15 november 2011

Mozaik

Vsake toliko poslušam očitke, da vendar ne delam nič takega, da se itak vsaka mama ukvarja s svojimi otroki in kuha - kar je seveda res, nikoli nisem trdila, da sem kaj posebnega. Ne pomeni pa to, da se o tem ne splača pisat in si ne moremo izmenjavat idej;). Ampak vseeno - za vse tiste skeptike: no, mozaika pa res ne dela čisto vsaka mama;)
Tale projekt se vleče že doooolgo. Ideja sama čaka že odkar sva z najljubšim samčkom začela prenavljat stanovanje, (pa me je prehitela najina temnolaska). Zasluge zanj grejo torej predvsem njemu, da me je več kot potrpežljivo prenašal 5 let z vsemi ploščicami in jih prenašal gor in dol tudi vsaj 5x... Ker sem se pač 5x odločila, da bom to zdaj naredila, pa je vsakič prišlo kaj vmes (2-3x so bili to najini otroci, 2x služba, da ne boste rekli, da nisem mela dobrih izgovorov;).
Druga zasluga gre dediju, da nam je zrihtal tako fajn "začasno varianto", da smo lahko preživeli brez ploščic na steni za bano, kjer se tuširamo - to samo dedi zna - naredit take začasne variante, da zdržijo 5-10 let;).
Tretja zasluga gre spet lubiju, da je stolkel vse ploščice in mi mešal lepilo ter zafugiral veliko večino, pa seveda da je animiral malidve medetem, ko se je mami zezala s svojim omiljenim mozaikom.
Četrta zasluga gre Gorenju, za ploščice, ki nama jih je pred 5imi leti odstopil en prijazen gospod, ki jih razstavlja, in pa še 1x njim, da kasneje niso več imeli ploščic, kakršne imamo v kopalnici, sicer bi najljubši samček počil gor ploščice že letos poleti in zaključil idejo z mozaikom;).Očitno je usoda tako hotela, hehe.
No, ostalo je pa prispevala moja malenkost. Jap, kršila sem vsa pravila mozaika: začni na malem, nikakor ne na celi steni, ne zamisli si nič kompliciranega, začni z geometrijskimi liki, ali abstraktnimi vzorci, nikakor ne z ljudmi ali bognedaj celo živalmi, vse mora bit brez tankih nogic ipd... uporabljaj na začetku samo ene vrste ploščice (ne pa 100 različnih ploščic, različnih debelin, pa še različni kamenčki, školjkice, itd...) Skratka: vse sem delala narobe oz. popolnoma neprimerno za čistega začetnika. Ampak meni je kar všeč, kako je ratalo:).
Sicer sem med tem mozaikom imela čas malo razmišljat, kar je zelo fajn, ker tega časa navadno nimam - se vidi, a ne?;) Tako da bom zdaj malo bluzila o tem, kako je mozaik tak kot življenje (komot preskočite;). Od blizu razni koraki (koščki/kamenčki) nimajo nobenega smisla, potem pa se kar sestavijo v celoto - dokler ne vidiš cele slike, ne veš, zakaj je bilo pa nekaj dobro, to je pa šele kasneje, ko gledaš za nazaj oz. od daleč in je vse že na svojem mestu;). In ko izbiraš kamenčke/korake/ljudi, ki jih boš imel/naredil v svojem življenju/sliki, je vedno fajn pogledat, kam bi najboljše pasali. Lahko kamenček ne paše na tisto mesto, kjer si si ga prvotno zamislil, je pa idealen za eno drugo mesto:) Ali pa si ga mogoče samo narobe obrnil in paše not z drugo stranjo.
Vsekakor se mi zdi, da se splača kamenček 2x obrnit, predno se odločiš, da nikamor ne paše - ker večina nekam paše. Če je kaj hudo narobe z njim (recimo, da je čisto narobe barve, kar nikakor ne gre v tvojo sliko ali da je na spodnji strani zelo zapacan z lepilom in veš, da bi se moral čisto predolgo matrat, da bi ga lahko uporabil, pa ga daš rajši takoj stran, razen če je res nekaj posebnega in vreden tega truda ali veš, da boš to barvo rabil kasneje:).
Ampak če si preveč izbirčen in se ti noben kamenček ne zdi dovolj dober, potem se ti bo lepilo strdilo, predno boš kaj naredil in bo konec življenja, predno bi sploh lahko naredil lepo sliko iz njega... Zato se ne splača preveč študirat, kdo ali kaj je vredno, da je not, večina kamenčkov je dovolj lepih, da ko so skup, tvorijo sliko - bolj se splača pogledat, kam bi najboljše pasali:).
Za vse nefilozofsko razpoložene pa: ta mozaik ima tudi čisto enostavno simboliko: oči je mrož, ker je to njegova žival, mami delfin, ker je nora nanje, otroci pa so zvezda, meduza in rak (en še pride, samo ga nismo mogli kar izključit). Ja, vem, kaj dela tam tista riba??? Ne vem, tam je bil prazen prostor, pa riba je morala bit (osebni razlogi - oči in ribe in to;)... Isto (kaj dela tam še riba?) je vprašal najljubši samček... Sva se odločila, da predstavlja našega bodočega psa, ko ga bomo imeli;)

7 komentarjev:

Simona pravi ...

Sem ostala brez besed. Čestitke. Splačalo se je čakat!

Avena pravi ...

Vau! Priznam, nisem brala vsega :), ampak mozaik je fantastičen, res si umetnica.

Anonimni pravi ...

No če se ti nimaš za posebno mamo, potem raje ne pomislim kaj smo navadne mame :) Ful maš hude ideje in predvsem veliko volje za vse kar počneš. Tale mozaik pa itak seka!!!

Anonimni pravi ...

wow, tole je pa HU-DOOOO!!! tega se spomnim, da je bil mozaik ze dolgo projekt - in tole je izpadlo vec kot fenomenalno!!!

bravo, mami!!!
metulj333

mateya pravi ...

zelo si pridna :)

Anonimni pravi ...

A naš "novi" mozaik si že objavila z morskimi deklicami.

veri pravi ...

Ne še... saj smo komaj 6 let tukaj:D... Ja, moram enkrat poslikat, bil bi že čas...