14 december 2022

Okraski na nogavicah in dobrohoten nasvet mladim mamicam

Kot obljubljeno - navodilček za okraske na Miklavževih nogavicah. Zakaj bi si omislili praznike zakomplicirat s še eno tradicijo? A niso že tako dovolj naporni? Ja, vsekakor so - vendar sem odkrila (veleumno, vem:D), da je včasih boljše izkoreninit kako tradicijo, ki nikomur v družini ne prinaša veselja in uvest kakšno, ki vse osrečuje.
Vem, kaj boste rekle: "Ja, pa ti si genij! Kako modra ugotovitev!:D" Se strinjam z vašo ironijo, vendar sem prav tako veleumno ugotovila, da to ni tako enostavno, kot izgleda in da nas večina tega dolga leta ne naredi;). Ko se pogovarjaš z ljudmi, se zelo redki veselijo velikih vsesorodniških večgeneracijskih prazničnih druženj. Vseeno pa jih večina obiskuje. Tam je navadno otrokom dolgčas, nekonformirani posamezniki se počutijo odveč in izločeni, med ostalimi se na tihem dogaja boj za prevlado... Ljudje se dostikrat napijejo, hočejo bit smešni, tudi če niso, so včasih zajdeljivi, včasih pa samo vlada neka napetost v zraku. Mislim, iz psihološkega vidika, če si muha na zidu, je lahko čisto zanimivo. Če si udeležen ali si zato zamudil otroško predstavo, na katero so si mali želeli it, pa ti je to odveč;)... Vem, da obstajajo tudi ljudje, ki si zelo želijo na vsa sorodniška druženja, vendar mislim, da med starši predšolskih otroke, ti ljudje ne prevladujejo;).
Miklavževe nogavice z vsako leto novim okraskom. 
 
Moram priznat, da to, koliko energije požrejo te zadeve, ugotavljam šele zdaj, ko so se takovrstne obveznosti korenito zmanjšale iz drugih, objektivnih razlogov. Na našo veliko srečo ljudje najstnikov ne vabijo tako radi kot malih otrok:D. In tudi družine se zmanjšajo, ko ljudje pomrejo in če umre tisti, pri katerem se je to dogajalo, včasih ni pravega naslednika...
Naravni kotiček, v katerem so naša pisma dedku Mrazu...
 
 In tako je vse naše male tradicije veliko lažje speljat:). Saj ne, da jih prej nismo imeli - če jih ne bi, ne bi bile do zdaj že naše družinske tradicije;).  Vendar je zdaj vse skup lažje. Ne toliko zato, ker so otroci večji (ker še vedno želijo, da nekatere stvari ostanejo skrite;), ampak bolj zato, ker je manj vseh teh prazničnih obveznosti. It nekam, kjer se dobro počutiš in se imaš fino, ni težko. It nekam, "ker se spodobi", "ker je to družina", pa je lahko hudičevo naporno. Včasih sem mislila, da sem samo jaz taka, zdaj pa ugotavljam, da niti ne:D. In sem ugotovila, da lahko živiš prav lepo tudi brez tega;). 
Pisanje pisem dedku Mrazu...
 
Samo v razmislek kaki mladi mamici, ki se trenutno na vse pretege trudi, da bi zavila vsa darila za vse možne sorodnike (svoje ali moževe;), za katere včasih ne ve niti imena, "ker je pač taka navada in je to treba" in tuhta, kaj bo osrečilo nekoga, ki ga ne pozna, ker pač ni dovolj, da nekaj speče ali bognedaj, da bi z malimi otroki samo prišli:D... in se ji zdi, da bo to lažje kot pa se bockat z drugimi odraslimi;). Če vam znese, ok, če pa vam zato zmanjka energije za vaše otroke, pa se ne splača. Zdaj bi celo rekla, da če zato ponočujete, pa se mogoče kdaj bolj splača tudi skregat, če je treba;). Ker dan ima 24 ur, kakorkoli obrneš...
Na koncu koncev otroci odrastejo in nikoli mi ni bilo žal energije, ki sem jo vlagala vanje - to dobiš vedno vrnjeno;). To vam lahko obljubim kot mama najstnikov - dejansko SE SPLAČA. Vse te male reči, ki se vsem zdijo "zapravljanje časa in energije" - te reči si mali zapomnijo in to dobiš nazaj tako, da se najstniki še vedno stisnejo in jim ni nerodno, da obstajaš. Vse tiste stvari, ki so bile tako zelo pomembne, ker je to tradicija in je treba... pa ugotoviš, da vsi krasno živimo brez;).

Ni komentarjev: