21 december 2010

torta za babi

Čeprav na tem forumu nimam navade pisat žalostnih zgodbic, se ta precej žalostno začne (ampak konec vse popravi;): moja tašča ni nikoli v življenju dobila za rojstni dan nobene torte, ampak si jo je reva morala vedno sama spečt. Ko sem to izvedela (pred nekaj leti), sem bila čisto šokirana, ker je bilo pri nas v navadi, da si rojstnodnevni slavljenec nič ne peče in mu nič ni treba (kar se mi zdi fajn tradicija in jo nadaljujemo: tudi jaz vedno dobim torto za rd - in ne, ni mi je treba naredit - glej spodnji del posta:).
Zato ji od takrat vedno spečem torto in se navadno zanjo posebej potrudim (tokrat res ni bilo časa, ker smo bile vse tri punce bolane, ampak vsaj pozornost pa je, upam, dosegla namen). No, to je torta za letošnji rd (ne, ne povem, koliko je mlada:).
Včasih sem ji vedno naredila 2 torti ali pa 2 ali 3 nadstropno torto, zato da bi počasi obrnila tehtnico - da bi dobila v življenju toliko tort, kolikor je stara (še nismo tam, bo morala še kar dolgo slavit rojstne dni:) Vendar odkar so se svak&co. preselili daleč stran, sama s tastom ne moreta pojest tako velikih tort, zato od takrat delam rajši samo po eno enonadstropno.
 Uf, je kriva! Practice makes perfect, hehe. Danes bi bila lepša:)

 Tokrat smo bile punce bolane, zato je torta (prva na vrhu - z vrtnicami iz tičino mase) res enostavna, vendar sporočilo je isto kot prejšnja leta (ta je bila tisto leto, ko je dobila svoj vrt):
Tale je od lani in se je Ronja še zdaj spomni (ne moreš verjet - ko je videla sliko, je zaklicala: "Tolta, ki sva jo naredili za babi!"), da smo jo skupaj delale (ona je pomagala predvsem pri določanju količine tičino mase - saj jo je precej sproti pojedla;):
Ostalih pa žal nisem slikala, še nisem imela digitalca (darilo od najljubšega samčka;)).
No, tale pa ni bila za rd, ampak za odhod v pokoj:
Da pa boste verjeli, da jaz pa res dobim torto za rojstni dan (in mi je ni treba sami pečt) - tu je dokaz:)

 Če si morate tudi ve/vi sami spečt torto za rojstni dan, predlagam, da vsem domačim pokažete ta post, mogoče bojo dobili kak namig;). Pa povejte to vsem prijatejlicam, ki rade pečejo, puncam od sinov, fantom od hčera,... ni vrag, da se ne bi našel nekdo, ki vam bo naredil vsaj eno torto - ker to je "higienski minimum";)

PS: več tort najdete tukaj ali pa če kliknete na "torte" v meniju na desni strani zgoraj in vam vrže ven vse poste, ki imajo not kako torto.

6 komentarjev:

mateya pravi ...

ne vem, ne vem.. tičina masa je men fuuul zanič.. :(
sej zgleda lepo, nič ne rečem, pohvaljena :) ampak zame je to tako kot bi gledala leseno torto - ni za pojest :DD

veri pravi ...

No, polovica teh tort sploh nima tičino mase gor;). Sicer so tu mnenja deljena: meni je sicer okus zanič, tamali se pa vedno grebejo (ne samo mojidve, tudi ostali)... Midva s samčkom jo lepo dol olupiva in pojeva torto spodaj - ta je potem čisto enaka (tudi enakega okusa), kot če je ne bi pokril s tičino;) Tako dobiš najboljše od obeh svetov;)

mateya pravi ...

raje ma čokoladni obliv :D
moj otrok itak ne bi nobene torte probal, če pa že, bi samo čokoladko dol pogrickala :O
itak ne je nobenih bonbonov kot smarties in une mini kinder jajčke v vrečki (neka jajca z lešnikovo kremo not). ostalo ti pa pošenka :D

mateya pravi ...

popravek - raje mam*

Unknown pravi ...

jst sm pa ljubiteljica tičino mase ....men je ful dobra...saj ne rečem tudi smetanove pa čokoladne tortice so kul...samo včasih se sprašujem, kako da te kul mase niso že prej poznal ali je uporabljal, da so nas vedno filali s tistimi maslenimi kremami...brr..me kar strese ko pomislim na takšno torto...

veri pravi ...

Joj, cela maslena torta - groza od groze! Tičino lahko dol olupiš, če ti ni všeč, pa imaš spodaj slastno kremo, če je pa cela samo maslena je pa obup! Je pa super za okraševat, to je pa res, se jo da krasno brizgat, pa dolgo ostane... Ampak vseeno imam rajši skutne kreme, če že ni čokoladna, hehe.