z bučkami... Na sploh so raznorazne jedi iz pečice super, ker se same pečejo:)
In seveda lučke - tega smo spet pojedli na tone. Tale je iz limoninega sorbeta, če koga zanima;)

In sladoledne kupe... A rabite navodila, kako jo sestavit?

In še "kornet po meri" - ja, vem, preseravanje itd... ampak kdo bi se lahko uprl tem malim bitjecem in njihovemu iskrenemu veselju ob tako majhni stvarci kot je holip in preliv na kepici sladoleda?

Sicer sem letos bolj malo slikala na morju - razlogov je več (beri objavo Utrinki iz morja), med drugim pa tudi ta, da je kandidatov za igranje s fotoaparatom zdaj vedno več;)
No, ampak ob vseh sladoledih se vam je vseeno malo stožilo po poletju, priznajte;)

3 komentarji:

N pravi ...

Joj, kakšne lušte mi delaš - s poletnimi motivi in s hrano. danes ko se je tako shladilo :-(
Lepo razvajaš svojo družinico. Meni ne bi prišlo na misel delati jogurt, priznam. Pa ga ma naša tamlajša ful rada. Kar se sladoleda tiče je pa itq obvezen del poletnega dopusta. Te občudujem, da si se v vročini spravila peči kruhke, saj ko so narejeni se ti vse poplača, a vseeno, pa torta za vrnitev atija - izgleda slastna. A ste se kar z vlakom peljali na morje? kako pa kaj otroci prenašajo vožnjo z vlakom?

veri pravi ...

Hvala:) Saj naredit jogurt ni nekaj strašnega - zmešaš žlico ali dve jogurta v liter toplega mleka, naliješ v lončke (če češ), pa je. Ko se navadiš, je to tiktak (če ti jih kdo vmes, med natakanjem, ne polije, seveda:D
Na morje smo šli z avtom, ker je tjagrede nemogoča povezava - čakaš cel dan - s kupom prtljage, pokvarljivo zelenjavo in tremi otroki... Mogoče naslednje leto da nama bo že zneslo tudi tjagrede z vlakom
Nazajgrede gremo pa vedno z vlakom, ker je fajn zveza in moram rečt, da je otokom vlak res všeč! Puncama itak, ampak tudi Svit je bil čisto očaran, ko se vse premika!:D Se vidi, da je fantek, punc to gibanje ni tako zelo fasciniralo, niti nista šlivili oz. sta se bali traktorjev - ta pa čist začaran od tiste hrumeče grde reči:D.

N pravi ...

Se že veselim objave o nosilkah, jaz imam ring sling, sem ga kar uporabljala pri ta prejšnji. Drugih pa niti ne poznam.
Kje najdeš dovolj čas da ob treh otrokih doma še šivaš (kuhaš, pečeš domače dobrote, ustvarjaš s puncama ) ... morda lahko o tem tudi kak post objaviš :-) (time management)
Se prav spomnim, da si pisala, da Svita nimaš v plenicah? Kako vama to gre ponoči? Podnevi si pisala, da ga daješ na 'stranišče' ko opaziš znake, kaj pa ponoči