15 julij 2011

Lučke in sladoled...

Ni poletja brez sladoleda in ni pravo poletje brez lučk! To je enostavno dejstvo. Pri nas v družini se ga zelo zavedamo in se vsi strinjamo, da sladoled pač mora bit, čez celo leto, seveda, ampak poleti pa je vroče samo zato, da imamo izgovor, da se lahko nažiramo z njim! Če ne verjamete, vprašajte moji punci!
Ne vem, ali je sladoledomanija genetska predispozicija ali je to privzgojeno, vsekakor pa se je v naši družini več kot očitno zelo uspešno prenesla v naslednjo generacijo... Punci enostavno obožujeta sladoled! In mami (tudi oči;) ju zelo razume... In jima dovoli včasih pojest tudi po 3 lučke naenkrat!!!
 Ja, vas že slišim: "Ampak tu pa res pretirava! Pa to ja ni zdravo za otroka!" No, v svoj zagovor naj najprej povem, da se še nikoli nista prehladili po sladoledu. Viroze sta res pobirali celo zimo kot po tekočem traku, ampak odkar je toplo, nista bili bolani, pa vsem sladoledom navkljub.
Ja, ja, vem, "Kaj pa cuker, pa sladkor (ja, kar oboje, hehe), pa barvila, pa konezrvansi, pa emulgatorji, pa stabilizatorji, pa tako naprej..." Hehe, no, tu vas moram razočarat ali pa potolažit (odvisno od nastrojenosti;): moji otroci jejo v glavnem domače sladolede in domače lučke. In tam not ni nobenih konzervansov, emulgatorjev, barvil ipd... še sladkorja je bolj malo, ponekod celo nič...
"Ja, to pa ja ni dobro?" no, še enkrat: vprašajte moje otroke;). Kadar imata na izbiro: kupljen ali domači sladoled, izbereta domačega (kaki čudaki od otrok, a ne?;) Na kar sem zelo ponosna:).

Sicer pa - bi se vi branili takele kupe?

Ker je poleti tako lepo toplo, si lahko privoščimo tudi glavno jed s sladoledom - spodaj na sliki so palačinke z marelično omako in pomarančnim sladoledom, ki je zamrznjen v modelčku za ledene kocke - v obliki pomarančnih krhljev. Vedno pravim, da detajli naredijo življenje;)
 Zdaj bi se pa že spodobilo, da preidem do zvezde posta - LUČK! Seveda se tudi lučke da naredit doma, da so zdrave in dobre! Modelčki so zdaj že res smešno poceni, da si lahko privoščite tudi več oblik brez slabe vesti, če jih pač delate v tako velikih količinah kot pri nas;)
In kaj je not? V teh zgorj na sliki - ne boste verjeli, ampak nič drugega kot 2 vanilijeva jogurta (Zelene doline, super jogurt mimogrede), žlica medu in veliiiiko zmrznjenega jaodičevja (borovnice, maline, robide,...) Se vam zdi res tako narobe, če otrok poje pol zmrznjenega jogurta s sadjem in žličico medu? Ker meni se zdi to zdrava hrana:) In ko sem prvič stala pred dilemo, ali naj jima dovolim še 3. lučko, sem se potem sama sebi zdela kar malo hecna, da se zaradi nekih zakoreninjenih vzorcev in prepričanj sploh sprašujem, ali naj jima dovolim jogurt s sadjem:). Ne, še nikoli si nista prehladili želodčka in moram priznat, da po vsem požrtem sladoledu v mojem življenju, zelo dvomim, da taka "bolezen" sploh obstaja - po moje so si jo izmislili starši, da jim ne bi bilo treba non stop kupovat sladoleda;)
No, pa da ne boste mislili, da jim pa kupljenega pa nikoli ne privoščiva;)
No, ampak če ga sami naredite, to (kupovanje, emulgatorji, cena...) ni problem;).  Tu je še en, pri nas enako popularen sladoled: čokoladni iz 2-3 banan, 200 g temne (dobra je recimo 70%) čokolade (stopljene) in žlice grenkega kakava. Vse skup zmečkamo s paličnjakom (palični mešalnik) ali obdelamo do nezrapoznavnosti z vilico, če smo v kampu in nimamo možnosti "elektrifikacije" oz. mašinc (zmrzovalnik mora bit, brez tega pri sladoledu ne gre;). Vlijemo v modelčke za lučke in to je to. Spodaj je pa en drug, tudi čokoladni sladoled, samo je malo bolj kompliciran.
Še en zelo enostaven sladoled je enostavno pire iz sadja, ki ga po okusu osladimo s sladkornim sirupom (skuhamo iz enakega dela vode in sladkorja, naj vre nekaj minut in ohladimo) ali pa s kakim drugim sladkim sirupom (agavin, javorjev, šabesa...) Na sliki je breskov, narejen na morju:)
 Če se vam pa nič ne da, lahko pa enostavno zmešate malo bolj sladek kakav (mleko + sladek kakav) in to zamrznete. Ali pa naredite eno premočno cedevito (mora bit premočna, ker se okus omili, ko stvar zmrzne) in to vlijete v modelčke in zamrznete. Preverjeno ravnotako dela;). Ja, dejansko otrokom se zdi, da tem lučkam nič ne manjka (obiskom pa rajši ponudite kak bolj kremast in kompliciran sladoled;), recimo tisto kupo zgoraj na sliki. Ampak otroci bodo tudi s temi na izi tudi čisto zadovoljni:). Dokazi:
Ker pri sladoledu ne gre samo za okus - gre tudi za vse ostalo - sploh pri otrocih - za tisti užitek na palčki, da odneseš, kamor češ, da te ohladi, da se razvajaš... To so lučke. In lahko so čisto zdrave, pa vseeno dobre:)

4 komentarji:

Janyna pravi ...

A si že kdaj pogledala na deklaracijo od Cedevite? Nisi? NO pol pa le poglej. Ni tako zdrava kot se zdi na prvi pogled.

Drugač pa super ideje, bomo kakšno stestirali, pa da vidimo, če bodo to naši otroci jedli :)

Majci pravi ...

mmmmmm, vaš sladoled je zakon, sem bila srečka, ki ga je uspela probat;) Pa mislim da je tudi učinek sladoleda danes pri nas viden - Veri že veš na kaj ciljam;)
Tamali sta pa cukra<3
Drugač pa res - cedevita...no ja vseeno bolje kot Foster Clark ali neki tacga...tam je šele grozna deklaracija, ga ni čez domač sirup;)

Tatjana pravi ...

kje dobiš te modele za lučke? sem jih zadnjič vidla v Kiku, pa sem tolk smotana, da jih nisem takoj kupila in jih je itak zmanjkalo ... pa to lahko poležeš, dovolj tesni? mamo tak tini mini zamrzovalnik ...

veri pravi ...

Tatjana, te modelčke kupujem, kjer jih vidim, so navadno sezonska roba in jih razen v Merkatorju pozimi še nisem našla. Dežničke in tiste, ki se zlagajo en zraven drugega sem kupila pri tem sosedu, modre in rdeče na zgornji sliki (zraven dežničkov) smo dobili iz Ikee (kupila ene teta, ene babi), tele na zadnji sliki (z rumenim podstavkom) pa se mi zdi, da v Lesnini, nisem pa 100%.
Dokler sladoled ne zmrzne, modelčkov na žalost ne moraš poležat - zato sva midva tem tarumenim morala malo držala odrezat, sicer ne bi šli v mini zmrzovalnik, ki je na morju (mami ima rada mini hladilnike - ne me vprašat, zakaj, pokuri več kot naš domači, ki je 2x večji). Na srečo je potem hotela kupit še en hladilnik za ven in po nesreči kupila zmrzovalnik, tako da imamo zdaj tam še pa još prostora za sladoled, kar tudi s pridom izkoriščamo, hehe. So pa nekateri dovolj mali, da grejo tudi v tisti mini zmrzovalnik, ki je v hladilniku (kjer moraš najprej odpret hladilnik, da lahko še zmrzovalnik)- vsaj tisti mali, ki se zlagajo en zraven drugega (so brez stojala) grejo ziher. Včasih so jih meli pri sosedu (zdaj že 1,5 meseca nisem šla v slo. trgovino;), pakirani po 4 skup (rabila boš vsaj 3 pakunge;).