23 maj 2012

Tema Žuže: Risanje z "medom"

Tale ideja se mi je utrnila kar tako, nič takega nisem videla, niti nisem o tem razmišljala... Ja, vem, bolj ko je blesavo, večja je verjetnost, da sem se sama spomnila:D. Ampak vseeno - mogoče je trapasto, je pa zabavno:)

Kaj rabite? Med - pravi ali pa "ponarejeni". Mi smo se odločile za ponarejenega, da ga ni škoda:). Igrat in stran vršt nekaj, kar so centimetrske živalce mukoma pridelale, se zdi moji biološki glavi rahlo svetoskrunsko... Zato sem skuhala karamelo v gostoti medu, če skrajšam vse skupaj. Če koga zanima recept, bom dopolnila - v glavnem pa: voda, sladkor in limonin sok, kuhaš, dokler se ne zgosti in dobi rjavkaste barve - to je to.

Medtem oz. potem , ko se je zadeva popolnoma ohladila, sem puncama pogrnila en dolg trak peki oz. buterbrot papirja (lahko bi bil tudi kak drug, samo fajn je, da je dolg) in nanj narisala razne vzorce - vijuge, cikcake... Na sliki se slabo vidi, ampak predvidevam, da si vsi znate predstavljat razne sinusoide in cikcake;)

Ter jima dala "med" in vsaki eno "zajemalkico" za med (nimam pojma, kako se reče tem lesenim zadevam za med zajemat, če kdo ve, se priporočam). In potem se otroci trudijo narisat z medom vijugo, ki je na papirju. Če so bolj spretni lahko kar iz zraka (to je dejansko še nam kar težko), sicer pa si sami iznajdejo bolj enostavne načine za risat;)

V principu - če se ne trudijo ravnokar okušat karamele:D. 
PS: če boste to delali, je pametno po tej aktivnosti poslat otroke, da si umijejo zobe ali jim vsaj dat kako jabolko za grist:) Da me ne bojo zobozdravnice preganjale;) PPS: punci sta si šli potem čisto rade volje umit zobke:).

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Tem zadevam za med se reče "medenka" :) Sem vesela, da lahko spet berem prispevke, res je fajn brati... Čeprav ste žužkasto temo že obdelali za vsak slučaj vseeno povem: v novem cicidoju je tema ciciveselešole prav Žuželke. Pa so luštne slikice :) Lp

Anonimni pravi ...

Pozabila dopisati... na temo čebelic sva z malim v naselju iskala čebelnjake, obiskala muzej v Radovljici (je fajn tisti panj, ki je na vozu pred muzejem pa še letal se kar nisva mogla nagledati - čeprav letala in vozovi pa res niso žuže :) ), luštna knjigica je od Didakte: Iz dnevnika čebelice Medke pa Sten in Damjana Golavšek imata cd na temo čebelic... Malček idej še, morda pa komu pridejo prav. Lp

veri pravi ...

Hvala za ideje:). Čebelnjak smo si že pogledali (imajo enega velikega zunaj tudi na Lukovici, če bo kdo tam blizu), knjigic o žužah imamo tudi kar precej:D, največ smo gledali tisto od Lile Prap, na knjižnih sejmih pa je navadno precej poceni fajn knjigica: Gnezda gradimo, dupline dolbemo ali nekaj takega.
Sicer pa še nekaj na temo čebelic je pa en post višje.