31 marec 2016

April



No, zdaj ko veste, kakšen je naš večni koledar, si lahko pogledate še, kako so izgledali posamezni meseci:) Prvi je bil na vrsti april, ker mi prej pač ni uspelo naredit tega koledarja (naj vas videz ne zavede - z milijoni in milijoni tehle delčkov je kar precej dela - resno! To NI ena neprespana noč, to je NEKAJ neprespanih noči, pa še nisi fertig!... Ne, resno - se kar vleče - vsaj če vse delčke sam dizajniraš, štempljaš oz. narišeš, pobarvaš, laminiraš... Samo prijateljsko opozorilo, da ne bi 2 dni pred koncem meseca obljubili, da bo drug mesec koledar;)

Je pa seveda domači koledar veliko bolj zabavna reč kot katerkoli drugi. Ker imaš gor vse, kar rabiš in to tako, da ne pozabiš in da je še zabavno zraven;).
 
Punci sta recimo imeli tistega aprila zobozdravnika. Vem, večini otrok to ni ravno omiljena aktivnost, ampak mojima puncama je to cel žur:D. Gotovo ima pri tem glavno vlogo to, da jima še nikoli ni noben zobozdravnik vrtal po zobeh ali počel karkoli bolečega in se potrudimo, da je fajn it k zobozdravniku, ker bi rada, da se to navadita in bosta redno hodili - no, več o tem  v kakem drugem postu. Zaenkrat gresta radi, ker še nimata zvezdic. Naj le ostane tako:) Ok, ta post je na pol npisan čakal par let in v tem času se je ta želja samo na pol uresničila - ena pupa je ostala brez, druga ne, ampak kljub temu še vedno rada hodi:).
 Kaj bomo počeli aprila?
1.4. dan norcev, tega skoraj morate obeležit in koga vržt na finto;) Lahko ste noseče, se boste vpisale na faks, itd...:D
 
2.4. je dan slikanic, to ni težko, ne?;)
3.4. je dan "najdi mavrico". Mi se včasih kar tako podamo na lov za mavricami - če imaš stanovanje z veliko okni, pa kak akvarij in recimo stekleno steklenico s fiziološko raztopino na okenski polici v kopalnici... se mavrice kar pojavljajo:) in čudovito jih je iskati in gledati! Malim sem "razložila", da dan, ko vidiš mavrico, ne more bit slab in zaenkrat dela:). Pa čeprav vejo, od kod mavrica, nima to veze:). Če mavrice nimate doma, jo pa naredite, rabite samo nekaj, kar bo igralo lečo (kako debelo steklo navadno deluje), pa je:) Za večerjo pa lahko otrokom postrežete kruh s kikirikijevim maslom in marmelado, ker je pač tak dan.
4.4. dan korenov (tistih matematičnih!) Za tiste malo večje otroke, ki se s tem ubadajo, bo mogoče prav prišlo. Za mlajše pa bi znal bit zanimiv dan podgan -če ne drugega, poglejte najslavnejšo kuharsko podgano (v super luškani risanki Ratatui)
5.4. dan branja zemljevidov - vzamite enega in otrokom razložite, kako se jih bere - najite okoliške hribe, jezerca, potočke, ceste... Vem, da vas zdaj že Morgan Freeman lahko vodi naokoli z navigacijo in njega bi človek še ubogal in zapeljal tja v tisto jezero, kamor vas pošilja vaš pametnjakovič;)  Vendar je vseeno luštno vedet, kako uporabljat zemljevide, nikoli ne veš, kdaj ti prav pride:)
7.4. je en kup dni: dan zdravja (ne mi zbolet, ok?), dan karamelne pokovke, dan bobrov (spet ene simpatične živali) in dan brez gospodinjstva (kar pomeni, da vam bo tista posoda od karamelne pokovke ostala za jutri;).
8.4. dan nariši ptička - vsedite se skup z otroci za mizo in naj vsak enega nariše, izi pizi:)
10.4. dan sorojencev - vsi, ki imate brate in sestre in vaši otroci, če so v dvojini ali množini, praznujemo ta dan! Je pa tudi dan proti mučenju živali in proti spolni zlorabi otrok. Mogoče dober za opomnik, da otroke še enkrat spomnite, da se ne pogovarjajo s tujci na cesti, če niste zraven itd... Pri nas se vsako leto najde kako obvestilo, da je kdo poizkušal zvabit kakega otroka kam, tako da previdnost tu ni odveč... Pa seveda ni odveč razložit, da je treba lepo delat z živalmi.
11.4. dan podmornic (ja, spet, ne mene gledat, očitno so marinci usekani na svoje podmornice, pa so več dni zakupili, kaj pa vem?:D) in dan hišnih ljubljenčkov. Če ga imate, ga posebej počohajte, pa mu dajte kak priboljšek. Mi imamo samo ribe in vse, kar jim lahko naredim, je kaka nova riba iz Fimo mase za popestritev "habitata":D.
12.4. dan Jurija Gagarina/ruskih astronavtov/vseh astronavtov... kakorkoli že, tale Jurij je imel jajca! In zakaj ne bi otrokom razložili, da je bil prvi človek v vesolju?
Za kosilo ali večerjo pa lahko naredite sendvič s sirom na žaru, jap, to ima dejansko svoj dan:D. Če vam/a je dolgčas, pa je danes dan, ko moraš spustit na plano svojo divjo naravo;).
13.4. dan scrabble (ne vem, kako se tej igrici reče v slovenščini)
14.4. dan delfinov, dan "poglej v nebo" in "stegni se navzgor" (po moje lahko ta dva komot zružite:D) in dan bivših zakoncev - ta mi je grozno simpatičen:).
15.4. dan radirk, dan tišine (če vam uspe prepričat otroke v ta dan, se priporočam, da vzamete še moje v inštrukcije, ker pri nas si ves čas pojemo: "Our house in the middle of the street... there's always something happening and it's usually quite loud")
16.4. ker je ravno sobota, lahko kar za zajtrk postrežete z jajci po benedikčansko (ne vem, če sem prav sklanjala - po Benediktu so poimenovana ta jajca... upam, da me slavistke ne boste ganjale, se pa priporočam za popravke)
17.4. dan netopirjev in dan haikujev, lahko recimo napišete haiku o netopirjih:). Oba sta srčkana - netopirji so res luškane živalce - če ne verjamete, pojdite kdaj z netopirjevci gledat kakšne male podkovnjake, to je tako luškano bitje! Nežno, mehko, malo, srčkano... se vedno raznežim:) Pa eni imajo tak obrambni mehanizem, da če jim preti nevarnost (to ste vi), kar zaspijo. In ti zaspi na roki, prav noro! 
Za večerjo pa naredite kakšne kroglice iz skute.
18.4. dan amaterskega radia - zdaj to ne pride več tako v poštev, ker so vsi radii digitalni, ampak vseeno lahko poskusite in naredite enega z žicami. Mene je to vedno zanimalo in enkrat, ko bodo en kanček večji, se bomo spravili in naredili enega takega z majhnim dometom, za privat rabo:).
Če vas to ne veseli, je to tudi dan žongliranja. Zadnjič sem na šoli za starše  izvedela(kdo bi si mislil, da bo o žongliranju govora;), da se naučimo žongliranja v 2 urah vaje (non stop vaja, seveda). Je za poskusit, ne? Ko je ravno tak dan, no;)
19.4. dan koles - če se da, pojdite v službo s kolesom, sicer pa vsaj na kak kolesarski izlet z malimi. Če se to ne bo dalo, pa mogoče narišete kolo - je težje, kot se vam mogoče zdi. Veš, kako izgleda, ampak potem ti kar naenkrat nekaj manjka ali pa povežeš kaj, kar ne bi smelo bit povezano:D.
21.4. dan "petke" - tiste, ki jo tlesnemo z rokami. Pa dan "pesmi v žepu". In dan vrtcev in dan "vprašaj ateista" - tako da: če imate kako vprašanje, ki vas žuli, kar na dan z njim:)
22.4. dan Zemlje - ok, če nič drugega, tega pa morate vsaj pogledat! Mi ga vsako leto praznujemo. Do zdaj najbolj markantna je bila maketa zemlje - ala domači globus: napihneš okrogel balon, ga kaširaš s časopisnim papirjem in poslikaš v Zemljo. Lahko pa naredite tudi skrivnostno škatlo o Zemlji, narišete zemljvid, itd... Ali pa delate karkoli, kar ohranja naravo: se igrate z naravnimi materiali, zasadite drevo, itd...
Je pa tudi dan enih bonbončkov jelly bean, tega bomo verjetno spustili, ker dvomim, da se mi bo za to dalo it v trgovino in ker ni ravno najbolj zdrav. Lahko pa naredite mozaik iz teh bonbonov, nastanejo krasne kreacije!
23.4. Jurijevo! Če imate to srečo, da se je pri vas ta običaj še ohranil, se seveda udeležite Jurijevanja z zelenim Jurijem! Če ne, ga lahko naredite sami.
Spet en zelo poln dan z veliko izbire, nekaj vam bo že všeč: dan knjig (ja, spet! Pač brat je treba, ne?;), dan tveganja, ljubimcev (cmokni mu lupčka;), bučkinega kruha (to ni težko, samo niso ravno v sezoni... pravijo, da so to nalašč naredili, da ni dan bučkinega kruha takrat, ko imajo vsi bučk že vrh glave). Je pa tudi dan laboratorija (lahko naredite z malimi kak poskus), dan plesa (zavrtite najljubšo glasbo in potem še sebe:) in dan kina (lahko greste v kino gledat plešoče zaljubljene znanstvenike, ki tvegano pečejo bučkin kruh po receptu iz knjige, recimo:)
24.4. dan "" pesmi v žepu- napišite si najljubšo in jo vtaknite v žep, pa dajte komu drugemu v žep, da ga razveseli:) Za večerjo pa spečite "prašičke v odeji" - to so lahko klobasice ali pa suhe slive v krušnem testu ali v slanini.
25.4. dan DNK (ali DNA) - večjim šolarjem lahko razložite vse o tem, zakaj ima tak nosek kot mami in take učke kot oči, recimo;) Vsaj če ni preveč podoben poštarju;).
Je pa tudi dan žab (ok, to je logično, aprila jih veliko vidimo in tudi mrest se najde) in pa dan pingvinov - ta mi je bolj hecen, se mi zdi april nekoliko hecen čas za pingvine, ampak saj so tako luštni, zakaj pa ne?
26.4. dan Richterjeve lestvice - razložite otrokom kaj o potresih, lahko pa naredite tudi kakšen fajn poskus. Za večerjo pa preste.
27.4. dan OF oz. po novem "dan upora proti okupatorju". Preberite kakšno zgodbico o partizanih in kurirčkih, saj jih imamo na pretek. Še boljše, če zgodbo kar poveste, ker je to tudi dan pripovedovanja zgodb (tudi teh dni je veliko, ja). Če res nikakor ne marate ne partizanov, ne njihovih mul, ne kurirčkov, ne peterokrakih, ne partizanskih pesmi, ne nič, pa evo: to je tudi dan psov pomočnikov, morseve kode in pinhole fotoaparatov.
28.4. dan astronomije - lahko naredite recimo eno mini maketo sončnega sistema z malimi. Je pa to spet dan "pesmi v žepu".  Meni še bolj simpatičen pa je "dan poljubi svojega partnerja".
29.4. dan zadrg, neverjetno simpatičen izum, morate priznat:), za starejše šolarje zanimiv tudi fizikalno. Pa tudi dan želja (saj imate kakšno, ne?;) in dan dreves (arbour day): lahko posadite kako drevo in si pri tem kaj lepega zaželite. Prav razmišljam, kje bi smeli posadit kako drevo:).
30.4. dan "poezije v žepu". Jap, vsaj dva sta! Na isti mesec! Jaz pa nisem vedela, da tak dan sploh obstaja, kaj šele, da sta dva oz. trije ali še več (ne vem, ali je en mogoče premakljiv, pa so podatki stari):D- Jao, kaj zamujamo:). Je pa to tudi dan poštenja (lahko preberete kakšno pravljico na to temo, saj so skoraj vse tastare take moralistične;) in dan bugs bunnyja, torej lahko spet otrokom "v izobraževalne namene" naštimate risanko:D.

5 komentarjev:

Maja pravi ...

Uau, res si se potrudila in tale koledarček je fantastičen. Kot bi imeli božični koledarček in duh predpazničnega časa čez celo leto. Naša fanta bi bila navdušena. Res vse pohvale.

Škatelc Gozdni pravi ...

Živjo!

Jaz bi pa nujno potrebovala kontakt od avtorice bloga!! Imam pomembno vprašanje! A se da dobit kakšen mail ali telefonsko številko?

Moj mail je skatelc.info@gmail.com

lp, Ana

veri pravi ...

Sem poslala mail. Moj mail je sicer verazgonik@gmail.com

Škatelc Gozdni pravi ...

Tvojega maila nisem dobila, sem ti pa poslala, upam, da boš dobila :D

Tatjana pravi ...

Super koledarček! Verjamem, da je vzel ogromno časa! Bravo, mami ;) kar se dreves tiče ... drevo lahko posadite tudi s pomočjo pečke. Tako raste dlje in je lahko več let najprej na okenski polici. Moja škrata imata že kar zbirko citrusov (sta vse pečke metala v isti lonec z zemljo, tako da je še uganka, kateri je katere vrste), pa ličije, kakije, jablano. Vsako drevesce po svoje zanimivo, sploh jih je zanimivo opazovat, kako pririnejo iz zemlje, pa kako jim počasi oleseni debelce. Ne vem pa še, kaj bomo z njimi, ko bodo prerastla okensko polico :)