23 marec 2012

Teme: promet - drugi del

Ok, nadaljujemo: za tiste, ki ne veste, o čem teče beseda, tu je prvi del. Za tiste, ki se vam ne da brat za nazaj pa: po novem imamo teme, čas trajanja ni točno določen, giba se okoli 1 tedna (tako na približno;), odvisno od zanimanja za določeno temo, škrati bojo verjetno dalj časa, hehe, promet smo malo hitreje zaključile, ker se jima je mudilo na žuže, hehe (najini punci, kaj naj rečem;). Teme predlagam glede na to, kaj jima je trenutno všeč in kaj se dogaja (zdaj imamo temo žuželke, ker je odprta razstava Lile Prap in kmalu bodo v Arboretumu tudi žuže recimo; za veliko noč bo seveda velika noč, potem aprila enkrat bojo Indijanci, ker je Oriniko v muzeju samo še do konca aprila) oz. kaj sem ravno našla;) izbirata malidve. Ker ima vsaka svoje ideje, pa navadno jaz predlagam, kdaj kaj in včasih kaj malo razširim ali zožam. Vse je zelo prosto po prešernu, ker pač nisem najbolj strikten človek;)

ok, dovolj nakladanja: promet - 2. del. V prvem delu ste videli, da smo:
- štempljale s štampiljkami-vozili
- se šle spomin z naštempljanimi karticami z vozili
- razporejali sta vozila glede na to, kje vozijo
- seveda smo brale knjigice na temo prometa, vsaka je povedala še obnovo in kaj ji je všeč
- Ronja je reševala naloge (Lejli večinoma še niso zanimive): razporejala vagončke po številkah, risala vijuge letala itd...
- naredile smo igralno škatlo iz peska, avtomobilčkov, koščkov razrezanega kartončka za bele črte na sredi ceste in lesene kroglice za semafor

Ampak to seveda še ni vse, kar smo naredile v tistih nekaj dneh prometa:) Tu je ostalo:
- sestavljali sta leseno železnico (potem je hvalabogu vskočil oči, ker se meni še tega ni več dalo:)
- jasno smo se večkrat šli ven vozit s kolesom (Ronja) in poganjalčkom (Lejla), obe sem peljala s kolesom k zdravnikom (sistematike) in smo gledale prometne znake na poti...
- Ronja je risala kolo, ko je Lejla počivala (sem bila kar presenečena nad rezultatom, dejansko se vidi kolo):
- obe sta risali prometne znake - ker nisem mela nobenih sprintanih in ker nisem imela časa vseh narisat, sem jima dala kar na računalniku, da sta jih gledali:)
- potem pa smo delale še avtomobilčka iz knjige Izberi igračo (mislim, da je tako naslov, je nimam tu, smo mele enkrat sposojeno):
Spet fajn dejavnost, za katero ne rabiš kakih fensi šmensi pripomočkov: papir ali karton, barve za pobarvat, 4 zamaške (enake velikosti), 1 slamico, paličico za ražnjiče (prerežete na pol), klešče in žebelj, lepilo ter škarje.
Papir prepognete, narišete obris avta (če mali ne znajo, pomagate), ga pobarvate (to lahko naredijo naredijo otroci, ne glede na starost), vtaknete med polovici slamico in ju zalepite skupaj. Ko se lepilo posuši, slamico preluknjate spredaj in zadaj ter v luknji vstavite paličici. V zamaške s segretim žebljem naredite luknjice in jih nataknete na paličice - in imate avto! Starejši otroci bodo lahko sami natikali kolesa:
Mlajšim pa bo treba verjetno še malo pomagat. Vsi pa se znajo igrat z avtomobilčki;)

In kako smo končale s prometom in začele z žuželkami? S poganjalčkom sta se odpeljali (izmenjaje, malo 1 malo 2) na rastavo ilustracij žuželk v Mestno hišo v Ljubljani. Več o tem naslednjič, ko boste zvedeli kup traparij na temo žuželk:). Ampak ker je bil to tak luškan prehod iz ene teme na drugo in predvsem zato, ker se razstava konča 25., torej čez 2 dni, sem rajši hitro vključila še to:) Ker sama sovražim tisto: "O, lej, to pa zgleda luštno, pejmo..." potem pa vidiš - "dogodek končan" ali kaj podobnega:D. No, zato vam rajši zdaj povem:)
Uživajte, tematsko ali kar tako:) Mi trenutno brenčimo, hehe: se šemimo, oblikujemo,... ne, nič več ne povem, kar ostanite izštekani, hehe.

3 komentarji:

Majci pravi ...

Lajkam;) joj tele železnice so n1 tudi pri nas, na srečo je še nečakinja pri 13 tok mahnjena da jima dela vse sorte poti;) sam potem pa je treba seveda mal prestavljat po njuno;) pa najboljša je lokomotiva na baterije in seveda klanček;)
Sem vidla na vlakec.si da imajo skupaj železnica + cesta...100 eur, auča...sam dobro zgleda;)
Pa lego kocke so igrača in pol...
Super fajn poganjalček mate;) Mi bomo za roj. dan naročili;)
Ideja za avtek je pa fantastična, itak...ne vem odkod jih vse pobiraš...res superca...še sreča da je Svit tako priden - mislim vaš, ker pri nas je trma na 1. mestu, pa seveda mamiiiiiiiiiii:S
Uživajte še naprej...sonček je...čakam zaspance da pojemo mal malice in vennnnn...

Anonimni pravi ...

Super ideje, kot vedno.
Imam pa eno čisto mimo vprašanje. Kje si kupila ta črtasti pladenj?
Hvala, lp vsej družini, Urša

veri pravi ...

Hehe, Svita mogoče ni na fotkah, ampak to ne pomeni, da lepo panča... On je v mojih rokah, hehe. Včeraj je cel dan spal vsega skup 20 min in to v kosih... Toliko o tem:)

Urša, pladenj sem kupila že doooolgo nazaj (pred kakimi 6imi leti - predno sva se selila in malo po tem sem nabavila skoraj vse, kar imam;) - po moje v Merkurju ali pa Lesnini na Brdu, ker sem skoraj vse tam nabavljala. Kako stvar še v Hipermarketu Mercator. Ampak najbolj verjetno, da v Merkurju, ne vem pa, če še imajo. Je pa zelo praktičen, ker je lepo raven, da se ne podira vse kot na nekaterih pladnjih, pa fajn je zanosit in veliko lahko gor naložiš. Pa po vseh teh letih uporabe še vedno kar ok zgleda;).