01 junij 2013

Knjižnica

Spet se nam obeta en "lep vikend", ko ne bomo mogli ravno posedat po travi (vsaj ne z malimi otroki, ker pač nočemo, da so mokri pri 13°C;), zato bi vas povabila kar v knjižnico
Obožuejmo knjižnico, če slučajno kdo še ni uganil;). Zakaj? Jasno, zaradi knjig. Ampak to še ni vse! V Ljubljanski mestni knjižnici (Otona Župančiča, v samem centru mesta) imajo reeeeees lepo urejeno nadstropje za otroke! V kotičku za igranje je tale velika Kosovirjeva žlica (saj poznate Kosovirja na leteči žlici od Svetlane Makarovič, ne? Če še ne, si jo izposodite, ker je res fajn knjižica:)), poleg tega pa še kotiček z mizicami in stolčki in lesenimi igračami in nobene pojoče plastike nikjer:) Res luštno urejeno!
Imajo eno mizo, poslikano s cesto in gor lesene avtomobilčke (ne me vprašat, zakaj tega nisem slikala, tam so bili vedno drugi otroci, ne moji...:D), vsake toliko malo zamenjajo igrače in dekoracijo, včasih so imeli recimo tak princeskast grad, zdaj pa je kosovirjeva žlica. 
Tu sem tudi prvič videla tisto leseno sadje "za narezat" (ki se zlepi skup z ježki), ki sta ga punci tako oboževali, da smo morali zato hodit v knjižnico, da sta se igrali z njim:D. No, potem sem ga našla in zdaj ga imata doma, tako da se lahko v knjižnici posvetita knjigam:)
Ok, za "velike" otroke je poskrbljeno, kaj pa čisto tamali? Ki ne dajo nikoli mira in jih je povsod polno? Ne boste verjeli, celo na take so mislili:)

Mali je bil čisto očaran nad akvarijem (pa seveda oči tudi, profesionalna deformacija, hehe:D)

Takole sta preštevala, koliko vrst je notri in ugotavljala, kako le jim preživijo vsi rakci, da tako lepo spucajo akvarij:)

Lej, oči, tisto tam, tisto mam najranši!

Sicer pa je knjižnica seveda namenjena branju knjig. In  ni lepšega kot sedet v naročju in poslušat pravljico, ki si si jo izbrala...
Če se vam slučajno kdaj ne da brat pravljic (se zgodi, smo samo ljudje - no, vsaj večina, ki to bere;), pa lahko otroke odpeljete na Ure pravljic. Imajo jih skoraj v vseh knjižnicah po sloveniji in jih večinoma starši povsod pohvalijo:)

PS: enkrat se moramo res spravit še v Igroteko - knjižnico, kjer si lahko sposodiš tudi igrače! Se spravljamo že par let! (Nam je malo od nog:D) Upam, da nam letos uspe:) In upam, da imate tudi vi tako lepe spomine na knjižnice:)

PPS: enkrat bi rada naredila neko interaktivno zadevo, kjer bi vpisovali vse zelo fajn knjige, ki jih priporočamo drugim strašem za otroke.  Poleg vseh klasik, ki jih vsi poznamo (Pika Nogavička, Gimmove pravljice itd...) Kaj takega, kar se mogoče ne spomniš takoj, pa je dobro. Zadnjič smo recimo brale Groznovilco in je lušna. Pa Kosovirja na Leteči žlici sta super. Vem, da obstajajo Zlate hruške, vendar predn se človek spravi nad tistih 50 naslovov... je včasih lažje, če gre to postopoma in da je zraven še komentar, da veš, če bo primerno za tvoje otroke. Predlogi? Gotovo obstaja kaka spletna aplikacija, ki to zna:).

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Naš štiriletnik je v fazi,zakaj je fantek črn,zakaj je punčka bolna..no,zato so zadnje izposojene knjigice Drugačen,Uhlji,takšni in drugačni..avtorjev na žalost ne vem..obe sta mu bili strašno ušeč! Lep dan! Neža

Anonimni pravi ...

Če sam ne bereš veliko otroške literature oz. imaš občutek. da ne znaš oceniti dobre(kvalitetne) knjige za predšolske otroke, je dober in koristen namig seznam Predšolske bralne značke, ki ga lahko najdeš na spletu oz. v vsaki knjižnici.Knjižnica je zares en čaroben kraj in zelo malo otrok je, ki v njej ne bi uživali. Še celo tiste bolj živahne, tišina in samo "knjižnično" vzdušje nekako zasvoji. Tudi igrače imajo ponavadi kvalitetne in to izposojanje igrač se mi zdi super, saj so tako kvalitetne igrače dosegljive tudi tistim, ki so finančno šibkejši. Mi si najraje sposodimo lutke.Tale vaša knjižnica izgleda res super in je resnično enkraten kraj za preživljanje teh turobnih dni.

veri pravi ...

Hvala obema:). Kar se tiče dobre literature je pri otroški tako kot z našo - saj ko imaš knjigo doma in jo bereš, že vidiš, a je dobra ali ne, samo v knjižnici, kjer je pa milijone knjig, pa včasih vzameš kaj čisto mimo in spregledaš kako res dobro.
A Predšolska bralna značka je isto kot Zlate hruške (najboljše slikanice in otroška literatura, 50 naslovov vsako leto)?