02 maj 2011

Sadni šejk

Tale hranica je tako zelo fajn! Porabiš lahko neugledno sadje, ki bi jutri zgnilo, že danes pa ne izgleda tako, da bi si ga kdo zaželel, ješ ga lahko tudi kadar ne moreš grist (torej dojenčki in odrasli po kakih operacijah v ustih), odžeja in nasiti hkrati in je zelo zdrav! Kar prav paše po praznikih, ko se vsi prenažiramo (a vi se ne? No, ena nič za vas;), šejk vam vseeno ne bo škodil;).
Pa še v službo ali na igrišče ga lahko vzamete!

 V šejk lahko zmiksate skoraj karkoli:
- lahko je samo iz sadja (sveže ali zamrznjeno)
- in sadnih sokov(sveže iztisnjenih ali kupljenih - v tem primeru priporočam goste sokove in če me vprašate za znamko, ga ni čez modre Fructalove, oni so pač edini, ki še uporabljajo sadje za sadni sok, kot je bilo v eni karikaturi;),
- lahko prilijete malo sadne omakice (domače so seveda boljše, če pa se vam je ne da delat ali imate doma preliv za sladoled, ki ga je treba porabit, bo tudi ok),
- lahko mu dodate ledene kocke (vendar ga v tem primeru ponudite takoj),
- lahko ga delate iz mleka in/ali jogurta, z dodanim sadjem,
- če želite zmrznjen šejk, pa ga naredite s sladoledom in/ali zamrznenim sadjem in/ali ledenimi kockami. O tem več v postu o sladoledu, ki prihaja:)
 Ne morete zgrešit, če date not eno banano in nekaj jagodičja, pa kozarec jogurta ali mleka, recimo. Banana poskrbi za gostoto in sladkobo, če pa je nimate, lahko šejk osladite tudi z medom ali kakim drugim sladkim sirupom (javorjev je zelo dober, pa tudi agavin ali pa koncentriran jabolčni sok - prodajajo na bio policah), seveda pa lahko uporabite tudi navaden sladkor (rjav ali bel).
 Tudi razno jagodičje bo šejk lepo zgostilo, sploh kake borovnice - za to poskrbi pektin, ki se sprosti iz malih semen (pardon, v nekaterih primerih so to botanično gledano oreški;) - to je samo opomba za vse biologe, ki bi morebiti brali ta blog;), ko jih zmiskate. Če delate šejk iz malin in imate kake ultra zbirčne metke, boste mogoče morali šejk precedit, da ne bo not pikic. Nekateri delajo to celo pri jagodah, meni se zdi to res pretiravanje, ampak okusi so različni.
Moj najljubši je ananasov (tudi poslan že pred leti), pa en z jagodami, pa tisti z gostim breskovim sokom... Uh... težka odločitev;)

2 komentarja:

Unknown pravi ...

Me veseli, da prihaja sladoledni post. Sem si že pred časom mislila, da te moram vprašat za recept tvojega tako opevanega čokoladnega sladoleda. Ga lahko pričakujem sedaj?

Pozdrav, Teja

veri pravi ...

Lahko, bom napisala v sladoledni post, če pozabim, me spomni,ok?