22 januar 2014

Pohajkovanje po mestu

 Kaj počet z otroki pozimi, če ni snega? V bistvu isto kot pozno jeseni:D - izključene so samo ideje, ki vsebujejo jesensko listje in plodove, ker teh pač zdaj ni več v izobilju. Ampak ČE so otroci zdravi, je vedno zakon, če jih odpelješ ven, še toliko bolj, če živiš na malem.
Enkrat smo že razpravljali na dolgo in široko o tem, da vsak pač izkoristi to, kar ima na voljo - tudi pri vzgoji otrok. Mi živimo v mestu in smo izkoristili bližino centra za pohajkovanja in oglede raznih rastav na obrežju Ljubljanice.

Tale se je puncama posebej usedla v srce - Koliščarji. Bilo mi je zelo žal, da je bila razstava ravno v našem najbolj hektičnem času in nisem mogla izkoristit vsega potenciala, ki se je kar sam ponujal: tema koliščarji je namreč res zelo zanimiva in ponuja ogromno aktivnosti: od predenja volne, delanja glinenih lončkov, do makete, ogleda barja, muzeja itd... Same take stvari, ki bi bile mojima puncama strašno všeč! Najhujše je, da se jih zdaj že sami spomnita in jh predlagata in me vprašata, kdaj bomo delali to pa to...

Ampak tudi če imaš samo urico ali dve časa, se ga da lepo izkoristit:). Koliščarje bomo pa gotovo še obdelale ob priliki. (ja, jima pustim, da se vesita po ograji - nikoli ne padeta in sta spretni in gresta do tam, dokler zmoreta - temnolaska na splošno rajši korak manj, da je v varni coni, tamala pa direkt do roba).

Če greste na potep po stari Ljubljani in vaši otroci niso navajeni trgovin, potem zna biti tudi to svojevrstno doživetje:) Izberite kakšno načičkano malo trgovinico, kjer otroke odobravajo (ne kakega zateženega fensi šmensi antikvarjata, kjer vas bojo že na pragu napodili, če imate obiskovalce pod 10 let;) - pokukate pa lahko, da vidite, kako in kaj - ker so tudi antikvarjati zelo različni, v nekaterih celo radi vidijo tudi otroke in sprejemajo celo vrtce!:)

In ogledovanje (oz. otipavanje - ja, smo vzeli, da se kipe gleda, ne tipa, ampak ta je tako impresiven, da bi ga še jaz pošlatala;) kipov...

4 komentarji:

ina pravi ...

Lepo te je brat! Glede kipov pa res ne vem, zakaj niso za pretipat. Recimo na tisti kip bika pred živalcem sem že jaz plezala gor kot otrok, pa je še moje tamale počakal, pa še kar je videt v trdnem stanju. Če bom imela srečo, bodo še vnuki viseli dol z rogov ;)

katja pravi ...

ej hvala za hiter odg :-) Samo en vem zakaj nam mestni sprehodi ne grejo najbolj od rok oz nog... skratka..nam ne sedejo, mogoče ker nikamor ne sedemo..no mal se hecam... Vsekakor pa mam namen pogledat razstavo o kolesu... a koliščarjev pa ni več? no, morda se bom celo sama prebila do info...
Ej drugče pa za take rpidene sprehajalce super aktivnost delanje zemljevida "naše ulice" iz plasatelina narediš 3d zemljevid na papir(skupaj z otroki) potem pa obrišeš figure in zemljevid je tu :-)

lp,K

katja pravi ...

no, sem že našla :-) koliščarje so pospravili, bo treba kar v m,etsni muzej..mogoče že to soboto http://www.napovednik.com/dogodek280240_jezerna_roza_vabi_na_obisk_druzinska_delavnica

lpk

veri pravi ...

Kipi - ja, jaz tudi nikoli nisem štekala tega, ampak kulturniki so fejst občutljivi na to (no, vsaj nekateri, recimo moja mami:D). Meni se zdi, da unega vlitega brona ne bo prav hitro zmanjkalo... Ok, v muzejih štekam, ampak tako na prostem pa ne...
Tisti bik v zoo je pa zakon! Samo tisto ni bil ravno običajen kipar, ki ga je naredil - ga je naredil z namenom, da se otroci vesijo gor (brala v intervjuju enkrat pred leti) in je bil vesel, da je "uporaben". In vse kipe je podaril zooju, tako da... je bil precej drugače misleč:)

Ja, koliščarjev je že zdavnaj konec (to je bilo jeseni, sem "malo" zadaj z objavami;). Je pa še vedno v Mestnem muzeju razstava Kolo 5000 let in to se po moje splača it pogledat (mi gremo naslednjo soboto).