29 julij 2011

Domače testenine

Čas bi že bil, da spet kaj pojemo na blogu, ne? Torej danes je na vrsti hrana! Ne katerakoli hrana, ampak naša najljubša hrana! Domače testenine!
Dostikrat slišim "očitek", češ zakaj bi si človek zakompliciral življenje do te mere, da bi delal sam testenine, ko jih pa lahko kupiš v vseh mogočih oblikah in barvah in so tudi dobre?
Ampak domače testenine so nekaj drugega - to je svoja kategorija! Ja, vem, sem pristranska, priznam, ker smo res vsi zaljubljeni v testenine, ampak čisto zares se splača poizkusit!
Za začetek s kakimi najbolj navadnimi in lahkimi oblikami - ploščami - iz katerih lahko sestavite takole luštno okusno lazanjo:) Ta je bila sestavljena iz samih "ostankov" - kot ti ostane malo paradižnikove pasate, malo ene zelenjave, košček tega in onega sira...
 Potem lahko te plošče razrežete na tanke ali malo debelejše rezance - tisti kovinski strojčki imajo rezila za dve širini rezancev že gor in samo pošlješ plahto skozi rezila in je. Ne mora bit bolj enostavno - tile so s špinačo in pinjolami...
Če pa vas stvar res navduši in zasvoji, si lahko omislite še pravo mašinco za testenine - pastamatic (dobi se ga v It., pri nas ga še nisem videla, če ga kdo je, naj seveda sporoči, da ne bodo morebitni ineteresenti zavedeni;). To je strojček, kamor nasuješ moko in jajca ali vodo in potem sam zamesi testo (podobno kot kruhopekec) in ko mu odpreš loputo na spodnji strani, testo popada v komoro, kjer ga vijak potiska naprej do šobe (seveda lahko šobo poljubno menjavate in iz enega testa naredite različne testenine: špagete, makarone, penne (cevčice), spiralice, školjkice... ma, ni da ni!)
Tole na sliki so kvadratni makaroni (macheroni quadratti), ki so nama bili takoj zelo všeč na slikici, že ko sva jih prvič videla - in sva šla po nekaj letih življenja s pastamaticom še 1x v It. posebej zato, da sva nabavila še kup raznih eksotičnih nastavkov. Morate priznat, da so srčkani;)
In še v "akciji" - torej skuhani, z omakico in pripravljeni na to, da bodo pojedeni;)
Če pa bi si radi še malo bolj zakomplicirali življenje, lahko združite najboljše iz obeh svetov: lepe oblike makaronov, ki jih zlagate z različnimi omakami kot lazanjo - čez potresete sir in zapečete... Nebeško, vam rečem!
Edini problem je v tem, da vam bodo otroci med zlaganjem polovico testenin že pokradli iz pekača;)

Dober tek!

Ni komentarjev: