02 januar 2015

Prazniki

Drvimo v novo leto in si besno pišemo v svoje rokovnike, beležke, pametne telefone, itd... vse rojstne dni vseh nam pomembnih ljudi,  pišemo si preglede pri zobozdravniku in govorilne ure... in kup obveznosti... Kaj pa če v vso to resno zmešnjavo dodamo še praznike? Butaste, trapaste, domače, tuje, prijazne, tople, nagajive,...
Verjetno je že vsem jasno, da imamo pri nas radi praznike: naše, tuje, velike in male... najbolj pa smešne, čudne in družinske. Vem, da s tem plavamo nekoliko proti toku, ker se večina ne strinja s tem načinom vzgoje, vendar nam deluje in zmagovalnega konja pač ne menjaš;).
Nimate pojma, kaj vse praznujejo ljudje po svetu! Mislim, da ima skoraj vsak đank food svoj praznik:D. Zdrava hrana pa ne (kdo bi si mislil, hehe:D). Obstaja dan hamburgerjev, čipsa - navadnega in tortilja čipsa, dan nachota, dan čokolade, čokoladnih mafinov, celo dan čokoladnih rozin! ... ma vsega boga! Meni najljubši je seveda dan sladoleda, očitno nisem edina taka, ker ima sladoled kar precej svojih dni (njegov dan je 3. nedelja v juliju in "dan sladoleda za zajtrk" je 1. sobota v februarju) in ne boste verjeli, ima celo svoj mesec (julij).
 Lubiju je najbolj všeč dan "opustitve novoletnih zaobljub" - to je 17. januarja, da si boste vedeli zacahnati, kdaj morate nehat hujšat, tečt, bit prijazni do vseh mogočih in nemogočih ljudi itd;). Tudi dan stiskanja je luškan in gotovo vsak najde kakšnega za svojo dušico:).
Kje najti vse te čudaške praznike? Na netu se vse najde, seveda, recimo tule in tule:)
Kateri so nam ljubi manj bizarni prazniki?
 Valentinovo, 14.2.:
Gregorjevo, 12. 3. in spuščanje ladjic na predvečer, 11.3.
 Pust, premakljiv:
 Patrikovo, 17.3.:
 Barvanje jajčk za veliko noč, premakljiv:
 Dan zemlje, 22.4.:
 Mlaj za 1. maja, dan dela, 1.5.:
Vesak, budisitični praznik, premakljiv:
Konec šole, 24.6.:
Dan državnosti:, 25.6.:
 
  Divali, indijski praznik luči in svetlobe, premakljiv:
Noč čarovnic, 31.10., na dan reformacije:
 Martinovo, 11.11.:
 Miklavž, 6.12.:
 Silvestrovo, 31.12., ko pride dedek Mraz in novo leto 1.1.:
Kaj bi še rada dodala, pa mi vsako leto zmanjka časa, zdravja, volje ali česa drugega, nujno potrebnega?
- jurjevo, 23. oz. 24.4.
- mihaelovo, 29.9.
- kitajsko novo leto, premakljiv
- julovo, 21.12. - navadno mi sicer uspe speči julovo deblo, vendar mi predlani recimo niti to ni...

2 komentarja:

joža pravi ...

hvala... sam da boš vedela- tam zunaj je ena duša, ki je mamica in trudi ustvarjati in izboljšati vsakdan svojih otrok.
ker si ji dala idejo

tjaska pravi ...

najbl vesela sm, da sm odkrila ta blog - toliko enregije, veselja do življenja, volje do ustvarjanja in druženja z otroki, polno pozitivne energije, pa lep jezik pisanja :) ful ful energije daš, vesela sm, da komu kaj takeg auspeva - pri treh otrocih in službi, če sem prav razumela (blog odkrila to nedeljo, 10ga januarja). pufff... go on!